Hangyafajt neveztek el Barack Obamáról

0
679

Barack Obama volt amerikai elnökről neveztek el japán kutatók egy általuk felfedezett afrikai hangyafajt. Az új fajt Obama őseinek szülőhelyén találták.

A Zasphinctus obamait a kenyai Kakamega-erdő Nemzeti Parkban, Obama ősei falujának közelében találták az Okinavai Tudományos és Technológiai Intézet kutatói – olvasható a Zookeys tudományos folyóirat legújabb számában.

A doktori iskola indoklása szerint a névadással

tisztelegnek a volt amerikai elnök erőfeszítései előtt,

hogy fennmaradjon a Föld élővilágának sokszínűsége.

A japán kutatók két másik hangyafajt is ismert emberekről neveztek el. A Zasphinctus sarowiwaival Ken Saro-Wiwa nigériai szerzőre és környezetvédelmi aktivistára emlékeznek, akit egy olajkutatás-ellenes kampány után 1995-ben kivégeztek. A harmadik hangyafajt, a Zasphinctus wilsonit Edward O. Wilson biológusról nevezték el, elismerve hozzájárulását a hangyák élettanának megismeréséhez és a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

A japán egyetem kutatói szkennelőtechnika segítségével elkészítették az újonnan felfedezett hangyafajok és híres névadóik 3D-s avatárját, hogy ily módon is hozzásegítsék őket a halhatatlansághoz.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .