Kezdőlap Címkék The Sun

Címke: The Sun

Hírek szemétdombja

Szóval az úgy van, hogy a sajtómunkás hírek valóságos áradatában él, ezeket figyeli, írja, szortírozza, és óhatatlan, hogy a sok búza közé ocsú ne keveredjék. Vannak álhírek, vannak, amik valódiak, nem hazudnak, csak vagy semmi értelmük nincs, vagy nem értjük, mi az, esetleg vagy a szerzőik vagy a bennük szereplők nincsenek a helyzet magaslatán.

Ezekből gyűjtöttem ki párat, mert elrakja őket az ember, „biztos jók lesznek majd egyszer valamire” jeligével, csak aztán felmerül a kérdés: mire?

Itt van rögtön a legelső. Arról tudósít, miszerint „Csak Orbán Viktor és Áder János hivatala kap díszkivilágítást éjfél után”. Ezt az RTL Klub híradója derítette ki, és valóban így van: a Lánchíd vagy a Budai Vár fényeit minden nap éjfélkor lekapcsolják, a miniszterelnök hivatalának helyt adó Karmelita kolostor és a köztársasági elnök rezidenciája, a Sándor-palota éjfél után is megkapja a díszkivilágítást. A híradó stábja megkérdezte Hollik István kormányszóvivőt, hogy mi lehet az oka annak, hogy pont ennél a két épületnél maradnak bekapcsolva a lámpák, de Hollik elhárította a kérdést azzal, hogy ebben az ügyben nem a kormány az illetékes, hanem a Budapest teljes díszkivilágításért felelős cég, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. A BDK egyelőre nem válaszolt, szerintem vagy nem mernek, vagy ők sem tudják, miért tesznek így – de így tesznek.

„Isten veled, Budapest, te édes,
Isten veled, fényes éjszaka!
Itt ezentúl minden csak sötét lesz.
Mit keresek én itt? Oh la la!
Tündöklés a boldog keveseknek,
mely a ránk csukódó éjbe tűnt.”

– dudorássza az ember Zsolnai Hédivel, de tényleg, Pest fényei maradnak éjjel, Buda fényei nem? Nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy ez a kivilágítás remek célpontot mutat. A Nagy Magyar Éjszakában ragyog két épület a setétség kellős közepén… ha erre járna egy Avro Lancaster vagy egy Handley-Page Halifax el sem tudná téveszteni. Nem jár erre, ugyanis ezek második világháborús bombázógépek voltak, és tudomásom szerint az a konfliktus véget ért 1945-ben, de hogy úgy fogalmazzak: ez az elsötétítés ellentéte. Ez az épület valóságos kiemelése a háttérből. No, mindegy: ők tudják, mi a jó nekik.

Szintén igaz hír, ha nem is tegnapi – merthogy pénteki – miszerint a kormány meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Mondjuk tömeges bevándorlást sehol sem tapasztaltunk, ellenkezőleg, az ország a hazánkba érkezett háromszáz szerencsétlen venezuelai menekültről is a sajtóból értesült, annyira nem tömeg pár száz ember tízmillióhoz képest (a kedves közönség össze is veszett miattuk, és mivel nem kívánok a továbbiakban részt venni a vitában, nem ismertetem, mi a bajuk), de lássuk, mik ennek a válsághelyzetnek a feltételei? Erről akkor beszélhetünk a törvény szerint, ha a Magyarországra érkező, menekülti vagy oltalmazotti státuszuk elismerését kérők száma:

egy hónap átlagában a napi 500 főt, vagy

két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt, vagy

egy hét átlagában a napi 800 főt meghaladja,

Továbbá, ha a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma – a külföldiek ellátásában közreműködő személyeket nem számítva:

egy hónap átlagában a napi 1000 főt, vagy

két egymást követő hét átlagában a napi 1500 főt, vagy

egy hét átlagában a napi 2000 főt meghaladja.

Akkor lássuk a tényeket: a police.hu adatai szerint február 21-én „Magyarország területén ezen a napon a rendőrök 8 jogellenesen tartózkodó külföldit tartóztattak fel, állítottak elő és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. A rendőrök 6 főt megakadályoztak az ország területére történő belépésben a magyar-szerb határon.”

Maguk értik, hol vannak a válsághelyzetet előidéző tömegek?

Nyugalom, én sem.

Főleg, hogy tavaly év elejétől 2018 októberéig összesen 565 menedékkérelmet nyújtottak be és 354 fő részesült a nemzetközi védelem valamilyen formájában (menekült, oltalmazott, befogadott), miközben az október 9-i adatok alapján 159 fő tartózkodott a két tranzitzónában.

Tömegek sehol. De válsághelyzet, az van, és hosszabbítják, kezdek attól tartani, hogy először Bicskéig, aztán Lovasberényig is.

Menjünk tovább, lássunk valami politikamenteset.

Olyan belföldön nincs.

Akkor külföldről.

Kétségtelen, hogy az elmúlt hét, de talán az egész hónap címe az, ami a Bors Online csütörtöki számában megjelent, mikor megláttam, azt mondtam, visszaadom az ipart, ilyent én harminc év alatt sem tudtam, most már nem is leszek rá képes. Ez a nonpluszultra, ennél hülyébb cím nincs. Az írás is méltó hozzá: mentse a Borsot, hogy a The Sunból vették, mely lap nem feltétlenül tárgyilagosságáról és szavahihetőségéről nevezetes. De lássuk hát a címet, ami maga mögé utasítja a teljes magyar sajtót!

„Csoda: visszanövesztette agyát az agy nélkül született kisfiú”

Én is elég bambán néztem, mikor először megláttam. Mert ha agy nélkül született, akkor hogy növesztette vissza? Akkor agyat növesztett és kész, az most mindegy is, hogy nem lehet, de nem visszanövesztette…

Meg kell mondanom, az angol eredeti nem különb a magyar változatnál. Hát: túl azon, hogy a hír kacsa, és valószínűleg a tények egészen másról szólhatnak, már ha egyáltalán vannak tények, és nem egy pár alkalmasnak tűnő fotó köré írtak a Sunnál egy falrengető sztorit, szeretném megvigasztalni a srácot.

Ha sikerül az agynövesztés, akkor minden rendben. Ha esetleg nem sikerülne, semmi baj: jöjjön el Magyarországra, mikor felnőtt, itt agy nélkül is lehet belőle szerkesztő akármelyik bulvárlapnál.

De ha ezt kevesli, beállhat kormányszóvivőnek is.

Lejáratás vagy lelepleződés? Ügynökbotrányba keveredett az MSZP brit “üdvöskéje”

0

Csütörtökön délelőtt egy bomba erejével robbant a hír Nagy-Britanniában: Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt jelenlegi vezetője, akire a hétvégén tartott MSZP kongresszuson is hivatkoztak, harminc évvel ezelőtt a csehszlovák titkosszolgálat egyik ezredesével találkozott a brit parlament épületének közelében. 

Jeremy Corbyn legalább háromszor, ha nem többször találkozott a csehszlovák titkosszolgálat (Státní bezpečnost/StB) egyik ügynökével. Legalábbis erről számolt be a The Sun nevű bulvárlap, amely a Prágában lévő belügyi levéltárakban fellelt forrásokra hivatkozik. Ezekből kitűnik, hogy egy külön aktát nyitottak Corbynról, amelyben a politikus  megkapta a COB fedőnevet.

Az első találkozóra 1986-ban került sor. A magát csehszlovák diplomatának kiadó Jan Dymic StB-ezredes a belpolitikáról beszélgetett Corbynnal, aki „udvariasan, de egyes esetekben igencsak

érezhető dühvel nyilatkozott az Egyesült Államokról, illetve Margaret Thatcher vezette konzervatív kormányról”.

Ezzel párhuzamosan pedig pozitívan beszélt a keleti blokkról és a Szovjetunió „békepolitikájáról”. Ugyanúgy a baloldali politikus ajánlotta fel, hogy a közeljövőben újabb találkozókat tartsanak.

Másodszor 1987-ben találkoztak. Ekkor a Csehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottságának egyik meg nem nevezett tagja is részt vett a megbeszélésen. Ezen már nem a politika, hanem a brit kémelhárítás volt a téma: többek közt egy kelet-német ügynök letartóztatásáról adott át információkat, de állítólag azokról a képviselőtársairól is beszélt, akik kapcsolatban lehettek az Mi5 és az Mi6 brit hírszerző szolgálatokkal. Az eddigi információk szerint Dymic és Corbyn utoljára 1987. október 24-én találkozott egymással.

Corbyn és a Munkáspárt azonnal megszólalt az ügyben. Azt ugyan

elismerték, hogy a képviselő a nyolcvanas években egy csehszlovák diplomatával találkozott, de annak „ügynöki mivoltával” nem volt tisztában.

„Ezért azt állítani, hogy (Corbyn) informátora vagy ügynöke lett volna egy keleti blokk titkosszolgálatának, nem más mint hazugság és nevetséges rágalom” – jelentette ki a Brit Munkáspárt szóvivője, hozzátéve, hogy akkoriban a „nagykövetekkel való találkozás teljesen megszokottnak számított a brit képviselők körében”.

A brit lapok közül nem mindegyik veszi komolyan az ügyet, a The Guardian egyenesen a „szokásos, The Sun által indított Corbyn-ellenes hadjárat részének” nevezte a bulvárlap címlapján megjelenő cikket. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban nem ez az első eset, hogy a csehszlovák titkosszolgálattal hoznak összefüggésbe egy politikust. A hidegháború idején Prága kiemelt céljának tekintette, hogy az StB minél több keleti blokkon kívüli baloldali mozgalomban szerezzen informátorokat vagy ügynököket.

2017-ben a cseh kutatók nyilvánosságra hozták, hogy Vivian Trías (1922-1980), az Uruguay Kommunista Párt vezetője és a baloldali értelmiség egykori ikonja az StB “legproduktívabb latin-amerikai ügynöke” volt. A hír eljutott Uruguayba is, ahol a helyi szocialista párt tagadta, hogy Trías a csehszlovákoknak dolgozott volna és megkérdőjelezték a dokumentumok eredetiségét.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK