Hallgattassék meg…

0
1058
FH

…a másik fél is, tartja a latin jogelv, ami a sajtószakma aranyszabályai közé emelkedett. Hallgattassék bizony: de az egyik is. Mivel mai írásom nem kis vihart kavart, több illetékes is megszólalt a 2006-os tévéostrom közvetítésének ügyében, közöljük mindkettőjük véleményét, változtatás nélkül. És bemutatjuk a forrást is, amiből dolgoztunk.

Az első fél Pakots Zsolt, a Hír TV akkori gyártási igazgatója, vele párbeszédes formában sikerült felvenni a kapcsolatot.

– Kamu sajnos a történet. Ilyet ne osszatok meg. Ki az a Zentai Péter egyáltalán? Senki nem üzletelt a közvetítési jogokkal. Ha érdekel, szívesen megírom neked az igazat. De abban semmi extra nincs.

– Zentai egy rádiós újságíró, sokáig a Magyar Rádió bonni tudósítója volt.

– Hát akkor egy nagy mesemondó lett belőle…

– Érdekel, természetesen! Bolgárnak élő adásban mondta.

– Akkor is csak mese. És ez baj.

– Írd le, azonnal lehozzuk, akár névvel, akár név nélkül.

– A Hír TV aznap csak követte a tüntetőket. Az egyik helyszínen elhangzott, hogy elmennek az MTV-hez, hogy olvassák be a követeléseket. Én olyan normális időben, este 7 óra felé mentem haza. Tudod, akkor én voltam a gyártási igazgató. Akkor még kb. minden hozzám tartozott. Minden normálisan telt, este lefeküdtem aludni. Valamikor az éjszaka hívott a gyártás, hogy ég a TV. Még mondtam is nekik, hogy OK, bemegyek, de a tűzoltóságot hívjátok, ne engem. Mondták, hogy nem a HírTV, hanem az MTV… gyorsan bekapcsoltam a TV-t. Én is ott láttam a közvetítést. Mivel én voltam a kontakt minden hírügynökségnél, amint nálatok is, ezért pár perc múlva elkezdett csörögni a telefonom. A Reuters, az AP keresett, hogy átvehetik-e a közvetítést. Erre nem volt felhatalmazásom, ezért hívtam Liszkay Gábort, akivel engedélyeztettem a dolgot. Abban maradtunk, hogy mehet, mindenkinek és ingyen. Majd hamarosan a CNN is telefonált. Nekik is ment. Ez után lett a CNN magyarországi partnere a HírTV. Ennyi a story. Nincs benne több. Nem, hogy eladtuk, pénzt se kapott érte a HírTv, csak a szokásos hírcsere kapcsán adtuk tovább. Erre mind bizonyíték a gyártás, a Reuters, az AP, a CNN. Nyugodtan hozd le névvel, nem zavar. Ez az igazság. Elég ennyi? De ez tényleg így volt. A többi csak mese.

– Rendben, így hozzuk le, szó szerint! Arról egy mondatot kaphatok, hogy magáról a tüntetésről honnan tudott a Hír TV? Hiszen még csak gyülekeztek, de ti már ott voltatok! Toroczkai szólt, hiszen ő készült erre?

– Mivel két kocsival voltunk aznap, és hallottuk a tüntetőktől, hogy oda készülnek, ezért oda küldtük az egyik kocsit… ennyi. Kockáztattunk. Ilyen sokszor van, ezt Te is tudod.

– Igen, ez pontosan így van: szerencse sok mindenhez kell nekünk is…

Ezt mondta tehát lapunknak Pakots Zsolt. De mit válaszolt Zentai Péter?

– Közvetett információim vannak, egy brit tévés Berlinben mondta ezt nekem. Bizonyítékot nem kértem, azt adtam tovább, amit hallottam tőle. De, és ez fontos, a műsorban (Bolgár György Megbeszéljük című műsorának 2014. február 25-i adása) nem neveztem meg a szóban forgó televíziót, a Hír TV ezt mégis magára vette. Utána folyamatosan zaklattak, nem csinálnám még egyszer végig…

Hölgyeim és uraim, sikerült megszereznünk az említett rádióműsor felvételét, ugyanis habár a Klubrádió archívuma jelenleg átszervezés alatt áll, a YouTube megőrizte. Hallgassák végig:

Kérem tisztelettel: egy állítás áll szemben egy tagadással. Szerkesztőségünk a továbbiakban nem kívánja ezt a vitát sem folytatni, sem gerjeszteni, sem állást nem kíván foglalni benne: tanácsunk az, hogy aki ránk hallgat, annak hisz, akinek akar és egészen pontosan azt gondolja, amit akar.

ki/Szele Tamás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .