Kezdőlap Címkék Sopron

Címke: Sopron

Egy hónap és itt a VOLT

0

Egy hónap van már csak hátra és a fesztiválozó közönség a soproni Lővérek felé indul, ahol a hosszúnak tűnő két év szünet után ismét startol a Telekom VOLT Fesztivál világsztárokkal és a hazai zenei élet krémjével.

Még nem teljes a kép, de nézzük, mi vár majd ránk a főbb zenei helyszíneken. És hamarosan jönnek majd újabb helyek, újabb nevek is.

A Telekom Nagyszínpad az első napon az Ivan & The Parazollal indít, akiket a Carson Coma követ, majd jönnek a tankok, azaz a Tankcsapda és az estet ezen a színpadon a Muse zárja.

Másnap itt a Brains kezd, aztán Skillet koncert következik, majd a Bagosssy Brothers Company és főzenekarként a The Killers lép színpadra.

És elérkezett a csütörtök és a Telekom Nagyszínpadra lép Dzsúdló, a Follow the Flow, a brit énekes Yungblud és a szintén brit Bring Me The Horizon.

Péntekre várjuk Azahriah koncertjét, de lesz Irie Maffia, Halott Pénz és Sum 41 is.

A VOLT zárónapján a Telekom Nagyszínpadon lép fel a Platon Karataev, Passenger érkezik ide a Majka&Curtis páros és a VOLTot itt a Pendulum élő produkciója zárja.

Két további zenei színpadon további több mint 60 produkció szórakoztatja majd a VOLTra kiéhezett fesztiválozó közönséget.

A Telekom Kraft színpadon olyan nevek lépnek majd fel – a teljesség igénye nélkül – mint a Blahalouisiana, az Analog Balaton, a Bohemian Betyars, a hiperkarma, a Csaknekedkislány, a Fran Palermo, a Fish!, a Supernem, Dé:Nash, a Galaxisok, Beton.Hofi, a Ricsárdgír, Belga vagy az On The Low bulisorozat, és a nemzetközi fellépők névsorát tovább erősítő Netsky.

A Beko színpad szerdán indul, rajta lesz majd Krúbi, Punnany Massif, Elefánt, 30Y, a Wellhello, a Lord, az Esti Kornél, a PUF, a ByeAlex és a Slepp, a Vad Fruttik, Scarlxrd, Borgore és még sokan mások.

Hiba Sopronban

Hosszú ideje nagyra tartom Angela Merkel kancellár asszonyt. Most azonban azt mondom, hogy ez a soproni találkozó Orbán Viktorral hiba. Tudom, neki Orbán Viktorral, Magyarország jelenlegi miniszterelnökével találkoznia, tárgyalnia kell.
Ezúttal azonban a találkozó apropója az 1989-es Páneurópai Piknik kerek évfordulója. Akkor történt, hogy több száz, nálunk tartózkodó, Nyugatra vágyó NDK-s odament Sopronba a határhoz, és a magyar határőrök engedték nekik, hogy illegálisan átlépjék a határt. Hogy azután néhány hét múlva a magyar kormány minden itt tartózkodó NDK-st kiengedjen.
Fontos tette volt ez az akkori magyar államnak, az akkori kormánynak. Harminc éve hálásak érte a németek. Csakhogy ezért a mai Orbán Viktornak mondani köszönetet hiba.

Orbán az a miniszterelnök, aki nem megnyitja, hanem lezárja a határt.

Orbán az a miniszterelnök, aki nem segítséget nyújt azoknak, akik egy diktatúra elnyomása elől menekülnek, hanem megtagadja tőlük a segítséget. Orbán az a miniszterelnök, aki – immár a rendőrség által bevallottan – éhezteti a menedékkérőket. Orbán kormánya blokkolja az olyan nemzetközi fellépéseket, amelyek diktatúrák üldözötteinek támogatására irányulnak, legyen szó Kínáról vagy Myanmarról. A mai Orbán lábbal tiporja azokat a humanitárius megfontolásokat, amelyeket az akkori kommunista vezetők – Németh Miklós, Horn Gyula, Pozsgay Imre és mások – fontosnak tartottak követni. Szóljon a köszönet nekik és a sok-sok magyarnak, aki akkor segített az NDK-soknak – de nem Orbánnal közösen kellene Merkelnek emlékeznie a határnyitásra.

Négyes döntőben a Sopron a női kosárlabda Euroligában

0

Az előző idényben ezüstérmes Sopron győzött a francia Bourges vendégeként a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének második mérkőzésén, ezzel 2-0-ra megnyerte a párharcot, és ismét bejutott a négyes döntőbe.

Eredmény:

negyeddöntő, 2. mérkőzés:
Bourges (francia)-Sopron Basket 64-74 (18-19, 11-15, 16-17, 19-23)

A magyar csapat legjobb dobói: Jovanovic 18, Crvendakic 16, Dupree 13, Turner 8, Zahui 8

Továbbjutott: a Sopron, 2-0-s összesítéssel.

A friss Magyar Kupa-aranyérmes és az NB I-bem alapszakaszgyőztes Sopron a pályaelőnyt kihasználva érkezett Bourges-ba az egyik fél második sikeréig tartó párharc folytatására, miután kedden óriási csatában 66-65-re nyert a Novomatic Arénában.

A pénteki mérkőzést remekül kezdte a magyar csapat, több lepattanót szedett ellenfelénél, és főként a szerb Tina Jovanovic révén előnnyel zárta a nyitónegyedet. A házigazdák a folytatásban sem tudták lerázni Roberto Iniguez együttesét, és a kemény védekezést jelzi mindkét oldalon, hogy a második játékrészben négy perc alatt csak öt pont született. A nagyszünetig a szintén szerb Aleksandra Crvendakic vitte a prímet a vendégeknél, így 20 perc elteltével 29-34 volt az állás.

Térfélcsere után a Sopron már 11 ponttal elhúzott (36-47), majd beleerősített Olivier Lafargue együttese, és legjobbja, Marine Johannes kosaraival az utolsó játékrész 45-51-ről indult. Ekkor a magyar bajnok még mindig csak egy triplánál tartott. A Bourges mindent egy lapra feltéve rohamozott, de Crvendakic hármasával 57-68 állt a nagyórán három perccel a vége előtt, majd 15 pontra meglépett a Sopron. A hajrára már teljesen szétesett a francia gárda, így a Sopron 2-0-ra megnyerte a negyeddöntőt, és 2009, illetve 2018 után harmadszor bejutott a Final Fourba.

Az edző nagyon büszke a játékosaira

“Nehéz most megszólalni” – kezdte értékelését a klub honlapján Roberto Iniguez. “Amikor két éve idejöttem Sopronba, és beszélgettünk az ügyvezetővel a célokról, akkor ő azt mondta, hogy reményei szerint a második év végére eljuthatunk az Európa Kupa legjobb négy csapata közé. Erre csak annyit mondtam, hogy én világ életemben nagy Euroliga-célokért küzdöttem, ezért jöttem ide is. Most pedig elmondhatjuk, hogy két egymást követő évben ott lehetünk Európa legjobb négy csapata között” – szögezte le a spanyol tréner, hozzátéve, felfoghatatlan ez az eredmény, nagyon büszke a játékosaira, és ez élete legjobb szezonja.

“Volt már nagyobb kvalitású, erősebb csapatom, több is, de sehol nem hittek ennyire a munkában, és sehol nem dolgoztak olyan keményen a játékosok, mint ebben a klubban. Elismerésem a Bourges csapatának is, ők is megérdemelték volna, hogy ott legyenek a Final Fourban” – tette hozzá a szakember.

A sorozat végjátékára április 12. és 14. között kerül sor az egyik résztvevő csapat otthonában.

A másik három negyeddöntő ugyancsak két mérkőzésig tartott: a címvédő Jekatyerinburg, a szinté orosz Dinamo Kurszk és a cseh USK Praha is idegenbeli sikerrel harcolta ki a négyes döntőt.

Ami a Final Four elődöntőjének a párosítását illeti, a nemzetközi szövetség honlapja szerint Sopron a Jekatyerinburggal csap össze a tavalyi, soproni finálé “újrajátszásában”, a másik ágon pedig a legutóbb bronzérmes Kurszk találkozik a Prahával. (MTI)

További eredmények:

Riga (lett)-Jekatyerinburg (orosz) 55-77
Továbbjutott: a Jekatyerinburg, 2-0-s összesítéssel.

Polkowice (lengyel)-Dinamo Kurszk (orosz) 77-81
Továbbjutott: a Kurszk, 2-0-s összesítéssel.

Fenerbahce (török)-USK Praha (cseh) 65-77
Továbbjutott: a Praha, 2-0-s összesítéssel.

Rokker Zsoltti alulmaradt, mások még rosszabbul jártak

0

Most sem sikerült az ellenzéknek a győzelem: vasárnap hat időközi országos választást tartottak az országban, ebből háromban indultak kormánypárti jelöltek, s mind a háromban fölényes győzelmet arattak. Az országosan is figyelt voksolások közül Erdei Sándor, Rokker Zsoltti veresége a legnagyobb mélyütés az ellenzéknek, amely egy emberként felsorakozott mögötte, de így sem tudott még negyven százalékot sem elérni. Más ellenzéki jelöltek még gyengébben muzsikáltak, volt, ahol négyötödöt szerzett a Fidesz.

Hiába a nagy összellenzéki összefogás, a Fidesz győzött az ellenzék számára szimbolikussá vált miskolci 12. sz. választókörzetben tartott vasárnapi időközi önkormányzati választáson. Pedig hiába volt(ak) kamujelölt(ek), névazonosság, a szavazókat a kormánypártoknak nem sikerült megtéveszteni, gyakorlatilag csak a két komoly jelölt szerzett szavazatokat. De az eredeti, igazi Erdei Sándor, alias Rokker Zsoltti – országos ismertség ide, országos ismertség oda – alulmaradt a no-name fideszes Nagy Ákossal szemben.

A megválasztott kormányápárti jelölt a szavazatok 60,96 százalékát kapta, Erdei Sándor pedig csak 36,93 százaléknyit.

Az arány is mutatja, az ellenetrükkből bevetett, szintén Erdei Sándor csak0,69 százalékos ért el, a másik kamujelölt, a szintén Zsoltra, csak éppen Molnárra mindösszesen 11-en szavaztak (0,58 százalék). Az ötödik induló, a munkáspárti Fülöp József Istvánné 1,11 százalékot ért el.

Lehet persze azt mondani, hogy szinte érdektelenségbe fulladt a szavazás, amelyen a jogosultaknak csak a 27,7 százaléka jelent meg, de nem érdemes.

Amit érdemes, az ellenzéknek végre belátni, hogy az összefogás nem elég a Fidesz gőzhenger megállításához.

A Fidesz – ahol indult – amúgy is nyert vasárnap, sőt, az is elmondható, hogy Rokker Zsoltti még szépen is szerepelt a többi nem fideszes indulóhoz képest  Veszprémben és Sopronban.

Szintén lemondás miatt tartottak időközi önkormányzati képviselőválasztást Veszprém 8. sz. választókörzetében, ahol csak két jelölt indul, az egyik LMP-s, a másik pedig a Fidesz-KDNP jelöltje.

Az érdektelenség még nagyobb volt, mint Miskolcon, a részvétel alig haladta meg a 20 százalékot, ám a kormánypárti Kovács Áron tarolt, 80,27 százalékos eredményével.

A veszprémihez hasonlóan egyéni önkormányzati képviselőt válsztottak Sopron, az 1. sz. Választókörzetben, ott még alacsonyabb volt a részvétel (19,87 százalékos), ám a voksok jobban megoszlottak, mivel négyen indulnak: a fidesz-KDNP-s jelölt nyert 69 százalékos eredménnyel, második 21,79 százalékkal a szocialista jelölt volt, a két független 6,05, illetve 3,15 százalékot kapott.

Több más választást is tartottak tegnap, azokon mind függetlenek nyertek – mert hogy csak függetlenek indultak.

Az észak-baranyai Ág polgármestere lett az egyedüliként indult Bischof Norbert. A szavazásra jogosultak 70 százalék járult urnákhoz.

A Zala megyei Vaspör polgármesterévé Fülöp Imre Lorándot választották, ellene indult egy másik független jelölt is. 73 százalékos részvétel mellett a győztesre 81,25 százalék szavazott.

Új képviselőtestületet választottak (4 főt) a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádbűdön, az összes induló független volt. A 117 szavazásra jogosult közül nyolcvanan jelentek meg.

 

Választási nagyüzem lesz ma

0

Ritkán vonz akkora országos figyelmet egy időközi önkormányzati képviselőválasztás, mint amekkorát a miskolci 12. számú választókörzetben mára meghirdetett voksolás, amely több eleme miatt is már-már szimbolikussá vált. A tétjét a Fidesz emelte meg. Van itt kamu- és névazonos jelölt éppen úgy, mint csomag-osztogatás. Máshonnan nem érkeztek ilyen hírek, pedig az ország sok más pontján is lesz ma voksolás. Igaz, ilyen ellenzéki összefogás, mint a miskolci Avasalján sehol nincs.

Reggel hétkor nyitottak az urnák a mai időközi szavazásokra, a többi között Miskolcon, pontosabban annak 12. sz. – Avasalja – városrészében, ahol a 6896 választásra jogosult, névjegyzékbe felvett polgár voksolhat a parlamenti képviselőnek megválasztott és ezért lemondott fideszes Hubay György helyére aspiráló jelöletek közül. Öten vannak a szavazólapon, hárman elvben függetlenek, s mellettük egy-egy Fidsze-KDNP-s, illetve munkáspárti jelölt. Ám a három független közül az egyik – saját bevallása szerint is – fideszes aktivista (ő a 19 éves Molnár Zsolt). Amiért országos figyelem övezi a választást az az, hogy az egyik induló Erdei Sándor, alias Rokker Zsoltti mögé felsorakozott az összes számottevő ellenzéki párt, amire válaszként hirtelen, tíz nappal azután, hogy az NVI nyilvántartásba vette az „igazi” Erdei Zsoltot előkerült a semmiből egy ugyanilyen nevű, „független” jelölt, akit a sajtó képtelen volt utolérni, hogy szóra bírjon.

Nem úgy Rokker Zsoltit, a  tősgyökeres miskolci Erdei Sándort, aki erőtejesen hangsúlyozta a széleskörű párttámogatásának a fontosságát a Független Hírügynökségnek adott interjújában.  Az üzenet eljutott sokak fülébe, a Fideszébe feltétlenül, legalábbis erre utal, hogy a kormányzópárt megemelte a tétet – a HírTV helyi riportjának a tanúsága szerint aktivistái csomagokat, illetve pénzt is osztogatnak a város 12-es számú választókörzetében. Az ellenzék által támogatott Erdei Sándor is közleményében azt írta: olyan információk jutottak a birtokába és jelentek meg a sajtóban, amelyek „alapvetően kérdőjelezik meg a miskolci 12-es választókörzetben zajló időközi választások törvényességét és tisztességét.”

Szerinte a

NÉVDUBLŐRÖK, ÁLJELÖLTEK, ELTITKOLT AJÁNLÁSOK, VESZTEGETÉSI KÍSÉRLETEK, MEGTÉVESZTÉS, LEJÁRATÁS, RONGÁLÁS

mindennaposnak számítanak, ezért felszólította „a Fidesz-KDNP-t, a miskolci városvezetést és annak holdudvarát, hogy azonnal fejezzék be Miskolcon” az elmúlt hetekben felé irányuló megvesztegetési kísérleteiket,

„a kamu-jelöltek, névrokonok felsorakoztatását, a választási plakátjaim leszaggatását, valamint a lejárató szórólapok terjesztését”.

Az ország több más pontján is tartanak választásokat, de egyikről sem érkeztek a miskolcihoz hasonló hírek.

Polgármestert választanak ma – lemondás miatt – a Baranya megyei Ágon. A 150 szavazásra jogosultnak nincs sok választása, ugyanis egyetlen jelölt indul csak a tisztért.

Új képviselőtestületet választanak (4 főt) a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádbűdön, ahol a képviselők száma a képviselő-testület vagy közgyűlés működéséhez szükséges létszám alá csökkent. A jelöltek száma nyolc, mindannyian függetlenként indulnak a megmérettetésen. 113 választópolgár él a településen.

Haláleset miatt kell új polgármestert választani a Zala megyei Vaspörön, ahol 308 választó voksolhat a két független jelölt egyikére.

Szintén lemondás miatt tartanak ma időközi önkormányzati képviselőválasztást Veszprém 8. sz. választókörzetében. Itt két jelölt indul, az egyik LMP-s, a másik pedig a Fidesz-KDNP jelöltje. A szavazók száma 3971.

A veszprémihez hasonlóan egyéni önkormányzati képviselőt kell ma választani Sopron, az 1. sz. Választókörzetben. Itt négyen indulnak, köztük egy kormánypárti, egy az MSZP-t képviselő és két független jelölt. A voksolni jogosultak száma 4193.

 

VOLT egyszer egy Sopron – Kedves Fesztiválnaplóm!

0

Személy szerint a VOLT Fesztivál régóta a kedvenceim közé tartozik. A Lővérek erdős-fás környezete nyújtotta táborozós hatás, minthogy a régi VOLT Himnusz is szól „nézünk a fák fölé…”

A felejthetetlen élmény most sem maradt el, de talán ha ez az első fesztiválom az osztrák határban lévő városban nem szeretem meg ennyire.

Mint előző cikkemben megírtam, sok minden változott; tulajdonosváltás miatt végbemenő szigorítások, a sajtósok nehezebben jutnak be, de

a negatívumok mellett például nagyobb figyelmet kapott a környezetvédelem, így összességében egyensúlyban van a mérleg.

A zenei sokszínűség maradt; volt rockosabb nap Iron Maidennel, 50 éves Lukács féle Tankcsapda koncerttel, vagy épp az egyik legnépszerűbb magyar, ír zenét játszó rockzenekarral a Paddy and the Ratssel. Erre a napra egyébként el is fogytak a napijegyek, s a –még soha ekkorára nem épített nagyszínpadnál- mozdulni sem lehetett. Főként a fél órás késés miatt a tömeg feltorlódott, így türelmetlen emberekkel telt meg a tér.   Emiatt mi is inkább az óriáskerékről figyeltük a legendás zenekar számait. Ami egyébként meglepően olcsó – a Budapesti Deák Téren sokkal drágábban jutunk fel a magasba – itt fejenként 2000 Ft-ot kóstált.

Fellépett többek között a Clean Bandit.
MTI Fotó: Nyikos Péter

A fesztiválon található Unicum sátor, rengeteg ajándékkal, Rézangyal pavilon kuponokkal, de az Aperol Spritz is külön helységet kapott.

Sopron belvárosában a Csillagok Városa projekt keretében tartottak székavatást, a főszervezők műsorvezetésével, és mi is hiába láttuk őket az elmúlt évek során élőben, kicsit meghökkenve hallgattuk végig a valaha itt fellépő sztárok névsorát. Aztán egy pillanatra egy-két szempár bekönnyezett, hisz  a tavalyi fellépőkhöz érve elszorultak a szívek: ugyanis tavaly lépett fel itt utoljára a Linkin Park, ami után nemsokkal az énekes, Chester Bennington tragikus módon véget vetett az életének.

De nem jutott sok idő búslakodni, aznap a Limp Bizkit csapott egy átütő bulit, a rajongók őrjöngtek, a zenészek pedig a tömegbe ugráltak. Bár, be kell valljam, ők sem lesznek már fiatalabbak, s ez valahogy a legtöbb fő fellépőnél érződött: az igazán „nagyok” kezdenek kiöregedni.

MTI Fotó: Nyikos Péter

Elhatározásom szerint a fesztiválokat különböző szempontok alapján pontozom, így a nyár végére egy saját ranglistát tudok felállítani.

Zenei sokszínűség: 10/8:  A Balaton Sounddal ellentétben sokkal többféle műfajba belehallgathatunk, a szokásos fesztiválfellépőkőn túl, mint a Wellhello vagy a Halott Pénz, jönnek nagy, külföldi fellépők; Rudimental, Depeche Mode, és a hajnali órákban az elektronikusabb zene kedvelői is találhatnak magunknak DJ-t. Az egyik olyan fesztivál, ami a leginkább figyel arra, hogy minden ízlést kielégítsen.

Étel&Ital: 10/6: A szokásos szigetes, borsos árakkal találkozhatunk, így ha elég vastag a pénztárcánk jól lakhatunk különböző ételekből, a felhozatal elég nagy: hamburgerek, pizzák, rántott húsok, de még egy Aldi is található benn a fesztivál területén.

Programok: 10/6: Bár itt is rengeteg nappali program várja az érdeklődőket, talán más fesztiválokkal összehasonlítva nem ebben a legkimagaslóbb. Nyilván nem egy Sziget, ezt ne is várjuk, de azért játszhatunk, élőcsocsózhatunk, vagy épp előadásokat hallgathatunk meg.

Szervezettség: 10/7: Mint mondtam, adódtak problémák a beengedéssel, de az első  naptól eltekintve, a check-in meglepően gyorsan ment. A szemétszedés egész jól működött, az ott dolgozó fiataloknak köszönhetően nem tapostunk már harmadik nap az óriási mocsokban.

Helyszín: 10/6: Bár én elfogult vagyok Sopronnal, sokan emiatt nem választják ezt a fesztivált: messze van, és nincs vízpart. Aki mégis úgy dönt, hogy idelátogat, s fürdőzni szeretne, a belvárosban lehetősége van strandolásra: már ha az időjárás engedi

Összefoglalva a VOLT Fesztivál hozta a megszokottat, akik évek óta idejárnak, biztos most is remekül érezték magukat, s már számolnak vissza a 2019-es kezdésig.

Akik pedig egy fellépő miatt, vagy csak úgy egy napra ugrottak le, azok is belekóstolhattak milyen szórakozni a szabad ég alatt: még ha ömlik is az eső…

TELEKOM VOLT Fesztivál: 10/7

Németh Flóra Fanni

Megölte szüleit egy soproni férfi

0

Egy fenyegetőző férfi miatt mentek ki a rendőrök egy soproni lakáshoz reggel. Két embert holtan találtak.

Füves Tamás, a rendőrség megyei szóvivője azt mondta az MTI-nek, hogy a lakás átvizsgálásakor találták meg a holttesteket, és “mindketten bűncselekmény áldozatai lettek”. Vagyis, megölték őket. Egy 42 éves férfit előállították.

A rendőrség gyilkosság miatt nyomoz, ennél többet nem mondanak. Az MTI információi szerint azonban

egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi verte meg olyan súlyosan a szüleit, hogy mindketten meghaltak.

Egy környékbeli azt mondta: először a tűzoltók próbáltak bejutni a lakásba, de sikertelenül, mert a férfi kalapáccsal fenyegetőzött.

Ekkor érkeztek meg a rendőrök a helyszínre. Ezután csörömpölést hallott, a bútorokat verte szét az őrjöngő férfi. A rendőrök a szemtanú szerint “valamilyen eszközt” dobtak be a lakásba, hogy el tudják fogni.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK