Kezdőlap Címkék Terhesség

Címke: terhesség

A terhesség alatti hányinger rejtélye végre megoldódott

Történelmileg a terhesség alatti túlzott hányásért a beteget hibáztatták. Dr. Marlena Fejzo megtalálta az okát, ami megnyitja az ajtót a terhes nők hányingerének megelőzésére szolgáló gyógyszer létrehozásához.

A nemzetközi kutatók konzorciuma által végzett munka egy olyan hormon működését tárja fel, amely ebben a tünetben szerepet játszik, és megnyitja az utat a hyperemesis gravidarum által érintett nők kezeléséhez.

A hányás normális.  A terhes nők mintegy 80%-a szenved hányingertől a terhesség első néhány hónapjában. De 1-2%-uk naponta 50-szer hány, fogy, kiszárad, és a legsúlyosabb esetekben kórházba kerül. Ez egy legyengítő betegség, amelyet hyperemesis gravidarumnak (HG) neveznek. Néhány hónappal ezelőttig ismeretlen volt az a mechanizmus, amely a nők terhesség alatt hányását okozta. És ez az orvosi tudás hiánya tele volt előítéletekkel. Amikor a várandós anyák keveset hánytak, nem tulajdonítottak jelentőséget. Amikor túl sokat hánytak, azt mondták, hogy abortuszt akarnak, hisztérikusak voltak, vagy azért tették, hogy felhívják magukra a figyelmet. Ezt mondták Marlena Fejzónak. Amikor az amerikai genetikus 1996-ban teherbe esett első gyermekével, nem sokat törődött a hányással, bár annyira kitartó és erőszakos volt, hogy hetekig ágyhoz kötötte. „Ez normális” – mondták neki. „Nem túlzol?” – kérdezték tőle. Így csendben folytatta a hányást.

Amikor a helyzet 1999-ben a második terhességével rosszabbodott, aggódni kezdett. „Nem tudtam mozogni hányás nélkül. Nem tudtam enni vagy inni semmit” – magyarázza egy videobeszélgetés során.

„Hét különböző gyógyszert adtak nekem egyszerre. De a vége felé már semmi sem működött.”

Az orvos azt mondta neki, hogy ez egy trükk, hogy felhívja a férje és a szülei figyelmét. Alig volt ereje bármit is megcáfolni. A legtöbb nő körülbelül 11 fontot hízik a terhesség első 15 hetében. 15-öt fogyott, és súlya 90 fontra csökkent. Talán kevesebb volt, ismeri el, de eljött az a pont, amikor túl gyenge volt ahhoz, hogy megállja a helyét. „Kínzás volt” – emlékszik vissza most. A harmadik hónapban kerekesszékbe került, és végül intravénás csövön keresztül kezdték el táplálni.

„Már túl késő volt, a babám meghalt.”

Az érzelmi és fizikai felépülés időbe telt, de amikor Fejzó visszatért a munkába, úgy döntött, hogy karrierjét betegsége valódi okának feltárására összpontosítja. Ezen a szerdán, december 13-án megjelent a legújabb tanulmány, amelyben részt vett, a Nature folyóiratban jelent meg. Ez egy olyan tanulmány, amely egy kicsit közelebb hozza őt ahhoz, hogy megértse, mi történt vele több mint 20 évvel ezelőtt, és továbbra is több ezer nővel történik.

Az ok három betűből és két számjegyből áll. A GDF15 egy hormon, amely az agytörzsre hat. Az embrió a növekedés első szakaszában szekretálódik (kiválasztódik), és felelős a terhességre jellemző hányingerért és hányásért, beleértve a HG-t, a legsúlyosabb formáját. A tanulmány, amelyben a Cambridge-i Egyetem szakértői is részt vettek, összefoglalja: „Eredményeink alátámasztják a fetálisan származtatott GDF15 feltételezett ok-okozati szerepét az emberi terhesség hányingerében és hányásában.” Kezdetben úgy gondolták, hogy azok a nők, akiknek a terhesség előtt magas volt a hormonszintje, nem tudták kezelni az ezzel járó növekedést, és ezért túlzott hányás jelentkezett. Ez a friss elemzés azonban éppen az ellenkezőjét sugallja.

„Nagyon meglepő volt” – ismeri el Dr. Fejzo.

„Azt fedeztük fel, hogy vannak olyan nők, akik nagyon keveset vagy kevesebbet termelnek a hormonból, mint a normális. A terhesség alatt ez megnövekszik. Mivel nincsenek hozzászokva, ezek a nők túlérzékenyek a növekedésre.”

Ez az ötlet megnyitja az ajtót egy olyan gyógyszer létrehozásához, amely megakadályozza az émelygést, mind a leginkább ártalmatlan, mind a legagresszívebb változatban. „Egereken teszteltük az elméletünket” – mondja az orvos. „Alacsony dózisban adtuk nekik a hormont, mielőtt magasabb, terhességhez hasonló dózisnak tettük volna ki őket.” Kiderült, hogy az előzetes expozíció toleránsabbá teszi őket. Ez nemcsak segíthet megoldani a problémát, hanem felhívja a figyelmet annak létezésére is. „Két évtizede keményen küzdök ezért” – mondja Dr. Fejzo.

Elkülönítés az orális abortusz elkerülése érdekében

Spanyolországban a HG-t történelmileg rehidratációs kezeléssel és hányáscsillapító gyógyszerekkel (hányáscsillapítókkal) kezelték, és elkülönítették a beteget, aki nem tudott kapcsolatba lépni családjával és barátaival. „A többé-kevésbé 1914 körül bevezetett bezártság gyakorlata összhangban volt azzal a meggyőződéssel, hogy ezek a nők nem akarták terhességüket, és ennek a tünetnek köszönhetően remélték az abortuszhoz való jogot” – magyarázza a Hospital 12 de Octubre, a Hospital Universitario de Salamanca és a burgosi Yagüe Általános Kórház (Spanyolország) szakértői által végzett tanulmány.

Mivel nem volt orvosi ok, az egészségügyi intézmény pszichológiai okot keresett. 

Még ma is egyre kisebb vita folyik a túlzott hányás pszichoszomatikus eredetéről. A Hospital 12 de Octubre tanulmányát 2005-ben végezték el. Célja annak vizsgálata volt, hogy van-e értelme annak a történelmi tézisnek, hogy a nők betegséget szimulálnak egy olyan korban, amikor az abortusz szabadon elérhető.

„De azt látjuk, hogy a nők valódi ambivalenciával szembesülnek a terhességükkel kapcsolatban” – jegyezte meg a tanulmány, mielőtt azt tanácsolta volna, hogy ezek a nők kezdjék el a pszichoterápiás kezelést, mivel „a terhesség alatti ellenőrizhetetlen hányás olyan tünet, amelyet tartós szomatikus konfliktus táplál”.

„Emlékszem egy betegre, és az asszisztált reprodukcióról beszélek, akit nagyon nehéz volt teherbe ejteni, és akinek hiperemesis gravidarummal kellett elvetélnie, mert nem tudta folytatni. Egyszerűen nem tudta. És ez hatással volt rám.”  Jelenleg, amikor egy nő hiperemézis tüneteit mutatja, általában kórházba kerül, ahol hányáscsillapítókat kapnak, és az orvosi személyzet gondoskodik arról, hogy hidratált és gondozott legyen, magyarázza López. Ez nem kezelés, pontosabban csak a tüneteket csillapítja.

Dr. Fejzo csapatának előrehaladása reményt jelent. „Bármi, ami kutatás és az okot keresi, az valami pozitív” – mondja a nőgyógyász – „de természetesen innen van egy lépés, hogy végül elérje a klinikai gyakorlatot és eredményessé váljék.”

Dr. Fejzó amikor elkezdte kutatni a témát, nehezen talált finanszírozást. 2005-ben látta, hogy a HG-ben szenvedő nőknek gyakran van azonos állapotú anyjuk vagy nővérük, és gyanítani kezdte, hogy genetikai összetevő lehet. Végül partnerre talált a Hyperemesis Oktatási és Kutatási (HER) Alapítvány, valamint a Dél-Kaliforniai Egyetem szülészeiben és nőgyógyászaival. Együtt online felmérést végeztek HG-ben szenvedő betegekkel.

2011-ben közzétették az eredményeket: azoknak a nőknek, akiknek hiperemézisben szenvedő nővérei voltak, 17-szer nagyobb volt a kockázata a betegség kialakulásának, mint azoknál, akiknek nem volt.

Ez volt az egyik első egyértelmű bizonyíték arra, hogy a betegségnek örökletes összetevője van.

Az orvos biológiai mintákat is kért a betegektől, hogy elemezhesse őket, és megnézhesse, mi a közös bennük. Olyan genetikai mutációt keresett, amely megmagyarázná a betegség eredetét. Megvoltak a mintái, de nem volt pénze az elemzésükhöz. Egy szokatlan születésnapi ajándék megadta neki a megoldást. Ez a 23andMe cég készlete volt, amely genetikai profilokat készít az egyének számára a genom 600 000 régiójának elemzésével, hogy megmondja az ügyfeleknek, mennyire vikingek, vannak-e távoli unokatestvéreik Ausztráliában, vagy milyen betegségeik alakulhatnak ki. Ez a vállalat több mint 12 millió genetikai profillal rendelkezett.

„Ez fantasztikus lehetőség volt” – mondta az orvos. „Ezért úgy döntöttem, hogy megírom a profilokat.”

A Fejzo partnerségre lépett a céggel, amely a terhesség alatti hányingerrel és hányással kapcsolatos kérdéseket kezdett beépíteni a tesztjeibe. Néhány évvel később több tízezer kliens genetikai adatait (akik korábban beleegyezésüket adták) genetikai variációkat kerestek azoknál, akik terhesség alatt hányingertől szenvedtek. Az eredményeket 2018-ban tették közzé a Nature-ben. Az oknak végül neve volt, és három betűből és két számjegyből állt: GDF15.

Ekkor a pszichoszomatikus elmélet elkezdett veszíteni erejét a genetikai megközelítéshez képest. A későbbi tanulmányok, amelyek mostani tanulmányban csúcsosodtak ki, megerősítették és kibővítették ezt az elképzelést. A GDF15 gén mutációjával rendelkező emberek kevesebbet termeltek a homonim fehérjéből. Ez magyarázhatja a terhesség alatti alacsony toleranciájukat. „A gén olyan, mint a recept – magyarázza a szakértő -, és a hormon a elkészült étel. Vagyis, ha rosszul írta a receptet, az étel nem lesz finom, sőt időnként ehetetlen.

A következő lépés lehet a „recept” módosítás génszerkesztéssel, vagy egy extra összetevő hozzáadása a végeredményhez vagyis, hogy elkerülje a hányást a terhesség ideje alatt. Több  lehetőség is van, és persze kétségek is.

„A tudományban mindig több kérdést kell feltenni, de azt mondanám, hogy ez egy nagyon izgalmas időszak. Hosszú út vezetett idáig, de azt hiszem, most már jól megértjük a fő mechanizmust.”

A következő fázis az, hogy megtaláljuk a betegség kezelésének és megelőzésének módját.

Egy évig rejtegette halott csecsemőjét

0

2015 végén szült meg a nő, gyereke holttestére viszont csak 2017 januárjában bukkantak rá a rokonok.

Az érdi nő 2015 első hónapjaiban vette észre, hogy terhes, de ezt eltitkolta az élettársa és a családja előtt is. A nő környezetében élők a súlygyarapodását betegségének tudták be. 2015 év végén, otthon megszülte a kislányt, majd amikor felsírt, azonnal megfojtotta.

A holttestet zacskóba tekerte, majd egy táskában a házuk és a kertjük különböző pontjain rejtegette. A táskát 2017 januárjában találták meg a rokonok, ők értesítették a rendőrséget.

A Pest Megyei Főügyészség gyerekgyilkossággal vádolja a 37 éves nőt, akinek a tárgyalásig megtiltotta a bíróság, hogy elhagyja lakhelyét.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK