Innen szép nyerni – avagy szól a rádió!

0
1360
FH

A legkeményebb Rákosi és Kádár időkben az egyetlen hiteles rádiós hírforrásunk a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adása volt. Negyvenkét éven át hallgathattuk, a 16, 19, 25, 31, 41 és a 49-es rövidhullámon.

A Szabad Európa Rádió adását csak nagyon jó minőségű rádiókészülékeken lehetett fogni, sőt külön tetőantennát is érdemes volt használni a vételhez, mivel az akkori magyar kormány mindent megtett, hogy megakadályozza a korrekt tájékoztatást.

A kezdetektől fogva rádióhullám zavaró állomásokat telepítettek, amelyek folyamatos füttyel, erős zúgó hanggal zavarták az adásokat. Pedig a mai kormányfelfogás szerint, mennyivel könnyebb lett volna betiltani, igaz, ez akkor nehezen ment volna, hiszen az adóállomás Münchenből sugárzott, a tulajdonos pedig nem más mint az Amerikai Egyesült Államok kormánya.

Mint az ismeretes, az NMHH /médiatanács/ nem újította meg a Klubrádió jogosultságát így a rádiónak újra pályáznia kellett a Budapest 92,9 MHz frekvenciára. A Media1 megerősítést nyert információi szerint a Klubrádión kívül két további pályázó is jelentkezett a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvenciára.

A friss, az NMHH a Media1-hez eljuttatott közleménye szerint a frekvencián jelenleg is szolgáltatást nyújtó Klubrádió Zrt.-től a Médiatanács hiánypótlást kér, míg a Közösségi Rádiózásért Egyesület (a Spirit FM tulajdonosa) és az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. (a néhai Andy Vajna kormánybiztos ügyvédjének, Biró Balázs idén létrehozott cégének) az ajánlatát alakilag érvénytelennek (formai hibásnak) minősítette, azaz őket kizárta a pályázatból.

Ők még bizonyára jogorvoslatot kérnek. Nagyon reméljük, hogy a 2021.február 21.-ig hallgatható Klubrádiónak a pályázat korrekt elbírálását követően nem kell tulajdonost váltani és külföldről sugározni.

Bár a kormányunknak ez sem jelentene gondot, bőven találnának vállalkozókat a zavaró állomások felújítására.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .