Kezdőlap Címkék Sanofi

Címke: Sanofi

Az EU jövő áprilisra ígéri a Covid-19 védőoltást

Az Európai Unió az AstraZeneca gyógyszergyárral kötött szerződést. A brüsszeli bizottság ezenkívül a francia Sanofival is szerződni akar, amely ugyancsak a jövő év első felében ígéri a Covid 19 védőoltást.

10 euró alatt a Covid-19 védőoltás ára

„Még nem határoztuk meg a pontos árat, mert fel akarjuk mérni az előállítási költségeket a következő hónapokban, de az biztos, hogy 10 euró alatt leszünk” – nyilatkozta a France Inter rádiónak a hétvégén a Sanofi főnöke. Olivier Bogillot-t megkérdezték, hogy az AstraZeneca miért ígérgeti a védőoltást 2,50 euróért? „Ők azért tudják olcsóbban adni, mert külföldön végeztetik el a munka egy részét /outsourcing/. Mi viszont mindent a saját embereinkkel a saját telephelyünkön végzünk el.” Érdemes itt megemlíteni, hogy Macron elnök is változtatott politikáján ezen a területen: a korábbi globalista elkötelezettséggel szemben immár azon az állásponton van, hogy az ilyen stratégiai jellegű termékeket jobb hazai földön előállítani.

Hogy áll az oltóanyag tesztelése?

Megkezdődött a második fázis vagyis a Covid-19 védőoltást most klinikákon próbálják ki. Ha a tesztek eredményesek, akkor indulhat a harmadik szakasz decemberben. Amennyiben a harmadik fázisban is meggyőzőek az eredmények, akkor 2021 első félévében engedélyezhetik a Covid-19 védőoltást. Ugyanezt mondta Ausztrália miniszterelnöke is, aki az első állami egyezményt kötötte a vírus elleni védőoltásról. Ausztráliában a lakosság 95%-át be akarják oltani, emiatt ingyenes lesz a védőoltás, amelyet viszont kötelezővé tesznek.

A Sanofi a brit Glaxosmithandkline gyógyszergyárral együtt dolgozik ezen a vakcinán – írja a Reuters, de van egy másik közös vállalkozása is a Translate Bio amerikai céggel. Ez egy más típusú oltóanyag. Közben az Egyesült Államokban nyíltan politikai játszma lett a Covid- 19 védőoltás ügye:

Kamala Harris nem bízik Trump védőoltásában

A demokraták alelnökjelölt asszonya hangsúlyozta, hogy az USA elnöke mindenáron keresztül akarja hajszolni, hogy novemberig legyen védőoltás az Egyesült Államokban. A gyors engedélyeztetési eljárás viszont nagyon is veszélyes lehet az amerikai polgárok egészségére.

Donald Trump kezdetben igyekezett elviccelni a Covid-19 vírus járványt, amely a legtöbb halálos áldozatot eddig az USA-ban szedte: több mint 190 ezer ember halt meg eddig. A járvány miatt kibontakozó gazdasági válság miatt megcsappantak Trump elnöki reményei. Ezért hajszolja mindenáron a gyors engedélyezését a Covid-19 védőoltásnak Donald Trump, hogy még a novemberi elnökválasztás előtt fel tudjon mutatni valamilyen eredményt az elkezelt korona vírus válság megoldásában.

A GSK és a Sanofi megkezdi a vakcina humán kísérleteit

A GlaxoSmithKline és a Sanofi a világ legnagyobb oltóanyaggyártói korábbi vizsgálatok ígéretes eredményeit követően először  2021 elején kezdik el gyártani az általuk közösen kifejlesztett fehérje alapú Covid-19 vakcinát.

A két nagy gyógyszergyártó áprilisban összefogtak, hogy hatékony oltóanyagot fejlesszenek a pusztító járvány megfékezésére.

A londoni székhelyű GSK és a párizsi Sanofi által kifejlesztett vakcina ötvözi a Sanofi által az influenza elleni oltás előállításához használt meglévő technológiát, valamint a GSK adjuvánsként ismert kiegészítőjét, amely a vakcinával összekeverhető és erősíti az immunreakciót.

A cégek szerint az USA-ban 440 egészséges felnőtt bevonásával végzett klinikai vizsgálatot a vakcina biztonságosságának, tolerálhatóságának és immunválaszának értékelésére tervezték, és remélik, hogy az első eredmények 2020 december elején érkeznek meg.

Az év vége előtt megkezdődhet egy harmadik fázisú vizsgálat, amelynek során az oltást több ezer embernek adják be, és ha ez sikerrel jár, akkor a GSK és a Sanofi 2021 első felében hatósági jóváhagyást kér.

A két gyógyszercég együttvéve a világon a legnagyobb oltóanyag-gyártási képességgel rendelkezik, és 2021-ben 1 milliárd adag előállítását célozza meg.

A klinikai vizsgálat kezdete „fontos lépés” volt egy olyan potenciális vakcina felé, amely segíthet a Covid-19 legyőzésében – mondta Thomas Triomphe, a Sanofi Pasteur globális vezetője.

„Elkötelezett csapataink és partnereink továbbra is éjjel-nappal dolgoznak, mivel célunk az első eredmények elérése december elején.”

Roger Connor, a GSK Vaccines elnöke elmondta:

„Ennek az oltóanyag-jelöltnek a klinikai fejlesztésre történő előmozdítása fontos momentum  A globális járvány leküzdése felé. Ez a kormányok felénk  tanúsított bizalmára épül. ”

Az amerikai kormány júliusban megállapodott abban, hogy a GSK-nak és a Sanofinak 2,1 milliárd dollárt (1,6 milliárd fontot) ad a vakcina kifejlesztésének felgyorsítására, amely az Egyesült Államoknak 100 millió adag oltóanyagot is biztosítana, ha ez hatékony. A cégek megállapodtak abban is, hogy az Egyesült Királyság kormányának akár 60 millió oltóanyag-adagot is szállítanak.

Nagy-Britannia másik nagy gyógyszergyártója, az AstraZeneca , amely az Oxfordi Egyetem kutatóival saját oltóanyagot fejleszt, ők is megkezdik a tesztelés végső szakaszát az Egyesült Államokban, ahol 30 000 felnőtt beoltását tervezik.

A szérumból „mindenki egyaránt vehet”

A Sanofi francia gyógyszergyártó csoport csütörtökön a vezérigazgató korábbi kijelentését megváltoztatva közölte, hogy készen áll a Covid-19 oltás gyártására és minden ország számára elérhetővé teszi – mondják néhány órával azután, hogy a cég vezérigazgatója közölte: „Az Egyesült Államok elsőbbséget élvez.”
A Sanofi vezérigazgatója, Paul Hudson közlése dühödt reakciót váltott ki a francia kormány illetékeseitől. Agnes Pannier-Runacher ifjúsági gazdasági miniszter a Sud Rádióban kijelentette:

„számunkra elfogadhatatlan, hogy egy ország elsődleges hozzáférést kapjon  a vakcinához.”

A csütörtökön kiadott nyilatkozatában Sanofi kijelentette:

„elköteleztük magunkat, hogy oltásunkat mindenki számára hozzáférhetővé tegyük”.

Sanofi szerint az amerikai BARDA ügynökséggel folytatott együttműködés teszi lehetővé a vállalat számára, hogy „a lehető leghamarabb megindítsa a termelést”. Ez az  orvosbiológiai kutatási és fejlesztési hatóság finanszírozta a vakcina kifejlesztését.

Hudson korábban azt mondta a Bloombergnek, hogy az Egyesült Államok először fér majd hozzá hozzá a francia cég Covid-19 oltáshoz. „Az Egyesült Államok kormányának joga van a legnagyobb előrendeléshez, mert ők jelentős tőkét fektettek be nem kis kockázatot  vállalva” – mondta.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!