Magánszemélyeknek adná át a közvagyont a kormány

2
2817
Forrás: pixabay.com

Bármely magánszemélyt kijelölhetne tulajdonosi joggyakorlóként a kormány. Alighanem arról a rengeteg vállalatról van szó elsősorban, amelyeket a napokban vettek el az MNV-től. A szakértő szerint elsőre problémás a módosítás, amely a tulajdonjogon kívül a teljes vagyon feletti rendelkezést vetíti előre.

Új állami tulajdoni kezelést akar bevezetni a kormány, legalábbis ez jön ki az összerakott mozaikdarabkákból. Ennek egyik eleme lenne az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a nemzeti vagyon körében az eddig tételesen felsorolt tulajdonosi joggyakorlók (miniszter, központi költségvetési szerv, 100 százalékos állami tulajdonú gazdálkodó szervezet, valamint az utóbbi és az állam közös tulajdonában lévő gazdasági társaság) mellé beillesztenék azt, hogy:

a kormány egyedi határozatában meghatározott személy.

A parlamentben már zajlik ennek vitája, a módosító javaslatot fideszes képviselő egyéni indítványára tárgyalják (ezzel elkerülhető az érdekelteket magába foglaló egyeztetés), s amelyet a Népszava ismertetett szerdán.

Az állami vagyongazdálkodást szabályozó törvény módosításának indoklásával nem sokat bíbelődnek: ennek lényege az, hogy meg akarják teremteni annak lehetőségét, hogy a kormány, illetve az alárendeltségébe tartozók által végzett vagyonkezelés során szabadon kijelölhetők legyenek (magán)személyek.

A parlamenti vitában Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány célja az erős és hatékony állam létrehozása, olyané, amely őrködik a nemzeti vagyon felett. Indokoltnak ítélte, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ágazatokban és vállalatokban megerősítsék az állam tulajdonosi szerepét, de azt is, hogy

a tulajdonosi joggyakorlást olyan emberre bízzák, aki a legmagasabb fokú szakmaiság

mellett képviseli az állam érdekét.

Hangsúlyozta továbbá: a vagyontörvény módosítása alapján majdan kiadandó kormányhatározatban megjelölt személy tulajdonosi joggyakorlásának tényleges jogalapját továbbra is jogszabály teremti meg.

Ez a módosítás kétharmados lenne, vagyis később ennél kisebb többségű parlament nem tudna hozzányúlni.

Az első reakciók máris arról szóltak, hogy

a kormányhoz közelálló üzleti kört képviselő személyek lesznek a kedvezményezettjei

az állami vagyon kezelésének. Olyanok, akikkel kapcsolatos részletes szabályokat határozatban fogják (ha fogják) előírni.

A Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója, Ligeti Miklós első olvasatra „problémásnak” nevezte a változtatást. Szerinte a módosítandó vagyontörvény

a vagyonkezelésre szerződés megkötését írja elő,

de az alaptörvény értelmében ilyen szerződés csak olyan szervezettel köthető, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint az átruházott vagy hasznosításra átengedett nemzeti vagyon kezelésére vonatkozó tevékenysége átlátható.

Ezért Ligeti Miklós nem tartja kizártnak, hogy ezt akarják megkerülni az esetleg áttételes egyedi kormányhatározattal.

Így válik érthetőbbé az a múlt heti rendelet, amelyet az újonnan beiktatott miniszter, Bártfai-Mager Andrea bocsátott ki. Ebben nem kevesebb, mint 70 állami vállalat esetében törölte az eddig az állami cégek központi tulajdonosának számító állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tulajdonosi joggyakorlói besorolását a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Bár az irat a 123 tételes listán csak az új tulajdonosi joggyakorlót tünteti fel, az Opten cégadatbázisban még a jelenlegi joggyakorló szerepel – írta erről a Népszava.

A tulajdonosi jogokat ettől kezdve minisztériumok, központi állami szervek gyakorolják, a listán olyanok vannak, mint például a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház, rabokat foglalkoztató cégek, térségi fejlesztési társaságok. De nem csak az MNV-től, hanem más tárcáktól is „átvezényelnek” gazdálkodókat, például az új Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

Ezzel nem csak az MNV léte veszíti el értelmét, hanem nagyon úgy néz ki, hogy az Orbán Viktor személyes kiválasztottja, Bártfai-Mager és a többi miniszter kezében összpontosuló

vagyontömeg lényegében majdnem közvetlen miniszterelnöki közelségbe kerül.

Azt pedig Orbán másik új kiválasztottja, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondta el az InfoRádióban egy hónapja, hogy a kormány el fogja választani egymástól az állami vállalatok tulajdonosi joggyakorlását és ezen cégek szolgáltatásainak megrendelői oldalát. Ebben a leosztásban Bártfai-Mager Andrea az állami vállalatokkal fog foglalkozni.

„A miniszter asszonynak az a feladata, hogy a magyar állami vagyont, beleértve az állami vállalatokat is, optimálisan irányítsa”

– mondta Palkovics.

Ebben a rendszerben válik érthetővé a tulajdonosi joggyakorlók sorába előre meg nem nevezett, „tulajdonságaiban” még csak körbe se írt magánszemélyek kormány (lényegében Orbán egymaga) általi kijelölhetőségének joga.

Ez milliárdos vagyonnal való gazdálkodást, a bevételek feletti rendelkezést vetít előre e majdani kiválasztottaknak.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Úgy látom, tökéletesen bejön az a korábbi félelem, hogy a FIDESZ “saját embereinek államosította el a nemzeti vagyont”.

    MAFFIA

  2. Mészáros Lőrinc gázszerelőnek adják át tulajdonba és vezetésre azokat a cégeket, melyek fideszes politikusoknak és rokonaiknak végeznek agyműtéteket!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .