A kajszi negyedét elviszi a fitoplazma

0
1012
Forrás: Pixabay

Huszonöt százalékos terméskiesést, 1500 tonna gyümölcsveszteséget, 300 millió forint kártokozhat idén a fitoplazma a magyar kajsziban. Ez nem csak idén lesz probléma, hanem addig, amíg a kieső fákat nem pótolják, és azok nem fordulnak termőre. A fitoplazma ugyanis a komplett fát pusztítja el – írja összegzésében a magro.hu.

Országosan idén átlagosan 5 százalékos a kajszifák fitoplazma miatti pusztulása, egyes területeken azonban az állomány 20 százalékát is érinti a betegség. Az 5 százalékos országos átlag

25 százalékos terméskiesést okoz,

ami ugyan még kezelhető, de ez a következő években is fennmaradó hiány lesz. A fitoplazma ugyanis kipusztítja a fákat, így azokat pótolni kell, és kivárni, hogy termőre forduljanak az ifjú fák.

A fitoplazma Borsodban okozta az utóbbi évtized legnagyobb károsodását, 2015-ben egyes ültetvényeken a fák 50 százaléka kipusztult. Az ilyen mértékű pusztulásokért vírus- és baktériumfajokat okoltak régebben, de kutatások bebizonyították, hogy a fitoplazma felelős a történtekért.

A fitoplazma ellen védekezni azonban nagyon nehéz, elsősorban a megelőzésre kell koncentrálni.

Ennek része a kórokozótól mentes csemeték beszerzése és használata, valamint a fertőzöttséget mutató fák mielőbbi, gyökeres eltávolítása.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .