Magyarországon is figyel a Nagy Testvér

0
1268

A magyar titkosszolgálat is vásárolt Candiru elnevezésű izraeli kém programot, mely lehetővé teszi a hatalommal szembenálló politikusok, újságírók és aktivisták szemmel tartását. Erről írt a New York-i Bloomberg, amely hozzáteszi, hogy olyan rendőr államok is beszerezték ezt az izraeli megfigyelési programot mint Oroszország vagy Szaúd Arábia.

Korábban az NSO nevű izraeli cégről is az a hír járta, hogy hasonló megfigyelési programokat ad el tekintélyelvű rendszereknek, de ők azt állítják, hogy csakis demokratikus kormányoknak szállítanak ilyen programokat.

Magyarország persze papíron demokratikus rendszernek számít úgyhogy ez nemigen okozhat gondot az izraeli cégeknek. Annál is kevésbé, mert amíg Benjamin Netanjahu  Izrael miniszterelnöke volt igen jó kapcsolatot épített ki Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Netanjahu segítette hozzá Orbánt ahhoz, hogy fogadja őt az USA akkori elnöke, Donald Trump.

És a kínaiak?

A Nagy Testvér Kínában figyel csak igazán,  ahol a lakóházakon belül is kamerákat helyeztek el a nagyvárosokban. A megfigyelési rendszerek különösen nagy szerepet kapnak a problematikus országrészekben mint például a Hszincsiang-Ujgur tartomány, ahol a tízmilliós iszlám vallású kisebbség nehezen viseli el a kínaiak uralmát.

A magyar titkosszolgálat kínai kapcsolatairól semmit sem lehet tudni. Kína hadügyminisztere nemrég Budapesten járt, de semmi sem derült ki arról sem, hogy miben állapodhattak meg a magyar vezetőkkel.

Amikor Pompeo akkori amerikai külügyminiszter Budapesten járt, hogy lebeszélje a magyar kormányt a Huawei 5G rendszerének a megvásárlásáról, akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Huawei részt vállalt azokból a megfigyelési programokból, melyekkel az ujgur kisebbséget ellenőrzik a Hszincsiang-Ujgur tartományban Kína nyugati részén. A Huawei természetesen azonnal cáfolt, de az köztudott, hogy maga a cég kezdetben a hadsereg kutató intézete volt.

Vett-e a magyar kormány megfigyelési programokat kínai barátaitól?

Erre a kérdésre aligha kaphatunk hivatalos választ. A Nagy Testvérre viszont nagy szükség van a nemzeti együttműködés rendszerében hiszen a hatalom szeretne mindent tudni vélt vagy valóságos ellenfeleiről.

Amikor a színművészeti diákjai tiltakoztak a hatalom intézkedései ellen, akkor a mozgalom vezetőinek mobil telefonjait szisztematikusan lehallgatták, levelezésüket figyelemmel követték.

A végeredményt tekintve szinte mindegy, hogy ezt izraeli vagy kínai technikával tették-e?

Jogilag ez természetesen elfogadhatatlan egy demokráciában, de a hatalom ilyenkor a nemzetbiztonságra hivatkozik vagyis Orbán hatalmának védelmében minden eszköz megengedett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .