„Jobb, ha Nagy Imre nem látja, mi zajlik”

0
1540
a Nagy Imre szobor helye
Forrás: merce.hu

Csöndes tüntetésen tiltakoztak Nagy Imre szobrának eltávolítása ellen a Vértanúk terén. A forradalom miniszterelnökének unokája szerint jobb, hogy nagyapja nem látja, mi zajlik a Kossuth téren. A tüntetők mécseseket gyújtottak.

Az éj leple alatt vitték el a forradalom miniszterelnökének szobrát a Vértanúk teréről, hogy a helyébe állítsák fel a vörösterror áldozataira emlékező szobor remake-jét. Emiatt a DK és és a Nagy Imre Társaság hívott össze tiltakozást az elhagyott emlékmű-torzóhoz.

A több száz tüntető előtt Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája arról beszélt, hogy évek óta tisztában volt azzal, hogy

a szobornak mennie kell,

annak szellemisége már nem illik ide. Talán jobb is lesz, ha Nagy Imre nem látja, hogy mi zajlik a nemzet főterén és a magyar parlamentben – mondta Jánosi Katalin, aki pár órája még azt üzente Facebook-oldalán, hogy egyelőre nem tud megszólalni.

Unokája szerint Nagy Imre újratemetésének harmincadik évfordulója a forradalom miniszterelnökének szobrának sírgödrével zárul.

Mécs Imre, a forradalom halálraítéltje szerint „ez a szemüveges ember” komolyan vette feladatát, és nagy dolgokat vitt végbe, felülvizsgálta a rabok ítéleteit, akik közül többet szabadon engedett, a munkatáborokat bezáratta, a kitelepítetteket hazaengedte. „Volt benne valami professzori lassúság”, de mindig azt tette, amit kell, és nem volt hajlandó aláírni a szovjet csapatok behívását. „Imre bácsi, Isten áldjon” – mondta Mécs Imre.

Molnár Csaba DK-alelnök szerint

mindig éjjel, hajnalban vitték el

a Kossuth térről a forradalom lángját és Károlyi Mihály szobrát, most Nagy Imre emlékművét, ahogyan régen az embereket fekete autóban. Az 50-es évek elnyomói mai örököseinek nevezte az Orbán-kormányt.

Minden zsarnok bukik egyszer, és akkor nem a zsarnokoknak állítanak szobrot – mondta a politikus, aki megígérte, hogy az Orbán-kormány után Nagy Imre szobra visszakerül a térre.

A tüntetés végén az egybegyűltek elénekelték a Himnuszt és az Örömódát, majd mécseseket gyújtottak a szobor hűlt helyén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .