Kezdőlap Címkék Rövidpályás gyorskorcsolya

Címke: rövidpályás gyorskorcsolya

Így értékelte a történelmi sikert az olimpiai bajnok váltó

0

Várják Usain Bolttól a pezsgőt, ezt is mondták az első magyar téli olimpiai bajnokok. A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású csapat a rövidpályás gyorskorcsolya váltóversenyében győzött.

„Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk”

– ezt mondta az MTI-nek a 23 éves Burján Csaba. Azt is mondta: „Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be.”

A győztes csapat Usain Bolt védjeggyé vált mozdulatával.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Arról is beszélt, hogy a dobogón állva nem véletlenül utánozták Usain Bolt védjeggyé vált mozdulatát, olvasták ugyanis az interneten, hogy minden győztesnek pezsgőt küld, aki ezt megcsinálja. Most várják a pezsgőt.

Burján az is mondta, hogy nem zavarja, hogy csak holnap kapják meg az érmeket, mert

„így kétszer állhatunk a dobogó tetejére.”

Szerinte mindenki megnyugodott kicsit, amikor a dél-koreaiak elesésével gyakorlatilag biztossá vált az érem. Azt is mondta, hogy az utolsó váltásánál látta, hogy Liu Shaoang már készül, hogy megelőzze az előtte lévő kínait, de azt már nem, hogy sikerült is neki.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

„Úgy érzem, ez nem a vége. Ez is csak egy állomás, egy jó kezdet” – ezt már Liu Shaoang mondta, aki az utolsó váltásánál a második helyre hozta fel a magyar csapatot, és aki szerint

mindenki sírt a boldogságtól.

A mindössze 19 éves Liu Shaoangnak a váltó előtt nem sikerült jól az olimpia, mindegyik számában kizárták, de azt mondta, az most senkit nem érdekel. Mentálisan viszont nagyon nehéz volt felállnia.

A csapat legidősebb tagja, a 28 éves, negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor arról beszélt, hogy ebben a csarnokban más még nem nyert váltóban, ugyanis az előző idényben egy világkupa-versennyel avatták fel, és azt is a magyarok nyerték. Ahogy fogalmazott,

egy ideje már azon járt a feje, milyen jó lenne olimpiai, világ- és Európa-bajnokként visszavonulni,

de csak nem akart összejönni a győzelem a nagy világversenyeken. Most viszont igen, így nem bábja, hogy ez volt az utolsó olimpiája.

A célba érkezés pillanata.
Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A csapatot a vége előtt nem sokkal az első helyre felhozó, 22 éves Liu Shaolin Sándor viszont most már olimpiai, világ- és Európa-bajnoknak is mondhatja magát. Úgy fogalmazott, hogy ez a siker egy újabb lépcsőfok, ugyanakkor szerinte ez egy végtelen lépcső, amelyen mindig lehet feljebb kerülni.

A versenyről azt mondta: „második helyen vettem át, de jól sikerült a váltás, a kanadaiaknak pedig nem jó a befejező embere. Úgy voltam vele, akármi lesz, elmegyek mellette”.

Liu Shaolin Sándor öröme a célba érkezés után.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Liu Shaolin Sándor az egyéni versenyeken is nagyszerű eredményeket ért el: 500 és 1500 méteren ötödik, 1000 méteren nyolcadik lett.

A történelmi győzelmet ide kattintva videón is megnézheti.

Jászapáti Petra hatodik az olimpián, Liu Shaolin Sándort kizárták a döntőben

0

Döntőbe jutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében Liu Shaolin Sándor a téli olimpián, de ott elesett és szabálytalanság miatt ki is zárták. Hatalmas meglepetésre a 19 éves Jászapáti Petra is döntőbe jutott 1500 méteren, és ott pontszerző, hatodik helyen végzett.

Jászapáti Petra a bal oldalon
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Először a nők 1500 méteres versenyének első futamát rendezték, két magyar indulóval. Bácskai Sára Luca nem végzett továbbjutó helyen, ráadásul szabálytalanság miatt ki is zárták, a mindössze 19 éves Jászapáti Petra viszont okos versenyzéssel,

a megfelelő pillanatokban előzve második, vagyis továbbjutó helyen végzett.

Jött a férfi ezer méteres negyeddöntő, Liu Shaolin Sándor már itt is nagyon nehéz futamba került, hiszen két lett versenyző mellett ott volt a világbajnok kínai Vu Taj-csing és az olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelin, márpedig csak az első kettő juthatott tovább (kivéve persze, ha szabálytalanság miatt valakit kizárnak, az azt elszenvedő pedig bírói döntéssel megy tovább).

Ugyanakkor Liu Shaolin Sándor is az esélyesek közé tartozott, hiszen első helyen áll a világkupa-sorozatban ezen a távon, a tavalyi vb-n pedig hatodik lett. 1500 méteren már az olimpián szerzett egy ötödik helyet, a váltóval pedig döntőbe jutott.

A negyeddöntős futam végül rendkívül izgalmas lett,

ide-oda előzgették egymást a versenyzők, nagyon sok volt az ütközés,

több esetben Liu is érintett volt, többször meg is billent, ennek ellenére végül első helyen ért célba, néhány centivel megelőzve Hamelint és Roberto Pukitist.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az ütközések miatt hosszas videózás következett, amelynek végén végül az eleve nem továbbjutó helyen végző kínait zárták ki szabálytalanság miatt, vagyis Liu Shaolin Sándor bejutott az elődöntőbe.

A nők 1500 méteres elődöntője következett. Jászapáti Petra egyáltalán nem számított esélyesnek, két kínai, a címvédő Zsu Jang és Li Csin-jü mellett ott volt a futamban az egyik legnagyobb esélyes, a világbajnoki címvédő brit Elise Christie, a kanadai Valerie Maltais és a hatszoros világbajnok dél-koreai Csoj Min-dzsong.

Ennek megfelelően Jászapáti Petra a táv nagy részében hátul haladt, de aztán megelőzte Zsut és Maltaist. A negyedik hely B-döntőt jelentett volna (vagyis esélyt a pontszerzésre), csakhogy az utolsó kanyarban a döntőért nagyot harcoló Christie és Li is elesett – így viszont

Jászapáti Petra a második helyen ért célba, vagyis óriási meglepetésre döntőbe jutott.

A férfi 1000 méteren összesen kilencen jutottak az elődöntőbe, itt Liu Shaolin Sándor a négyfős futamba került, a dél-koreai Lim Hjo-dzsun, az olasz Yuri Confortola és az orosz Szemjon Jelisztratov mellé.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A futam első felében itt is látványos előzések voltak, az egyik kanyarban például Liu a negyedik helyről az elsőre jött előre. A koreai ezután még megelőzte, de Liu nagyon okosan versenyezve tartotta a második helyet, és végül

magabiztosan jutott be a döntőbe.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A nők 1500 méteres döntőjében a bírói döntések miatt heten indultak: Jászapáti Petra mellett két dél-koreai, Csoj Min-dzsong és Kim A-lang, a kanadai Kim Boutin, a holland Jorien Ter Mors, az olasz Arianna Fontana és a kínai Li Csin-jü.

Jászapáti Petra a hatodik helyen állt a rajt után, de hamar a hetedikre csúszott vissza. Tartotta a lépést a többiekkel, de kimaradt a lökdösődésből, aminek meg is lett az eredménye: a táv végén meg tudta előzne az olaszok legendáját, Fontanát, vagyis

a hatodik helyen végzett.

A versenyt végül Csoj nyerte meg, Li és Boutin előtt.

Jászapáti Petra itt már Fontana előtt.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A férfiak 1000 méteres döntőjében is volt egy, bírói döntés alapján szereplő versenyző, a kanadai Samuel Girard, Liu Shaolin Sándornak mellette a dél-koreai Lim Hjo-dzsunnal és Szeo Ji-rával, valamint az amerikai John-Henry Kruegerrel kellett felvennie a versenyt.

Liu sokáig az ötödik helyen állt, a vége előtt nem sokkal próbált előrébb jönni, de

összeakadtak a két koreaival, és mind a hárman elestek.

A versenyt így Girard nyerte Krueger előtt, de jött a videózás, hogy szabálytalan volt-e valaki. Végül kiderült, hogy Liu szabálytalankodott, így kizárták, vagyis nem végzett pontszerző helyen. A bronzérmes így Szeo lett.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK