Kezdőlap Címkék VIII. kerület

Címke: VIII. kerület

Autódőzsi a VIII. kerületben

Öt év alatt 150 milliót kocsikáztak el a VIII. kerület előző, fideszes vezetői – közölte az új polgármester, Pikó András. A hét szolgálati autóból kettőt tartanak meg.

Józsefváros a kerület vezetőinek autóhasználatára az elmúlt öt évben összesen 150 millió forint közpénzt költött – tudatta Facebook-oldalán Pikó András, a kerület új, összellenzéki polgármestere.

Pikó vizsgálódásának eredményeként kiderült, hogy

  • az előző polgármesternek, Sára Botondnak volt személyi használatra kapott önkormányzati autója, és saját sofőrrel ellátott hivatali autója,
  • az egyik alpolgármesternek személyi használatú autója,
  • a másik alpolgármesternek egy sofőrrel ellátott hivatali autója,
  • a polgármester kabinetfőnökének is egy személyi használatra adott autója.

Pikó látott havi 120 ezres üzemanyag elszámolásokat is.

„Ilyenkor megerősödik az emberben az érzés, hogy ha nem váltják le a fideszes elődöket a választók október 13-án, akkor flexszel kellett volna kivágni őket a hivatali autójukból”

– írta a demokrata kerületvezető.

Nincs szükségük hét autóra, közölte Pikó. Kettőt megtartanak, mert valóban lehetnek olyan feladatok, amelyekre hivatali autót kell igénybe venni, de ezek a Polgármesteri Hivatal működését fogják szolgálni és külön sofőrük biztosan nem lesz. Két autót átadnak a közterület-felügyeletnek, mert nekik szükségük van az elöregedett járműpark frissítésére, egyet pedig a kerületi idősek gondozásában fogunk közösségi szolgálatba állítani. Két autónak keresik a helyét, ahol a legjobban tudják szolgálni a józsefvárosiakat.

Ellenzéki siker Józsefvárosban

0

A nyilvánosság egyfajta garanciáját adhatja annak, hogy megvédjük a közpénzeket a lopásokkal szemben – indokolta a Független Hírügynökségnek Erőss Gábor, a Párbeszéd VIII. kerületi önkormányzati képviselője azt a kétéves küzdelmét, amellyel most végül sikerült elérnie, hogy a kerületben nyilvánossá tegyék a Társasházi Pályázatokat Elbíráló Ideiglenes Bizottság előterjesztését és magát az ülést. A dokumentum már elérhető a neten, az ülés hétfőn lesz.

Erőss Gábor a Facebookon számolt be erről, a mozgatórugóit firtató kérdéseinkre pedig az átláthatóság igénye mellett azzal is érvelt, hogy szerinte az összeférhetetlenség sem segíti az átláthatóságot és zárja ki a korrupciót:

a Kocsis Máté irányította kerületben működő öttagú testület élén álló fideszes képviselőnőnek ugyanis van egy olyan cége, amely számos kerületi társasháznak látja el a közös képviseletét.

A testület pedig többször dönt olyan társasházaknak juttatott pénzekről, amelyekben ő is érdekelt. Ez Erőss szerint egyértelmű összeférhetetlenséget jelent, s habár azt sikerült már korábban elérni, hogy az elnök nem szavaz azokban az ügyekben, amelyekben ilyen módon érintett, de az azért köztudott, hogy maga a testület is fideszes többséggel működik.

Az összeférhetetlenség mellett az sem mondható szerencsésnek, hogy a közpénzek elköltéséről – tehát a testületi ülésekről – zárt ajtók mögött döntenek, mondta Erőss. Hozzátette: a nyilvánosság – amit most úgy tűnik megkapnak – segíthet mérsékelni a korrupció esélyét.

Az persze kérdés, mennyire lehet kiszűrni egy tíz-húsz százalékos túlárazását, bár a nagyon „pofátlanokat” azért mindenképpen – tette hozzá.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK