Lapszem – 2017. december 27.

0
323

116 évvel ezelőtt Berlinben megszületett Marlene Dietrich amerikai színésznő, énekesnő (A kék angyal, Shanghai Express). Ma van János, Lázár, Teodor névnapja. Ma felhős idő várható, a maximális hőmérséklet 6 fok lesz.

Népszava

Sorsok Háza – Üresen áll, de legalább drága
A Hír TV közérdekűadat-igényléssel tudta meg, hogy a holokauszt áldozatainak emléket állító múzeum épülete hiába készült el már évekkel ezelőtt, a tárlat tartalmáról és az üzemeltetésről a kormánynak még nem sikerült megegyeznie a zsidó szervezetekkel, és a Mazsihisz szerint a múzeum már nem is nyit ki a választás előtt.
7,5 milliárd forintot különített el a kormány a Sorsok Házára 2013-ban. A holokauszt áldozatainak emléket állító múzeumnak a Józsefvárosi pályaudvar helyén kellett volna kinyitnia. 2014-ben a tárlat koncepciójának kidolgozását egy közalapítványra bízták, amelynek vezetője a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária lett. A zsidó szervezetekkel azonban nem jutottak dűlőre a tárlat tartalmáról, így a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége kiszállt az tárgyalásokból, pedig az épület addigra már majdnem elkészült.

Magyar Nemzet

Orbán a fa alatt
(…) Neki legyen mondva, a miniszterelnök most is iparkodott tágítani a perspektívát. Mindent megtett, hogy az ünnepélyes alkalomhoz illően bonyolultabbnak ábrázolja a világot, mint máskor. Csakhogy kudarcra ítéltetett szegény feje. A hosszú évek serény munkájával a végletekig butított üzenetek attól nem lesznek szofisztikáltabbak, ha kerekebb és összetettebb mondatokban ismétlik el őket ezredszerre. Akkor sem, ha a helyzetelemzésben előfordulnak igazságmagvak szokás szerint.
(…) Mint mindig és már megint: semmi nem drága. Miért ne költözhetne be a karácsonyfa alá a miniszterelnök kampányostul? Nem épp szívmelengető látvány, ahogy egyszerre gondterhelten, de magabiztosan és kajánul somolyog a szaloncukrok és a gömbdíszek mögül, de az idő addig is neki dolgozik, amíg sikerül elzavarni őt onnét.Minimum pár napra. Abba viszont egyelőre bele sem merek gondolni, hogy milyen irtóztató veszélyben fognak forogni majd a húsvéti tojások – egyfajta fundamentumok gyanánt – 2018 márciusának végén, áprilisának elején, kampányzárás kellős közepén. Hadd szögezzem le máris: nem hagyjuk! Nem adjuk a tojásainkat a senkiházi rablónépségnek!

Magyar Hírlap

Karácsony és az akarat
(…) „A magyar politikát az tette tönkre, hogy hatalom­éhes és a pozíciójukhoz ragaszkodó, nárcisztikus emberek a választók akarata ellenére sem képesek elhagyni azt a széket, amibe kapaszkodnak” – ezt bírta mondani Karácsony Gergely a Blikknek, és a plafon a helyén maradt. Vannak még csodák, konstatálhatjuk, miközben az elmúlt napok, hetek, hónapok szerencsétlenkedéseit látva arra gondolunk, ezek már csak abban bízhatnak. Mármint a csodában, ami az országnak nyilván katasztrófa lenne. Mindenesetre a szappanopera sokadik felvonását megszakítva újabb paktum született.
(…) Szóval erre jutott ez a Karácsony, bár jelen állás szerint a baloldalon ismét passzátszeleket fújogató Gyurcsány Ferenc mintha ódzkodna tőle, nem akarja felvállalni, úgyhogy készülhetünk egy újabb fletós, ravasz, sunyi, mégis rendkívül hatásos karaktergyilkosságra. Ha Botkát sikerült kivonni a forgalomból, a miattuk korábban Unicumot kortyolgató „párbeszédest” sem lesz nehéz megszorongatni – gondolhatja a szintén mindig mosolygós Vadai Ágnes és bandája.

Őket amúgy egyetlen dolog valóban összeköti, még a szintén változékony Vonával is, nevezetesen a hatalomvágy. Csakhogy aligha járnak sikerrel. Éppen a „választói akarat” miatt.

Magyar Idők

Torz tükör
(…) Az idei karácsony Jeruzsálemre irányította a világ figyelmét, hiszen nem volt olyan régen, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte a szent várost Izrael fővárosának, amely bizonyos mozgásokat idézhet elő a diplomáciában. Guatemala például hajlandó lenne követni az Egyesült Államokat, és áthelyezni saját nagykövetségét Jeruzsálembe, ha Washington is így tesz. Egyelőre nem tudjuk, lesz-e ilyen diplomatavándorlás, évek telhetnek el addig, amíg valaki rászánja magát erre a kockázatos lépésre.
Ezzel ugyanis a kétállami megoldást nagyjából ki lehetne dobni a kukába, hisz a nagy megállapodás egyik legfontosabb eleme épp Jeruzsálem státusának érintetlensége, márpedig Trump egyetlen kijelentésével felborított mindent, az új helyzethez pedig alkalmazkodnia kell a szomorújáték minden résztvevőjének. A politikai vezetőknek és az egyszerű embereknek is. Ez egy rendkívül bonyolult és ezer szálon folyó tragédia, sok rendezővel, hatalmas színészi stábbal, világosítókkal és dramaturgokkal, látványos jelmezekkel, gyönyörű helyszínekkel.
De senki se az, akinek látszik, s ember legyen a talpán, aki megállapítja a messziről jött emberről, hogy ő piti tolvaj Aleppóból, becsületes, családját elveszítő tanárember Hamából vagy alattomos, kiképzett, hannoveri születésű harcos Damaszkuszból. Ezen a ponton vész el általában Európa. Mert nem tudja megkülönböztetni egymástól ezt a hármat, akár hatalmi gőgjében, akár nemtörődömsége miatt; vagy azért, mert önbizalma híján pénzzel oldaná meg a problémákat.
(…)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .