Madrid ma keményen léphet

0
677

 

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök várhatóan ma jelenti be, hogy elvonják-e a katalán regionális hatóságok jogköreit. Erre a spanyol alkotmány 155. cikkelye alapján van joguk. Közben ismét elfogadhatatlannak nevezte a spanyol uralkodó a katalán függetlenségre irányuló törekvéseket. VI. Fülöp egy protokolláris eseményen hangsúlyozta, Katalónia a 21. századi Spanyolország része és az is marad.

“Spanyolország jogállami keretek között, demokratikus intézményrendszere segítségével fogja rendezni a konfliktust”

– szögezte le  az uralkodó az MTI madridi tudósítása szerint.

A BBC pedig arról írt ma hajnalban, hogy a spanyol kormány várhatóan szombaton olyan intézkedéseket jelent be, amelyekkel Madrid visszaveszi a közvetlen hatalmat Katalónia felett. A kormány ülését nem egészen három héttel a katalóniai elszakadási népszavazás után tartják. A népszavazást – amely alatt és után komoly megmozdulások és erőszakos beavatkozások is voltak. Madrid nem tartja törvényesnek, de a katalán vezető, Carles Puigdemont azt mondja, megkapta a felhatalmazást az elszakadásra –  írtuk korábban..

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .