Forrás: Uszoda&Szauna

Egy igényesen kialakított fedett uszoda sokkal többet tud, mint amennyit mutat. Az a létesítmény például, amelyet az alábbiakban bemutatunk, nemcsak úszásra szolgál, hanem – ha tulajdonosa úgy akarja -, télen-nyáron kellemes partik, hangulatos estek·
színhelye is, s egyben a közeli üzemben keletkező hulladék hő hasznosítója.

 

Egész évben kellemes, 28-30 Celsius-fokos a víz hőmérséklete – s mindez egy fillérjébe sem kerül a tulajdonosnak. Hogyan lehetséges ez? A házigazda egy közeli nyomda tulajdonosa,

az üzemben keletkező hulladék hőt vezette el a lakásba,

Uszoda@Szauna

azzal fűti a 6×15 méteres medencét. Pontosabban szólva: valóságos szimbiózisban “él” a medence az üzemmel, a tekintélyes víztömeg hatalmas puffertartályként működik, a nyomdagépek hűtéséhez és fűtéséhez egyaránt hozzájárul. Amíg hét közben termel az üzem, a gépek melegszenek, a hűtés közben keletkező hőt átveszi a medence vize, hétfőn reggel pedig a hétvégén lehűlt gépeket a medencéből visszanyert energia melegíti fel a munkakezdéshez szükséges üzemi hőmérsékletre …

Természetesen a családtagok ebből nem sokat vesznek észre, legfeljebb annyit, hogy pihenésre, szórakozásra és sportolásra

mindig rendelkezésükre áll egy mindig kellemesen meleg vizű uszoda.

Ahhoz, hogy egész évben használható legyen a létesítmény, tető került a medence fölé, s az így kialakult 10×21,5 méteres helyiség valóban uszoda méretű, ennek megfelelően is használják.

Uszoda@Szauna

Egyszerre nyitott és csukott. A lejtős telek talajának megtámasztására támfalat kellett építeni, erre a szilárd betonszerkezetre erősítették az elektromosan nyitható, csukható tetőszerkezetet. A falba, és előtte a terasz alá, a nyomdából érkező fűtéscsöveket fektették le, így télen nemcsak a medencében, hanem körülötte is kellemes a hőmérséklet.

A család számára fontos volt a medencetér variálhatósága. Nyáron összecsukják a tetőt, amitől a beltéri medence egyszeriben kültérivé válik, szeles időben néhány elemet kihúznak, és máris védve van a vízből kiszálló.

A családfő fázós, 25 fokban, vizesen már dideregni szokott…

uszoda@Szauna

A medencétől alig két méternyire, a lakóházhoz épült a wellness részleg, benne a szaunával, az infrakabinnal. A homlokzati fronton elég hely maradt az ülőgarnitúra és a pezsgőmedence számára.

A technikai berendezések az alagsorba kerültek, a szűrők, a szivattyúk könnyen hozzáférhetők, karbantartásuk sem okoz gondot.

A tulajdonos elfoglalt vállalkozó, a szótárában szinte ismeretlen szó a szabadidő. A család legalább tíz éve nem volt nyaralni, viszont saját uszodájukban az év minden napján élvezhetik a kikapcsolódás örömét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .