Egyre kövérebbek a gyerekek és a tinik

0
827

Mind nagyobb problémát okoz a világban a fiatalok elhízása. Az eddigi legnagyobb átfogó globális kutatás eredménye szerint az elmúlt negyven évben a  tízszeresére nőtt az elhízott gyerekek és tinédzserek száma, amely ma már124 millióra rúg.

 

A The Lancet több mint 200 országra kiterjedő kutatása szerint az Egyesült Királyságban az 5 és 19 év közöttieknek a 10 százaléka számít elhízottnak – idézi a BBC. A fiatalon elhízottakból jó eséllyel felnőtt elhízottak lesznek, rengeteg egészségügyi kockázattal.

Az elhízással fogalkozó világszervezet (World Obesity Federation) arra figyelmeztet, hogy globálisan évi 920 milliárd angol fontot is meg fogja haladna 2025. után a kövérséggel kapcsolatos költségek összege.

Szakértők szerint, ha a trend folytatódik, akkor az elhízottság lassan nagyobb világméretű problémává válik a gyerekek körében, mint az alultápláltság. Ez utóbbiak száma a 2000-ben mért rekordszintről ugyanis fokozatosan csökken.

Észak-Ázsia az a térség, ahol a legtöbb új elhízott gyerek és tini él, Kínában és Indiában ugrásszerűen nő a számuk. Polinéziában és Mikronéziában találhatók a legnagyobb arányban kövér gyerekek és fiatalok.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .