Kezdőlap Címkék Simon Miklós

Címke: Simon Miklós

Felfüggesztették Varju mentelmi jogát – van, akiét 2008 óta se

A parlamenti kétharmad felfüggesztette Varju László (DK) mentelmi jogát választási bűntett gyanúja alapján. Volt már mostanában fideszes képviselő elleni felfüggesztés is, de van olyan, Simon Miklós, aki 2004 óta az immunitás mögé bújhat.

Az országgyűlés kétharmados többsége hétfőn felfüggesztette a DK-s Varju László mentelmi jogát, akit választás rendje elleni bűntettel gyanúsítanak. A mentelmi jog felfüggesztését  a legfőbb ügyész indítványozta. Az ügyészség gyanúja szerint Varju László a tavalyi országgyűlési választás előtt pénzt ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára, de ezt az illető elutasította.  Ez a független jelölt egyébként az MSZP-ből időközben kilépett Horváh Imre volt, aki 2014 őszén az elhunyt Kiss Péter újpesti körzetében időközi választáson jutott be a parlamentbe. Tavaly már függetlenként akart indulni, és a gyanú szerint erről akarta lebeszélni Varju, pénz fejében.

Volt mostanában fideszes képviselő is, akinek mentelmi jogát felfüggesztették

– ennél sokkal súlyosabb ügyben. Simonka Györgyről van szó, akinek védettségét szintén megszavazta a kétharmad. Augusztusban aztán a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. Több milliárdos gazdasági bűncselekménnyel vádolják őket.

Sőt, szeptemberben Mengyi Roland (Voldemortot) szintén

fideszes volt képviselőt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték

különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt, jogerősen.

Ezek mind olyan esetek, amelyekre érvényes az 1990-ben kimondott kötelezettség, hogy

közvádas ügyben a parlament kiadja a képviselőket a hatóságnak.

Van azonban egy olyan ügy, amelyben – minden látható ok nélkül – 11 éve védi emberét a Fidesz. A nyírségi képviselőről, Simon Miklósról van szó. Ellene az akkori legfőbb ügyész, Kovács Tamás nyújtott be indítványt jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Az indítvány szerint

Simon mint Nyírbogát polgármestere még 2002-ben

egy költségvetési támogatással megvalósuló beruházás kivitelezésére egy helyi egyéni vállalkozóval, egyben önkormányzati képviselővel kötött szerződést, aki a munka elvégzése után olyan tételeket is kiszámlázott, melyeket nem ő, hanem az önkormányzat által foglalkoztatott és fizetett közhasznú munkások végeztek el. Nyírmihálydi és Nyírbogát önkormányzata úgy pályázott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál, hogy egyik sem rendelkezett az előírt önerővel. Nyírbogát ezt az önerőt biztosította közmunkásokkal. A belvízelvezetési támogatáshoz a mezőgazdasági célú vízgazdálkodási létesítményeket kellett volna korszerűsíteni, de ez nem történt meg.

Az ő esetében azonban 2008-ban az Országgyűlés, a mentelmi bizottság hasonló tartalmú határozati javaslata alapján, nem függesztette fel Simon mentelmi jogát. A bizottság nem kormánypárti tagjai úgy látták, nem szükséges, hogy bíróság döntsön a Simon elleni vádakról, ezért mind a négyen tartózkodtak. A paritásos bizottság négy kormánypárti igen szavazata ezzel kevés volt ahhoz, hogy a határozati javaslat Simon mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza.

A parlamenti szavazáson aztán nem jött össze a kétharmados többség, pedig a mentelmi jog felfüggesztése mellett szavazott – az MSZP és az SZDSZ képviselői mellett – a teljes MDF-frakció is, de a Fidesz-KDNP szavazatai blokkolni tudták Simon kiadását. Az akkori tudósításokból kiderül, hogy

a Fidesz valamiért kiemelten fontosnak tartotta Simon „megtartását”,

ezért a szavazáson részt vett a teljes pártvezetés: Orbán Viktor, Áder János és Kövér László is a nem gombot nyomta meg. (Biztos ami biztos, Simon is szavazott, saját maga mellett.)

Simon tehát azóta is nyugodtan képviselősködik, tudva, hogy „érinthetetlen”. Időközben már minden egykori társát jogerősen elítélték.

Csak színesíti a politikus életrajzát, hogy 2014-ben – amikor a törvény megváltozása miatt le kellett mondania a faluvezetésről – utódja vaskos, mintegy ötmilliós – polgármesteri „lelépési pénzt” és szabadságmegváltást – juttatást szavaztatott meg neki, előbbit törvénytelenül, mert újraválasztották. Az utód történetesen a felesége. A botrány hatására ezt a pénzt Simon 2015-ben visszafizette, de nem feledkeztek meg róla végképp: 2016-ban

díszpolgári címmel ajándékozták meg.

És ha már választási bűncselekmény. Simon Miklós nyírbátori választókerületében a tavalyi választáson a rendőrség eljárást indított amiatt, hogy MSZP-sek szerint valakik készpénzért próbáltak szavazatokat vásárolni a Fidesz számára. Az illetőket tetten érték, és feljelentést tettek ellenük. Továbbiakról nincs hír.

Szakolyi anziksz

Ha hazánk térképén vakon rábökök egy településre és elkezdem olvasni a  helyi híreket egészen bizonyos, hogy találok portálunk számára témát. Nem mintha mostanság szűkölködnénk benne, de hát egy helyi torzsalkodás mégiscsak üdítően hat a nagypolitika pöcegödréhez képest. Szóval böktem és így jutottam el Szakoly községhez. Kár volt.

Egy órába sem telt el kiderítenem, hogy ez nem fideszes vezetésű város, hogy valamiért még helyi alapszervezetét is megszüntette  Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő úr, aki arról híres, hogy a különböző ügyekben történő felelősségre vonás elől az országgyűlési képviselőket megillető mentelmi jog mögé bújva immár vagy tíz éve kerüli a felelősségre vonást. Érdeklődtem is nála telefonon a megszüntetés okáról, de nagyon rossz híre lehet szerkesztőségünknek, mivel bemutatkozásom után kérdésem feléig sem jutottam el amikor lecsapta a telefont. Ez is egyfajta válasz, ha a megszüntetés okát nem is sikerült megtudnom.

Sebaj, feladni nem szokásom, ezért addig kutakodtam, amíg megtaláltam a helyi “fideszes” lap tegnapi számát.

FH

Még jó, hogy lapozgatni volt kedvem s a belső oldalon mit találok:

Várjunk csak, ha megszűnt az alapszervezet akkor ki adja ki a lapot a Fidesz nevében? Impresszum: Kerecsen József. Láttam ezt a nevet már Szakollyal kapcsolatban. Ja igen, a választási névjegyzékben találkozhattam vele. Függetlenként indul. Értem, illetve nem értem. Ha független jelölt, miért ad ki a Fidesz nevében egy újságot? Ráadásul nem csak felelős szerkesztője a kiadványnak, hanem felelős kiadója is. Az újság tartalmáról nem ejtenék szót, mert csupán négy képviselő jelölt dicsőítésére szorítkozik, négyük közül egy a polgármesteri címre is pályázik. Felhívom a független képviselőjelölt urat, hátha elmondja miért a nem létező alapszervezet lapjában hirdeti magát és szintén független társait. Már csak azért is érdemes megkérdezni, mert ez az a ritka önkormányzat ahol nemcsak a polgármester nem fideszes, de a képviselő testület tagjai sem.

Felhívom. Felveszi. Jó napot, én vagyok én, azért keresem, mert szeretném tudni,

Ön mint független jelölt miért finanszíroz egy fideszes újságot, és milyen címen fejt ki a Fidesz nevében propagandát a maguk számára  ha az önök neve a független jelöltek fideszes támogatotti listáján sem szerepel?

Azzal nem vezetik félre a választókat, az nem választási csalás,  hogy fideszes támogatottként korteskednek?

“Az nem úgy van” – mondja -, mert az a feloszlatás még nincsen véglegesítve, mert az ugyan igaz, hogy szeptember elsejével a Simon feloszlatta a helyi szervezetet, de ehhez neki, mármint Kerecsen Józsefnek lesz még egy-két szava. Elárulná miért oszlatták fel a szakolyi Fidesz alapszervezetet? “Ezt is a Simontól kérdezze” – mondta és letette a telefont.

Nem akarok belemerülni Szakoly legújabb kori történelmébe, de a google-on kutakodva olvastam, hogy az eddigi polgármesternő több éves bírósági csatát vívott éveken keresztül a saját képviselő testületével, több éves minden jogi fórumot megjárt küzdelem után került ki győztesen a csatából. Gondolom ilyen körülmények között igazából vesztes leginkább a 2700 lakos, akik jobblét helyett még közmunkához sem jutottak, mert sem a helyi Fidesznek, sem a területileg illetékes országgyűlési képviselőnek nem hódoltak be.

Hamar híre mehetett a községben, hogy valami újságíró kapargatja az avart ami talán nem véletlen. Megtudtam, hogy egy elégedetlen helyi lakos panaszt nyújtott be a kiadvány és Kerecsen Józsefék ellen a választók félrevezetése címén.

FH

Annyi bizonyos, hogy a Fidesz honlapján nem szerepel szakolyi alapszervezet ahogy az is, hogy az alapszervezetet megszüntető határozat Kerecsen József szerint még szeptemberi keltezésű, a kiadvány pedig októberi, ezért fokozott figyelemmel visszanézünk mi lesz a Választási Bizottság döntése, és vasárnap hogyan döntenek a bölcs választók.

Gyanúm szerint ők sokkal inkább az őszi  mezőgazdasági munkákkal vannak elfoglalva.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK