Komáromi lelép, de nem távozik

0
3600

Kilépett pártjából, de nem hagy fel a politizálással Komáromi Zoltán. Az egészségpolitikus azért hagyja el az Együtt sorait, mert úgy látja, hogy a párt egyedül maradt a demokratikus oldalon. Szövetségesek keresése helyett a partnerek elutasításával foglalkoznak. Komáromi szerint ő olyan egészségügyi programot dolgozott ki, amely a választás után gyorsan megvalósítható, s finanszírozással sem lehetnek gondok. Az ismert háziorvos nem árulta el, hogy melyik pártban folytatja politikai pályafutását.

 

Kezdjük az elején, valóban kilépett a pártjából?

Igen.

Személyes, vagy politikai oka volt?

Mindkettő!

Melyik a fontosabb?

Sajnos az Együtt olyan helyzetbe lavírozta magát, hogy a továbbiakban nem látom értelmét a pártban politizálni. Ugyanis a szervezet vezetői jószerével csak azokat az érveket keresik, amelyek elutasítják az együttműködés gondolatát. Emiatt egyedül maradtunk a demokratikus baloldalon, ami számomra vállalhatatlan, mert a kompromisszumok, illetve a valódi együttműködés híve vagyok.

Ha jól tudom, az Együtt minden testülete úgy döntött, hogy egyéni körzetben a koordinált indulás híve, listán azonban csak egyedül indul. Ha jól értem, a terv változatlan!

Egy éve valóban így döntöttünk, de szerintem egy tavalyi gombhoz nem lehet az idén kabátot venni, ennek az esélye szinte a nullával egyenlő.  Esélytelenül indulni a választásokon pedig semmi kedvem. Kidolgoztuk ugyanis egy olyan egészségügyi rendszer programját, amelyhez tartozik egy intézkedés-sor is, ami villámgyorsan megvalósítható. A magyar egészségügyet alulról építkezve reformálná meg, így az egészet finanszírozhatóvá teszi.

Jó, de ez megvalósítható lett volna az Együtt színeiben is, hisz elindulhatott volna Érden. Az egyéni jelölteket minden ellenzéki párt támogathatta volna. Ez miért nem jó?

Amennyire tudom, a szocialistákkal zátonyra futottak a koordinációs tárgyalások, erről csak nemrég értesültem. Egyébként pedig az érdi jelölést kezdettől fogva szkeptikusan fogadtam, mert a városhoz semmilyen kötődésem nincs.

A helyszínt az Együtt vezetői találták ki nekem, de nem tartottam jónak, hogy számomra ismeretlen terepen induljak.

A pártból való kilépés azt is jelenti, hogy felhagy a politizálással?

Továbbra is feltett szándékom, hogy részt veszek az egészségügy átalakításában, de ha most nem távozom az Együtt soraiból, akkor erre biztosan nem lenne módom. Szövetségesek nélkül ugyanis a mai választási rendszerben nincs értelme politizálni, mert még csak labdába rúgni sem lehet, nemhogy győzni a pályán.

Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy az egyik párttársát, az Együtt színeiben parlamentbe jutó csepeli Szabó Szabolcsot támogatta volna az MSZP, ha a képviselő hajlandó átlépni a szocialistákhoz.  Ön hajlandó?

Nem, egyetlen pártba se lépnék be, szeretném megőrizni a szakmai függetlenségemet.

Vagyis a továbbiakban sem fog az MSZP színeiben indulni?

Még nem tudom.

Csak azért, mert az ön programját korábban Botka László már elfogadta. 

Botka László hónapokkal ezelőtt visszalépett, az a csapat szétszéledt, az a program nem tudom jelenleg mennyire elfogadott illetve támogatott az MSZP-ben

Mostanában nem is beszélt a szocialista vezérkarral, akár Molnár Gyula pártelnökkel, akár Karácsony Gergellyel?

Tárgyalni nem tárgyaltam, de hetekkel ezelőtt beszéltem mindkettőjükkel.

Holnaptól viszont független vagyok, s ha megkeres bármelyik demokratikus oldalhoz tartozó párt, akkor a programomat, a szakértelmemet és a munkámat szívesen felajánlom.

Ez egy kicsit úgy hangzik, mint egy apróhirdetés.

Erre azért nekem már régen nincs szükségem.

Kereste már meg bármelyik másik párt a demokratikus oldalról?

Nekem sok szakmai barátom van a különböző pártokban; amikor a programomat csináltam, beszéltem erről a DK, az MSZP, illetve a Párbeszéd szakpolitikusaival is. De az LMP politikusaival is kiváló a kapcsolatom.

Ez úgy hangzik, mintha egy szélesebb koalíciós miniszterrel beszélnék. De érdemben tényleg nem tárgyalt senkivel?

Senkivel nem tárgyaltam. Egyébként úgy tudok segíteni a demokratikus baloldalnak, ha a korlátozott média megjelenés miatt a választási kampányban körbejárom az országot, hogy elmondjam a választópolgároknak: olyan programot alkottunk, amely rövid idő alatt működőképes egészségügyet teremtene. Ha áprilisban megnyerjük a választást, akkor a javuló állapotokat már szeptemberben érezhetné az állampolgár.

A politika nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy valamelyik párt listáján tudná elképzelni a helyét?

Az Együtt listáján nem kaptam meg csak a 9. helyet, de közel sem ezért léptem ki. Megdöbbentett viszont az Együtt vezetőinek optimizmusa, hogy akár 5-6 százalékos eredményt is elérhet a párt. Ennek a realitását nem látom, erre nincs időm. Ezért is próbálok máshol hasznos lenni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .