Megszelídült kormányzati kirúgások

0
621

A százeres, majd néhány tízezres létszámcsökkentés terve 6810-re enyhült. Januártól ennyi állást szünetet meg a kormány. Legtöbbet a humántárcától rúgnak ki, csaknem 2600-at.

A cél az, hogy kizárólag annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van, tehát kevesebb tisztviselő legyen, de magasabb bérért – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

A kormány összesen 2600 munkakörre kiterjedő létszámcsökkentést rendelt el a minisztériumokban, az ezek alárendeltségébe tartozó szerveknél pedig 4210-et. Az összesen 6810 fős létszámvágásban figyelembe kell venni az üres álláshelyeket is.

A jogszabály értelmében a tervezhető és hosszútávon fenntartható kormányzati létszámgazdálkodás kialakításával párhuzamosan megtörténik a béremelés előkészítése is. Korábbi közlések szerint ez akár 25 százalék is lehet.

A várható költségekről nem tesz említést a határozat – ahogyan arról se, hogy mennyi az üres poszt a megszüntetendők között -, mindenesetre „ha a létszámleépítés egyszeri kiadásainak biztosítására a fejezeten belül előreláthatólag nincs mód”, az érintett miniszter a pénzügyminisztertől kérhet pénzt.

A legtöbb embertől a humán tárcánál válnak meg: a minisztériumban 342, az alárendelt szervezeteknél 2250-től. Az új Innovációs és Technológiai Minisztériumban 517, szervezeteiben 290 embertől válnak meg. A pénzügy 318, az általa irányított intézmények 954 állást szüntetnek meg. A kirúgások során az Agrárminisztériumban 252, az alárendelt szerveknél 430 fős csökkentés lesz. A külügyben 364, az intézményekben alig 20 fő kereshet új munkát. A kancellárián pedig 162, az irányított szervekben 245 emberrel lesz kevesebb. A Miniszterelnöki Kabinetiroda 10 főt küld el.

A Belügyminisztérium (401), a honvédelmi (53) és az igazságügyi (181) tárca csak a vízfejet fogyasztja, alárendelt szerveikben nem lesz létszámváltozás. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irányítása vagy felügyelete alá tartozó rengeteg szervezet, cég körében mindössze 21 fős kirúgást terveznek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .