Így rendezzük és óvjuk egyszerre a kerti növényeinket

0
470
FH

A szép és praktikus megoldások híveinek. A kertek többsége általában nem egy összefüggő struktúrájú felületből áll, hanem különféle növényekből, anyagokból, részekből.

A köves, füves, virágos területek mellett az ágyások, a teraszok, az utak mind-mind elkülönülnek. Ezeket a határokat erősíthetjük, illetve hozhatjuk létre, ha az egyes felületeket elkerítjük. Nem a kerítésekre, hanem annál sokkal finomabb megoldásra gondolunk, ami egyszerre rendszerezi és óvja is a kertünk kialakítását.

A határok felállítása

A kerti elemek elhatárolásának legjobb módja a szegélykő használata. Ez a sokoldalúan alkalmazható kiegészítő nem csak esztétikai funkciója miatt fontos, hanem azért is, mert védelmet nyújthat az egyes területeknek, illetve növelheti azok biztonságát. Az ágyásokat célszerű lekeríteni az utaktól, így megóvhatjuk az ott növekvő növényeket, de ez fordítva is igaz, a gyökerek sem károsítják a leválasztott térköveket. De hasonlóan hasznos a teraszok vagy például a medencék határainál is, hiszen ezzel is növelik a biztonságukat. Nem kell tartanunk attól sem, hogy egy kiadósabb eső elmossa a gondos munkánkat, szétzilálva a virágágyásainkat, de amikor a kerti munkákat is egyszerűbben és gyorsabban végezhetjük, ha nem kell óvatoskodni a határrészeknél. A fűnyírás, gyomirtás is sokkal könnyebb és hatékonyabb, ha a gondosan leválasztott területeken dolgozunk.

Mik a leggyakoribb típusok?

Betonszegélykő: Ez a legelterjedtebb változat, különféle méretben és színben létezik. Sokszor túl robosztus, és nem a legtermészetesebb típus.

Fából készült szegély: Természetesen nagyszerű. Különféle kezelésekkel meghosszabbítható az élettartamuk, de akad tartósabb típus is.

Műanyag szegély: Olcsó, szinte végtelen változatban elérhető és könnyen is alkalmazható, de minőség tekintetében akadnak nála jobbak.

Tégla szegély: Tartós és esztétikus, de akkor szerencsés alkalmazni, ha a kertben több helyen is használunk téglát.

Természetes kőszegély: Nagyon látványos a végeredménye, különféle alapanyagból készülhet: gránit, kvarcit, homokkő és mészkő is lehet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .