Holnaptól olcsóbban telefonálunk az EU-ban

0
174
árplafon
Fotó: Pixabay

Szerdán csökken az EU-n belül a telefonhasználat díja: hívásért 19, sms-ért 6 cent plusz áfa számítható fel. Ez az árplafon azonban csak a magánügyfelekre érvényes.

Május 15-től, azaz szerdától plafon kerül az unión belüli nemzetközi telefonhívások és szöveges üzenetek díjára – tudatta közleményben az Európai Bizottság.

Ennek köszönhetően a jövőben az uniós országok közötti telefonhívásokért percenként legfeljebb 19 eurocentet (+áfa), az sms-ekért üzenetenként legfeljebb 6 eurocentet (+áfa) kell fizetni.

Háromszoros díjkülönbségek

Miután 2017 júniusában megszűntek a roamingdíjak, az EU-n belüli nemzetközi hívások és sms-ek mostani árplafonjai a következő lépés a távközlési szabályok uniós átdolgozásának. A nemzetközi hívásokra vonatkozó új szabályok célja az, hogy a tagállamok között korábban fennálló nagy árkülönbségeket megszüntessék.

Az EU-n belüli

vezetékes vagy mobil hívások szokásos díja eddig átlagosan háromszor olyan magas volt, mint a belföldi hívások normál díja,

az EU-n belüli sms-ek szokásos díja pedig több, mint kétszerese volt a belföldi üzenetekének. Egyes esetekben egy EU-n belüli hívás díja akár tízszerese is lehet a belföldi hívás díjának.

Az üzleti előfizetők más csomagra számítsanak

A távközlési

szolgáltatóknak értesíteniük kell a fogyasztókat az új árplafonokról.

A szabályok május 15-től mind a 28 uniós tagállamban, és hamarosan Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is hatályba lépnek.

Az árplafon csak a privát használatra (azaz a magánügyfelekre) fog vonatkozni. Az árszabályozás tehát nem fogja érinteni az üzleti ügyfeleket, mert számukra több szolgáltató is rendkívül vonzó, speciális ajánlatokat kínál a bizottság szerint.

Miután 2017 júniusában megszűntek a roamingdíjak, megszűntek a horrorisztikus összegű telefonszámlák. A felmerülő kérdésekről kérdezz-felelek tartalmú válaszok itt találhatók, beleértve azt is, hogy mikor kell barangolási (roaming-) díjat is fizetni, s mikor, hogyan értendő a belföldi tarifa.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .