Budapesten lép fel Afrika legjobb gitárosa

0
1197
Dan Patlansky
Dan Patlansky

Napjaink egyik legegyedibb stílusú gitárosa, Dan Patlansky pénteken Újbudán lép színpadra az új rendezvényközpontban, az Analog Music Hallban. A már 20 éve pályán lévő zenész néhány éve Joe Satriani turnévendégeként szerzett elismerést nálunk, majd zenekarával önálló koncertet is adott az A38 Hajón. Most a Perfection Kills című, immár 9. lemezét mutatja be nálunk, amely idén februárban jelent meg.

Az album a nagy sikerű, 2016-os Introvertigót követi, amelyet az év legjobb blues-rock lemezének választott az Egyesült Államokban a Blues Rock Review. Ennek dalait a már említett budapesti lemezbemutató koncertjén is hallhattuk.

A mostani lemezt Dan lakhelyéhez közel, a dél-afrikai Pretoriában rögzítették, a Scherzo Productions stúdiójában. Ezúttal a korábbiaknál kissé eltérő hangzású felvételt akart készíteni, és úgy érezte, hogy ez a helyszín megfelelő lesz erre. Mindegyik új dalt Jaco Naudé hangmérnök rögzítette és Stefan Swart keverte, a végleges formába öntés (mastering) pedig Pete Lyman feladata volt. Dan a produceri feladatokat is ellátta, bár az első néhány dal megírásakor és előkészítésekor a korábbi két lemez producere, Theo Crous is közreműködött.

Az albummal kapcsolatos elképzeléseiről így mesélt a gitáros:

„A Perfection Kills lényege, hogy megmutassa a víziómat arról, hogy hogyan is készül egy olyan lemez, amelynél a dalszerző folyamat a legfontosabb. A késztermék jóval valóságosabb és természetes hangzású eredményt produkál.” Az albumot valóban az őszintesége és az élő hangzása különbözteti meg az elődöktől. A 10 tételt Dan olyan körülmények között rögzítette, amelyek a felvételt nagyon közelivé teszik egy élőzenés előadás élményéhez.

A dalszerzés 2016-ban indult: „Amint megvoltak a kiinduló ötleteim, összeültem a zenekarral, és egy jó hétig egy közös próbahelyszínen töltöttük az időt. Ezután még néhány kisebb csiszolásra volt szükség, és készen álltunk a felvételre: a félig élő körülmények között lezajló munka két hetet vett igénybe.”

A magyarra fordítva „A tökéletesség öl” című lemez a témaválasztás koncepció köré épül, amiről az alkotó így mesélt: „A művészetekben nem létezik tökéletes forma, hiszen annak a mérésére nincsen eszköz. A tökéletesség hajszolása így sok esetben többet árt, mint használ. Ez járt a fejünkben a stúdióba tartva is: Miért is kéne tökéletességre törekedni?”

A dél-afrikai gitárvirtuóz Európában Joe Satriani Shockwave turnéjának vendégeként szerzett ismertséget pár éve. Több önálló londoni koncert és néhány fesztiválszereplés után érkezett az Introvertigo album 2016 tavaszán, és fogadtatása igazi áttörést hozott a gitáros számára. Patlansky persze koránt sem mostanában kezdte pályafutását: az idén 36 éves gitáros, dalszerző-énekes immár két évtizede zenél, a blues elkötelezett híveként.

Bemutatkozó albuma az 1999-es Standing At The Station volt,

melyet az első nagy kiadós lemez, a True Bues követett 2004-ben. Nemzetközi térhódításának egyik mérföldköve az volt, amikor 2005-ben és 2006-ban Selwyn Miller, vagyis a többek között David Gates, Randy Crawford és Petula Clark mellett is dolgozó menedzser magával vitte egy szakmai bemutatóra New Orleans-ba. 2006-ban Dan bekerült a Fender támogatói programjába, amit összesen hat Afrikából érkező zenész mondhatott el akkor magáról. Az ezt követő években sorra érkeztek az új lemezek Real (2006), Move My Soul (2009), 20 Stones (2012), majd az akusztikus Wooden Thoughts (2013), és a 2014-es Dear Silence Thieves.

Műsorában szinte kivétel nélkül csak saját szerzemények szerepelnek, így egyre többen ismerik meg világszerte Patlansky különleges, blues-rock klasszikusokban gyökerező remek és változatos dalait, és nem utolsó sorban bátor és előremutató gitárjátékát. A budapesti koncertet a város egyik nemrég nyílt rendezvényhelyszínén, az Analog Music Hallban tartják. A 11. kerületi zenei központ több szempontból is hiánypótlónak számít.

Dan Patlansky zenekarának tagjai: Tom Gatza (billentyűs hangszerek és vokál), Tom Swann (basszusgitár) és Jay Bone (dob).

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .