Kezdőlap Címkék Teréz körúti robbantó

Címke: Teréz körúti robbantó

Terrorcselekménnyel is vádolják a budapesti robbantót

0

Fegyházban végrehajtandó, életfogytig tartó szabadságvesztést kért az ügyész a Teréz körúti robbantás vádlottjára, azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontja 40 év. A tárgyalás 2018. augusztus 29-én folytatódik a védői perbeszéddel.

 

A Központi Nyomozó Főügyészség 2017. december 11-én emelt vádat az ügyben, a vádirat két pontból áll. Az első vádirati pont a robbantásról szól, ami miatt az ügyészség a vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, illetve robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntettével vádolja. A második vádirati pont a robbantás után, október elején megírt és el nem küldött levélről szól, amelyet a vádlottól lefoglalt laptopon találtak meg a nyomozók. Ebben a levélben a vádlott kilátásba helyezte, hogy további robbantásokat követ el, ha a Belügyminisztérium nem fizet ki 1 millió eurót. Emiatt az ügyészség terrorcselekmény előkészületének a bűntettével is vádolja a terheltet.

A per az idén január végén kezdődött.

120 perc – 2018. január 26. 10:00

0

Bárándy nem indul a választáson, lemond MSZP-s párttisztségéről is

Bárándy Gergely szocialista politikus pénteken közleményben tudatta, hogy nem indul az országgyűlési választáson, és lemond párttisztségéről is. Bárándy jelenleg az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottságának elnöke. Sem az MSZP, sem más párt színeiben, sem pedig függetlenként nem kíván indulni a választásokon.

Orbán Viktor a Facebookon gratulált Babos Tímeának

„Gratulálunk! Örülünk, hogy sikerült. Bravó, Babos Tímea!” – írta Orbán Viktor a Facebookon, és megosztotta egy cikket arról, hogy a magyar teniszező női párosban megnyerte az Australian Opent. (Facebook/FüHü)

Fogy a magyar

Nőtt a természetes fogyás 2017 első 11 hónapjában – közölte a KSH. A születések száma 1,5 százalékkal elmaradt 2016 azonos időszakától, a halálozásoké pedig 4,1 százalékkal meghaladta azt. Így a természetes fogyás 35 839 fő volt, 6035-tel több, mint 2016 azonos időszakában. (MTI)

Csaló jelentkezett a nyomravezetői díjért

Üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmény miatt vádat emeltek egy szentkirályi nő ellen, aki azt állította, hogy információja van a Teréz körúti robbantással kapcsolatban, hogy megkapja a nyomravezetői díjat. (MTI)

Megkezdődtek a német koalíciós tárgyalások 

A pártelnökök csúcstalálkozójával megkezdődtek a német koalíciós tárgyalások péntek délelőtt: Angela Merkel (CDU), aki optimista volt a találkozó előtt, a bajor testvérpártot, a CSU-t vezető Horst Seehoferrel és az SPD elnökével, Martin Schulzcal egyeztet. (MTI)

Vádat emeltek a Teréz körúti robbantó ellen

0

További robbantásokat helyezett kilátásba, és egymillió euróval zsarolta a Belügyminisztériumot a Teréz körúti robbantó.

Az elkövetőt előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével, robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaéléssel, valamint terrorcselekmény előkészületének bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint 2016. szeptember 24-én este a vádlott a Budapest, VI. kerület Teréz körúton egy robbanószerkezetet tartalmazó táskát tett le a földre, és ebbe a pusztító hatás fokozására nagy mennyiségű szöget tett. Ezután kivárta, míg a szokásos járőrútvonalat bejáró rendőrök a robbanószerkezet közvetlen közelébe érnek, majd távirányítóval felrobbantotta azt. Célja a rendőrök megölése volt, és ezt követően a náluk levő szolgálati lőfegyvereket is el akarta venni.

A nyomozás megállapította, hogy a robbanás ereje alkalmas volt a járőrök megölésére, és arra, hogy a közelben tartózkodók is súlyos, akár életveszélyes sérüléseket szenvedjenek. A rendőrök a robbanásban végül súlyosan és életveszélyesen, míg egy további személy nyolc napon belül gyógyulóan sérült meg.

A vádlott a Teréz körúti robbantást követően a Belügyminisztériumnak elküldött e-mailben leírta a robbanószerkezet összetételét, elkészítésének lépéseit, és jelezte, hogy egy későbbi időpontban konkrét követelésekkel fog előállni.

Szándéka az volt, hogy a Belügyminisztériumot egymillió euró készpénz kifizetésére kényszerítse

azzal a fenyegetéssel, hogy amennyiben nem kap pénzt, további robbantásokat követ el.

Ebben megakadályozta, hogy 2016. október 19. napján a TEK munkatársai elfogták. De a nyomozás megállapította, hogy végre tudta volna hajtani a tervet, mivel a birtokában lévő robbanóanyagok és gyújtószerkezetek felhasználásával olyan bombát tudott volna készíteni, amellyel több embert is meg lehetett volna ölni.

A bűncselekmények, amelyekkel megvádolták, akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetők, viszont az elkövetés idején „kóros elmeállapotban” szenvedett. A Teréz körúti robbantó jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!