Gondoltad volna, hogy már az ókori Rómában is használtak padlófűtést?

0
1221
FH

Íme, a padlófűtés története, amelyet az ókor óta használ az emberiség. Mi volt az elektromos padlófűtés elődje? Valószínűleg sokan nem is gondolták volna, hogy a padlófűtést már az ókorban is ismerték és alkalmazták. Ez persze nem ugyanaz a változat volt, mint amit manapság ismerünk, de már akkoriban is elég hatékony módszernek számított. Hogyan alakult a padlófűtés használata a történelem során?

 

A padlófűtés összetett rendszer, aminek a kialakításához komoly szakmai hozzáértésre volt szükség. Ráadásul nem is volt olcsó mulatság, így bizony nem engedhette meg magának akárki. Még a gazdag emberek is csak az otthonuk fontosabb helyiségeibe építtették be ezt a fajta fűtési rendszert.

Hogyan működtették az ókorban a padlófűtést?

Arról már sokat hallottunk, hogy az ókori rómaiak milyen fejlett fürdőkultúrával rendelkeztek. Általánosnak számított, hogy az egyes települések mind rendelkeztek fürdővel. Ezeknek a fürdőknek meleg vízre volt szükségük, amelyet sok helyen a termálforrások biztosítottak. Ahol viszont nem voltak források, ott mesterségesen kellett előállítani a meleg vizet.

Ezt az úgynevezett hipokausztummal oldották meg. Ez volt a padlófűtés, amit egyrészt a fürdőkben, másrészt a lakóépületekben is alkalmaztak. A hipokausztum három fő részből állt, ami a hőt szállította. Az első rész egy fűtőkamra, egyfajta kemence volt: ezt az épületen kívül helyezték el, mivel ezekben az időkben még nem volt kémény, csak kezdetleges füstnyílások. Ebből kifolyólag az égésgázok nagy része a tűztér száján keresztül távozott.

A második rész egy dupla padlóburkolat volt: az alsó padlóra 30-40 cm magas téglákat állítottak, egymástól mintegy 15-20 centire. Ezek tartották a felettük lévő felső padlóréteget, a két padló között kialakult légrésben így áramolni tudott a meleg levegő, felmelegítve a felső padlót.

A harmadik fő rész pedig a falba épített kis szellőzőnyílások voltak, amelyeken át a beáramló a levegő mozgásban tartotta a két padló között lévő meleg levegőt. Ennek köszönhetően a padló annyira felforrósodott, hogy a fürdő látogatóinak speciális papucsot kellett viselniük, nehogy megégessék a lábukat.

Így jött létre az elektromos padlófűtés

Ezután egészen az 1930-as évek Angliájáig kell előre ugranunk az időben, ahol megjelent a sugárzó mennyezetfűtés. Ennek kialakításához a vastagfalú acélcsöveket a födémbe betonozták, ám ez a módszer nem terjedt el széles körben. A világháború után a berendezések acélcsőből készültek, amit a tartóra fektettek, szigetelőanyag nélkül. Ez nagyon nem vált be. Egyáltalán nem volt komfortos, ráadásul még rosszul is lettek tőle a felhasználói.

A padlófűtés rendszerek akkor kezdtek el terjedni, amikor kifejlesztették a hőálló műanyag csöveket. Magyarországon ez a fűtési forma az 1980-as évek elején indult hódító útjára. Manapság már az egyik legkedveltebb fűtési mód: sokan élvezik, hogy télen mezítláb is járkálhatunk otthon, sőt a gyerekek nyugodtan üldögélhetnek a földön bármeddig, miközben játszanak.

A padlófűtés kellemes hőelosztást biztosít, optimális hőérzetet okozva láb, test -és fejmagasságban. A lakás belső kialakításánál további nagy előny, hogy radiátorok nélkül több szabad hely marad.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .