Luxus lesz a sörözés

0
860
wikipedia

Ha a klímaváltozás legjobb variánsa valósul meg, akkor évente csak négy százalékkal csökkenhet a világ sör termelése és 15%-al emelkedhetnek az árak. Erre hívja fel a figyelmet a Nature Plants című folyóirat, mely siet hozzáfűzni: szó sincs arról, hogy a klímaváltozás legkedvezőbb variációja valósulna meg: a hőmérséklet ennél jobban emelkedik, és így a szárazság mind jobban fenyegeti a világ mezőgazdaságát. Kihat ez a búza és a rizs termésre is, de a sör kedvelőit az árpa érdekli igazán. Itt is a termésnek az a prémium kategóriája, amely körülbelül 20%-át teszi ki az egésznek. A többi csak állati takarmánynak jó, de a sörhöz nem megfelelő. Azokon a földeken, ahol a jó minőségű árpa terem még gyakrabban várható szárazság vagyis kisebb termés- hangsúlyozza Dabo Guan professzor, aki Nagy Britanniában, az East Anglia egyetemen kutatja a klímaváltozás hatását a mezőgazdaságra. A kép, melyet felvázol meglehetősen vérfagyasztó a sörben utazók számára.

Sör hiány és áremelkedés

A világ legnépszerűbb alkohol tartalmú itala bánatos jövő elé néz, mert az árpa exportőrök egyre kevésbé lesznek képesek kielégíteni a növekvő igényeket. Jelenleg Európa, Észak Amerika, Ausztrália és Új Zéland a legnagyobb sör fogyasztó, de rohamtempóban zárkózik fel  az 1,4 milliárd lakosú Kína! Miközben az igények nőnek, a kínálat csökken.

Elfogyhat a sör az Oktoberfesten Münchenben? Kizárt! De Kínában sem fogadnák el, hogy a népszerű Csingtao sörből hiány legyen! /Csingtao városa az első világháború előtt a német birodalomhoz tartozott. Ezért a modern sörfőzés szimbóluma ma is a Mennyei Birodalomban./ Csakhogy Kína már ma is importálja az árpát éppúgy mint Japán, ahol szintén jelentős a sörözés kultúrája. Európában Hollandia és Belgium a két legnagyobb importőr, mindkettő sör nagyhatalomnak számít. Mi lesz az apátsági sörökkel, ha nem terem elég árpa?

A sörözés nem létszükséglet tehát kiszorulhat a nem túlságosan fizetőképes piacról. Mi lesz a gazdagabb államokban, ahol évezredek óta söröznek? A világvége nem köszönt be – siet megnyugtatni mindenkit a brit professzor. Csak annyi történhet, hogy a sör  ára megduplázódhat vagy még drágább is lehet, ha a klímaváltozás így halad tovább. Éppúgy mint a csokoládé, a sör lassacskán luxus cikk lesz – jósolja a brit professzor, aki a párizsi Le Figaronak nyilatkozott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .