Kezdőlap Címkék Samantha de Bendern

Címke: Samantha de Bendern

Putyin késői felfedezése: Prigozsin zsidó

“Putyinnak engedményeket kellett tennie Prigozsinnak, és főként életben kellett hagynia a lázadás után“ – nyilatkozta a londoni Guardian-nek Samantha de Bendern Oroszország szakértő.

Samantha de Bendern rámutatott, hogy az orosz hadsereg nem szállt szembe a Moszkva felé vonuló Wagner hadsereg mintegy 25 ezer katonájával. Ráadásul Prigozsinnak nemcsak ez a 25 ezer Wagner katona jelent erős hátországot hanem az a több mint 25 ezer Wagner veterán is, aki állítólag Prigozsin hívó szavára kész fegyvert fogni.

Csakhogy Oroszországban tilos magánhadsereget működtetni vagyis a Wagner hadsereg törvényen kívüli volt eddig is. Nemrég azonban Putyin úgy döntött: a Wagner hadsereget alárendeli a vezérkarnak. Július elseje a határidő. Prigozsin valószínűleg ezért lázadt fel, mert nem akarta elfogadni alárendeltségét Sojgu hadügyminiszternek és Geraszimov tábornoknak, a fegyveres erők vezérkari főnökének. Nyikolaj Patrusev tábornok, a védelmi tanács titkára azonban a hétvégi tárgyalások során megértette Jevgenyij Prigozsinnal, hogy vége a dalnak. Állítólag azt is a képébe vágta, hogy nem egy zsidó fogja megmondani: mi Oroszország nemzeti érdeke!

A zsidó kártya

Furcsa módon maga Prigozsin vette elő a zsidó kártyát amikor azt súgta Putyin fülébe:

“Volodimir Zelenszkij elnök a zsidóság szégyene, aki egy náci rendszert üzemeltet Ukrajnában.”

Putyin őrá hivatkozott mint zsidó barátjára amikor megfogalmazta a vállalhatatlan állítást, melyet Zelenszkij elnök neje utasított vissza a Jerusalem Postban.

Jevgenyij Prigozsin Putyin legrégibb barátai közé tartozik: még a leningrádi-szentpétervári időkből amikor a kilencvenes évek elején a KGB leszerelt alezredese Szobcsak polgármester pénzügyi mindeneseként ügyködött  – a maffiával szoros együttműködésben. Nagyban űzték a pénzmosást, melyhez rigai és tallinni bankokat használtak fel előszeretettel. Így szerezte együtt első dollármillióját Vlagyimir Putyin és Jevgenyij Prigozsin. Amint Putyin hatalomra jutott, Prigozsin megkaparintotta a hadsereg élelmiszer ellátását. Ez Oroszországban hagyományosan aranybánya: milliókat lehet “megspórolni” a katonák fejadagján – különösen háborús időkben. Ez a kapcsolat érlelte meg Putyinban a magánhadsereg gondolatát. Bár Oroszországban a törvény tiltja ennek létezését, de  a Wagner hadsereget külföldön vetették be, elsősorban Afrikában és Szíriában.

Lavrov külügyminiszter máris úgy nyilatkozott, hogy a Wagner csoport folytatja működését Afrikában. A baj csak az, hogy Prigozsin jó kapcsolatot épített ki az afrikai vezetőkkel: Szudánban például mindkét egymással háborúzó tábornokkal üzleti kapcsolatban áll. A Wagner csoport az elit testőrsége Szudánban, és ezenkívül ők vigyáznak a kínai kézben levő aranybányákra is.

Hitler helyett Wagner

A hadsereg veteránjaiból toborzott alakulat eredetileg Hitler nevét akarta felvenni ugyanis ők is faji alapon állnak: a fehér felsőbbrendűség hívei. Nem is akármilyen felsőbbrendűséget hirdetnek hanem a viking leszármazásról beszélnek annak alapján, hogy az orosz állam megalapítója Rurik valójában varég vagyis viking volt, aki Kijevben uralkodott.

Putyint a hideg kilelte Hitler nevének hallatán hiszen szülővárosát kiéheztette a náci vezér: több mint hatszázezer civil veszett oda Leningrádban, ahogy akkor Szentpétervárt hívták. Köztük voltak Putyin családtagjai is.

Így aztán Hitler helyett Wagner lett a magán hadsereg neve mondván: ő volt Hitler kedvenc zeneszerzője.

Való igaz, hogy sok náci koncentrációs táborban szólt Wagner zenéje. Ezekben a lágerekben nemcsak 6 millió zsidó, de több millió orosz hadifogoly is meghalt. Göring ugyanis közölte: az ukrán gabona a Reichnek kell, a szovjet hadifoglyokra mint alsóbbrendű emberekre nincsen szükség.

Mindez nem zavarta a Wagner zsoldosokat abban, hogy horogkeresztet tetováltassanak magukra.

Mi lesz most, hogy Putyin hazaárulással vádolta meg Prigozsint, és a titkosszolgálat azt terjeszti róla, hogy zsidó, és ezért fordult az orosz állam ellen? Putyin előszeretettel gyilkolja meg ellenségeit, Nyemcovot, első számú politikai ellenfelét a Vörös tér sarkán lövette le Moszkvában alig pár lépésre a Kremltől. Prigozsin élete sem érhet túlságosan sokat, hacsak az egész nem volt előre megrendezett színjáték az ukránok és a Nyugat félrevezetésére. Az ukrán elit dandárok azonban nem léptek bele a csapdába, az viszont kiderült, hogy Putyin vaskeze már nem a régi.

Ezért is figyelmeztették kínai barátai az orosz elnököt: az idő nem neki dolgozik, jobb lenne mielőbb a tűzszünet és a béke útját keresni, ha el akar kerülni hasonló válságot hiszen az egy éve és négy hónapja megindított háború tökéletes kudarc Oroszországnak. Márpedig az utolsó cár a világháborúba bukott bele, és a hatalomra került bolsevikok végeztek vele és családjával 1918-ban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK