Lapszem – 2017. augusztus 5.

0
980

Jó reggelt, mindenkinek! Itt a friss, ropogós lapszemle, olvassák el, hogy mit olvastunk az országos napilapokban!

Ötven-hatvan fokban várakoznak Röszkénél a menekültek

Ötven-hatvan fokra forrósodnak fel a tompai és a röszkei tranzitzóna műanyag konténerei, amelyekben öt-hat menekültet tart a magyar állam, sokukat hónapok óta – olvasható a mai Népszavában.

A hőség miatt immáron végsőkig elkeseredettek a tranzitzóna reménytelenségében élő, az Iszlám Állam elől idemenekült jezidiek. A Sirius.Help segélyszervezet közzétett fotója szerint többen családjukkal együtt a jezidi gyász fehér ruhájában ülnek a konténerük előtt. „Állítsátok meg a jezidi népirtást!” – olvasható a kezükben tartott táblákon. Míg Irakban és Szíriában szisztematikus irtóhadjáratot folytatott ellenük az Iszlám Állam, addig itt a magyar hatóságok lassú halálra ítélték őket.

A szíriai háború poklából érkezőknek hónapokig kell várniuk a tranzitzóna embertelen, egészségüket, akaratukat felőrlő viszonyai között, hogy elbírálják a kérelmüket, ráadásul úgy, hogy tudhatják: kicsi az esélyük van arra, hogy menedékjogot vagy oltalmazotti státuszt kapjanak.

Emberrablás Berlinben – vietnami módra

A vietnami titkosszolgálat emberei július 23-án, délelőtt 10 óra 40 perckor csaptak le a berlini Tiergarten parknál – írta meg a Magyar Nemzet.

Célpontjuk, az otthon költségvetési csalás miatt körözött Trinh Xuan Thanh éppen a park mellett található Sheraton hotel előtt álldogált. Szemtanúk beszámolói szerint a PetroVietnam állami olajvállalat egykori igazgatójának esélye sem volt az ellenállásra. A cseh rendszámos furgonból kipattanó fegyveres férfiak villámgyorsan dolgoztak, másodpercek alatt az autóba kényszerítették Thanht.

Ezután a vietnami férfi kámforrá vált, a német hatóságok semmi nyomát nem találták. Legközelebb július 31-én, hétfőn, a vietnami köztelevízió csatornáján bukkant fel. Thanh főműsoridőben bánta meg, hogy korábban népe ellen bűnt követett el.

Kálvin-szobrot avattak Halmajon

A kereszténység vállalása sokszor nagy kihívásokkal jár, erőt, kitartást igényel – idézi az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárát a Magyar Gírlap. Soltész Miklós pénteken Halmajon,a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatta Kálvin János egészalakos szobrát, Varga Gábor dombóvári szobrász alkotását.

Soltész Miklós a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település református templomának kertjében, az ünnepi istentiszteletet követően tartott eseményen azt mondta: Halmaj évszázadokon keresztül sok nehézségen, pusztításon ment át, szenvedett a huszitáktól, a török időkben, a pestisjárványtól, az árvíztől, 1640-re ki is halt a település. Ha még ennél is többet akar tudni a szoborról, Kálvinról, és arról, hogy a rekkenő melegben miről beszélt az államtitkár, itt elolvashatja.

Szárazság is sújtja a mezőgazdaságot

A szántóföldeken, valamint a gyümölcsösökben is nagy gondot okoz a hőség, valamint a csapadék hiánya – értesült a Magyar Idők. A kárfelmérést csak a következő hetekben tudják elvégezni a gazdák, azonban az már látszik: a kukorica egy része tönkremegy, emellett a nyári alma, a szilva, az őszibarack szedése is késhet, a gyümölcsök minősége gyengülhet.

– A napégés okozhat problémát a gyümölcsösökben, az alma színeződésében, emellett a forróság miatt a betakarítás is késhet – mondta a Magyar Időknek Ledó Ferenc, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke. A szakember kitért arra is: a hőségben délelőtt 10 óra után már nem lehet szedni a gyümölcsöket, emellett a termés hűtése sem oldható meg. A nyári almafajták pirosságához arra lenne szükség, hogy éjszaka 16-17 fokra hűljön a levegő.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .