Kezdőlap Címkék Rétvári

Címke: rétvári

Bréking (fék)nyúz, 2018. december 1. – Tudósítás a másik valóságból

0

Rétvári szerint a CEU blöffje nem veszélyezteti a magyar felsőoktatás megítélését. A Magyar Idők szerint Gémesi György szándékosan blokkolta a hatékony szemétszállítást. Az Origo már Macron francia elnök bukását jósolja.

Rétvári szerint blöff a CEU Bécsbe költözése

Az oktatásért is felelős humán tárca államtitkára a Hír Televíziónak azt mondta: az intézmény eddig nem tudta bizonyítani, hogy külföldön is van működő egyetemi képzése, amely alapján Budapesten is kiadhat diplomát. Az államtitkár hozzátette: a magyar felsőoktatási intézmények előkelő helyen szerepelnek a nemzetközi ranglistákon, a CEU képzésein pedig inkább külföldi hallgatók vesznek részt.

„Meg kell becsülnünk a saját, hazai egyetemeinket, azokat kellő helyen kell értékelni, nagyon sok rangsorban nagyon szép helyezéseket érnek el, a felsőoktatási normatíva 40 százalékkal fog emelkedni a hallgatói normatíva a következő két esztendőben” – nyilatkozta az államtitkár. (Hír TV: Rétvári: A CEU blöffje nem kell, hogy veszélyeztesse a magyar felsőoktatás megítélését)

A szemétszállítást Gémesi György akadályozta politikai okokból

Politikai körökben úgy tartják, hogy Gémesi a Zöld Híd élén szándékosan blokkolta a céghez tartozó területeken a hatékony szemétszállítást, és különböző formákban zsarolta a kormányzatot.

A Fidesz szerint az LMP parlamenti listáján harmadik helyen szereplő politikus lépése „gyakorlatilag felért egy beismerő vallomással”. Gémesinek ezért kellett távoznia, mert a kirobbant botrány, a Zöld Híd hulladékügye, amiért Gémesinek vállalnia kellett a felelősséget.

– Semmiféle pénzügyi, vagy egyéb vita nem indokolhatja, hogy megszüntessenek, egy olyan közszolgáltatást, amely 300 ezer embert érint – nyilatkozta korábban Vécsey László országgyűlési képviselő.

A politikai motiváció a Gémesi által irányított szervezetnél nyilvánvaló volt, mert az ország egyéb területein működő hulladékgazdálkodási rendszerek, amelyek hasonló forrásokból gazdálkodnak, el tudták látni a feladatukat. (Magyar Idők: Pont kerülhet Gémesi György hulladékbotrányának végére)

Elkezdődött a francia baloldali és neoliberális elit bukása

Ugyanaz zajlik most a franciáknál, mint néhány éve az olaszoknál. Ott a Vasvillák lázadásával kezdődött a baloldali és neoliberális elit bukása.

Tovább folytatódik Párizsban a sárgamellényesek lázadása Emmanuel Macron dilettáns gazdaságpolitikája ellen. Most már rendszeresek az összecsapások a tüntetők és a rendőrök között, a tüntetők barikádokat emelnek, és festékkel dobálják a rendőröket, akik könnygázzal oszlatnak, és több helyen brutálisan lépnek fel. A bukott szocialista miniszterből lett francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron nem akar visszalépni a megszorításokból, a franciák széles rétegeit sújtó adóemelésekből és pénzelvonásokból, pedig már pártján belül is többen felszólították rá.

Jacques de Saint Victor egyetemi tanár, jogtörténész, publicista a Le Figaroban közölt írásában azt írta: ami történik, az valójában logikusan következik Macron önmagát populistának nevező, de valójában neoliberális politikájából. A konfliktus szükségszerűen elmélyül, további frusztrációkat teremt, és végül ugyanúgy fordulathoz, Macron bukásához vezethet, ahogy Olaszországban megbukott a francia elnökhöz meghökkentően hasonló politikát folytató Matteo Renzi. A neves történész szerint feltűnő a hasonlóság az olasz fordulat (a baloldal bukása és az 5 Csillag-Liga koalíció győzelme) és a mostani francia események között. A törésvonalak már nem a bal- és a jobboldal, hanem a paloták és az utcák népe között vannak, amihez erősen hozzájárult a brüsszeli neoliberális uniós elit is, amely a politikát megfosztotta a lényegétől – írja a neves történész. (Origo: Lázadás Franciaországban: közel lehet Macron bukása)

A Tízparancsolattól az Éjjeli Őrségig a Parlamentben

0

Napirend előttiekkel kezdődött meg ma délelőtt az Országgyűlés ülése. A nap folyamán azonnali kérdések is elhangzanak.  A Parlamentből jelentjük.

„Nem helyénvalók a feltételezések, hogy a kormány el akarja vonni a településektől a TOP-os forrásokat, ezek  információhiányról, esetleg rossz szándékról tanúskodnak” – szögezte le az LMP-s Hohn Krisztina napirend előtti felszólalásában feltett kérdésre Bodó Sándor államtitkár. Az Országgyűlés mai ülésszakénak első megszólalójaként az ellenzéki képviselő azt firtatta, hogy mi a valódi oka annak, hogy az önkormányzatoknak az elnyert uniós támogatások 50 millió forint feletti, még fel nem használt részét szeptember végéig s Magyar Államkincstár (MÁK) szálájára kell utalni, s majd onnan kell lehivogatni az éppen aktuális összeget. Bodó Sándor válaszában állította, hogy elvonásról nincs szó, ahogy arról a polgármestereket és a polgármesteri hivatalokat tájékoztatták is, pusztán egy a MÁK által vezetett, de az ő számukra szóló számlára kerül a pénz a projekt megvalósításáig.

A változás a korábbiakhoz képest pusztán annyi, hogy az eddigi alszámla helyett államkincstári számlán lesz a pénz.

Az egészségügy sanyarú helyzetével és a területért felelős miniszternek a Tízparancsolatot, mint népegészségügyi programot érintő nézeteivel foglalkozott napirend előtti felszólalásában Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő. Hosszan sorolta az elmúlt két hét egészségüggyel kapcsolatos rossz híreit, majd az államtitkári válasz vádaskodásainak elébe menve sorolta a 2010 előtti kormányok egészségügyi statisztikáit, összehasonlítva az azóta leromlott adatokkal.

A Tízparancsolatnak arra a parancsolatára hívta fel a kormány és a miniszter figyelmét, amely úgy szól: Ne ölj!

Rétvári Bence válaszában azzal vádolta meg az ellenzéki médiát, hogy utasításra naponta egy rossz hírt próbál lehozni az egészségügyről, majd forintmilliárdokkal dobálózott, amelyet  Fidesz kormány ölt az egészségügybe. Végül felháborodottan utasította vissza a Kásler Miklós elleni ellenzéki támadást, leszögezve: azért támadják, mert hiteles keresztény ember.

Még le sem ült Rétvári Bence, máris ismét szólásra felszólalásra emelkedett – ezúttal ő mondta el napirendi előtti beszédét a Nyílt Társadalmakról. Soroshoz és a Nyílt Társadalom alapítványhoz egy egyenes úton jutott el: az Éjjeli Őrség párt alapításánál kezdte.

„Az Éjjeli Őrségre nincs szükség Magyarországon, a magyarok már elmondták  véleményüket a bevándorlási politikáról”

– szögezte le, azzal vádolva az alapítás alatt lévő pártot, hogy adóelkerülés miatt jön létre,  amiatt, hogy ne legyen átlátható a működése, mint amire a Soros-féle szervezetek mindig is törekszenek. „Egy ilyen szervezet, amely kerítésvágóval járna a déli határzár mentén, veszélyt jelenten Magyarországra, hiszen, mint ahogy  neve is elárulja, nem a határt akarják őrizni, hanem a bevándorlást elősegíteni” – szögezte le. Természetesen ő is kapott választ a kormány részéről – a válaszadó Tuzson Bence egyetértett Rétvári Bencével.

Hova álljanak a kereszténydemokraták?

Eltávolították a KDNP-ből, bíróságon kereste és találta meg az igazát, majd amikor volt pártja kénytelen volt visszavenni a tagjai közé, írt egy levelet, melyben bejelentette a kilépését. De Szalma Botodnak nem emiatt rossz a véleménye a KDNP-ről, amelynek egykor elnökségi tagja és budapesti elnöke is volt. Mint a Független Hírügynökségnek adott interjújában mondta, azért szúrta Harrachék szemét, mert szókimondóan kiállt a kereszténydemokrata elvek mellett, tiltakozott az ellen, hogy pártja a Fidesz csicskája legyen, ellenezte a kettős tagságot és azt, hogy a KDNP nem méretteti meg magát, mint párt. Ő maradt kereszténydemokrata, de ilyen párt ma nincs. Alapítani nem akar újat, de hívják több helyre is. Ami szóba jöhet számára az a Jobbik vagy az LMP-Új Kezdet. Szerinte Hódmezővásárhely és az azt követő „felbolydulás” után ismét nyitottá vált a választás, a vége koalíció, de akár még nagykoalíció is lehet. Szeretne egy össznépi magyar békemenetet, amelyen mindannyian egymás mellett vonulnánk az országért, mert vallja: „Mindegy, kivel beszélgetünk, tudjunk normálisan beszélgetni.”

 

Döbbenten hallgattam szerda este a HírTV Egyenesen műsorában, hogy kilépett a KDNP-ből. Én még ott tartottam, hogy pár évvel ezelőtt Önt onnan kirúgták? Akkor most hogy van ez?

Mind a két állítás igaz. 2014-ben Rubovszky György, Harrach Péter és Latorcai János és akinek még kellemetlen voltam, kizárattak a pártból – igencsak útban voltam nekik. Én fellebbeztem, de 2015-ben másodfokon is megerősítették a kizárásomat – egy ember tartózkodása mellett a teljes országos elnökség megszavazta az eltávolításomat. Vejkey Imre egy akkor szürreális mondattal zárta az eljárást – ne feledje, még  2015.öt írtunk! – : „Az, hogy Szalma Botond a KDNP tagja maradjon, az a Jobbik érdeke; éppen ezért el kell távolítani a pártból”. Ez nekem is új információ volt.

Ekkor fordult bírósághoz?

Igen, és első fokon 2016-ban a bíróság megsemmisített a kizárásomat, amire azt mondtam a párt képviselőinek, hogy hagyjuk a csodába a dolgot, kilépek magamtól, ne fellebbezzék meg az ítéletet. Ebben meg is állapodtunk, ám másnap szóltak, hogy mégis csak fellebbezni fognak. Azonban másodfokon is nyertem – és ezzel kénytelenek voltak  visszavenni a párt tagjai sorába. Ez tavaly volt. Nemrég kaptam kézbe a végzést, kicsit vártam, majd e hét szerdán, március 7-én írtam a KDNP országos, valamint a budapesti elnökének egy pár soros levelet, amelyben bejelentettem, hogy kilépek a pártból.

Mi volt a bajuk Önnel?

Bajuk sok volt, a céljuk a kizárásommal pedig az, hogy ne tudjak ismét indulni a KDNP budapesti elnöki posztjáért, amelyre mást akartak, nem engem.

Mégis, ki elől kellett Önt „eltakarítani az útból”?

Először még Rétvári Bencének álltam az útjában, eredetileg ő akart budapesti elnök lenni, de erről letett, amikor nagyobb sarzsit kapott. Utána Bagdi Gábornak kellett a hely, illetve bárkinek, akit nem Szalma Botondnak hívnak.

És mégis, mi volt a sok baj, ami miatt Ön a begyükben volt?

Azon kívül, hogy soha egy fillért fel nem vettem?

Kezdődött a Schmitt-üggyel – mint a KDNP budapesti elnöke hangosan kimondtam, hogy ne legyen köztársasági elnök az, aki plagizált.

Azt is fennhangon hangoztattam, hogy viselkedjünk úgy, mint a kereszténydemokraták, ne legyünk a FIDESZ csicskái, tegyünk úgy, mintha párt lennénk, mérettessük külön meg magunkat. No meg azt is vallottam, hogy az, aki életében még legalább tíz évig nem dolgozott, az ne legyen tisztségviselő, kiváltképpen döntéshozó ne, sem a reálszférában, sem a politikai életben. Ezekkel a véleményeimmel nem voltam népszerű a pártban.

És nem volt senki, aki Ön mögé állt volna? Az egy tartózkodás a szavazáson jelentette a kivételt?

Arra abban a pártban nagyon vigyáznak, hogy ne jöjjön ki ilyen vélemény. Például a kettős tagsággal nagyon meg lehet mindenkit fogni.

De hát nem csak Ön látja úgy, hogy nincs önálló KDNP. Viszont felmerül a kérdés, miért tartja a Fidesz külön pártként? Miért nem tagolják be a Fideszbe?

A brand miatt tartják. Más lenne a helyzet, ha hallgattak volna rám tíz éve, amikor azt mondtam, hogy  lehetnénk tényleges koalíciós partner, lehetnénk fék a robogó vonaton, egyfajta udvari bolond a király mellett. Akkor most lenne egy karakteres KDNP.

Ezek szerint Ön is hiányol egy megmondó pártot a Fidesz mellől?

Ez is hiányzik, meg a becsületbíróság is nagyon elkelne.

És most merre tovább? Hol politizál tovább? Egyáltalán tovább politizál? Vagy teljesen ott hagyja a politikát és kizárólag az üzleti életben tevékenykedik tovább?

Egyelőre kivárok. Máris sok megkeresésem volt – a politika részéről is, de a választásokig semmiképpen nem döntök. Gondolkodom, mit akarok. Egy biztos, mindannyiunknak kötelességünk tenni a nemzetért.

Pedig most lenne igazán vonzó és értékes egy tapasztalt politikus sok párt számára…

Ezzel együtt sem kívánom elkötelezni magam.

És merre kötelezné el magát, ha mégis?

Attól, hogy a KDNP-nek nem vagyok a tagja, attól még én maradtam kereszténydemokrata. Három erőt látok, amely elvben megfelelhetne nekem: egyrészt a KDNP is csinálhatna úgy, mintha kereszténydemokrata lenne, de a mai KDNP nem tesz úgy, s  nem jöhet szóba.

A másik a Jobbik, a harmadik pedig az LMP-Új Kezdet, amelyben Gémesi György mellett számos, általam tisztelt és becsült polgármester dolgozik.

Mondja, hogy kereszténydemokrata elveket vall  az hogyan egyeztethető össze egy Jobbikkal, amelyben például ott politizál, s nem is akármilyen pozícióban Toroczkai László?

Mondjam erre azt, hogy minden pártban vannak hülyék? Ha ebből indulnánk ki, senkit nem lenne szabad megválasztani. De a Jobbiknak is van egy kereszténydemokrata vonulata, ráadásul szépen behúzódott középre.

Nem véletlen egyébként, hogy a Fidesz igazán csak a Jobbikot támadja – az az igazi ellenfele. Tart is tőle, már csak azért is, mert mérhetetlen, mert rejtett a szavazóbázisának egy része.

Szélsőjobboldali címkéje miatt sokaknak nem „szalonképes” nyíltan rá szavazni.

A fentiek alapján az is elképzelhetőnek tűnik, hogy saját pártot tervez alapítani…

Nem, arra nem vagyok képes, ahhoz sok idő, pénz és sok ember kell. És különben is: van elég párt ebben a szegény országban. Arról nem is szólva, hogy a KDNP annyira lejáratta a kereszténydemokrata irányultságot Magyarországon, hogy minimum 20 év kell ennek feledtetésére.

Akkor az önökhöz hasonló kereszténydemokraták hova állhatnak-álljanak most április 8-án?

Nincs sok választási lehetőség, miközben vallom, hogy szavazni állampolgári kötelezettség. Három lehetséges megoldás van: ismét a Fideszre szavazni, a Jobbikra voksolni vagy az LMP-Új Kezdetet támogatni.

A baloldalon ugyanis nincs olyan párt, amelyre lehetne szavazni, más lenne a helyzet, ha lenne egy valódi szociáldemokrata párt – ami azonban nem létezik. Az MSZP az egy haldokló valami, a DK gyakorlatilag egy radikális szocialista párt.

A kicsiket felejtsük el, kivéve talán a Momentumot, amely ha vidéken is megerősödik majd, akkor lehet esélye, mert ügyes, tehetséges fiatalok viszik, akik azonban még keresik a helyüket. Valahogy olyanok, mint az anekdotában: a cigányprímás elvitték egy koncertre, amelyen Menuhin hegedült, a prímás meghallgatta, s azt monda, hogy „jó a csávó, de az asztalnál meghalna”. A Momentumnak is gyakorolni kell még az asztal mellett.

Tud/mer prognózist adni arra, hogy mi lesz a  választások után?

Ha egy hónapja kérdezett volna, akkor azt mondtam volna, hogy a Fidesz nyer 40-55 százalékkal, a második legerősebb párt a Jobbik, a többiek pedig osztoznak a parlamenti helyeket. De Hódmezővásárhely, Márki-Zay Péter győzelme után, ebben a megbolydult világban ma már inkább azt mondom, hogy koalíció fog létrejönni.

De ki menne be koalícióba a Fidesszel?

Szerintem öt párnak van esélye bejutni a parlamentbe: a Fidesz mellett a Jobbiknak, az MSZP-nek, a DK-nak és az LMP-Új Kezdetnek.

A Jobbik valószínűleg nem lép koalícióra a Fidesszel, a DK pedig biztosan nem. De a maradék kettőre nem fogadnék, őket maga mellé állíthatná a Fidesz.

Egyébként akár még nagykoalíció sem lenne elképzelhetetlen – az  jó is lenne, mert egymást fognák vissza a pártok.

Ön szerint ennek van  bármilyen realitása? Hogy a Fidesz koalíciót kössön?

Akkor lehet erről bármit mondani, amikor már látjuk a választások eredményét. A Fidesz már működött koalícióban – a Kisgazdákkal, illetve az MDF-fel.

Mit tartana a legkívánatosabbnak?

Nagyon nagy bűnnek tartom a szekértábor politikát, azt, hogy gyűlöljük egymást, hogy ilyen megosztó a politika, hogy kiabálókból és visszakiabálókból állunk. Lehet, furcsán hangzik, hogy jó lenne, ha mindannyian kimennénk egy nagy közös Békementre, vonulnánk közösen együtt – ez lenne a normális. Utána pedig mindenki menne arra, amerre a hite viszi. A békesség felé kellene közösen mennünk. Arra kellene törekednünk.

Ön mit tesz ennek érdekében?

Folyamatosan teszek. Egy példát is mondok erre: 2006 és 2010 között Újpesten MSZP-többség volt, nagyon kemény csatáink voltak, de ha találkozunk akkori politikai ellenfeleimmel, ők máig előre köszönnek nekem az utcán. Mindegy, kivel beszélgetünk, tudjunk normálisan beszélgetni.

Én Moldova Györggyel éppen úgy tudok normális beszélgetést folytatni, mint Vona Gáborral.

Emberként kell ugyanis egymással bánnunk.

Optimista?

Rengeteg a tennivaló. Össze kellene rakni ismét a gazdaságot. És a legfontosabb, újra kellene kormányozni. Aki megbízást kap a választások után a kormányalakításra, annak el kellene kezdeni kormányozni. Arra lenne szükség, hogy nyugodtan csak azzal tudjon foglalkozni. 4-8 év béke, nyugalom és kemény munkának kellene jönnie, hogy a politika csak a kereteket adja, s az dolgozzon, aki ért az adott területhez. Itt is érvényes – aki nem dolgozott legalább tíz évet a való életben, az ne lehessen döntéshozó, államtitkár, nagykövet, stb.

Alulról kell elkezdeni a fát megmászni nem helikopteren felrepülni a csúcsára.

 

Merre? Tovább! – Akik nem szeretik a töltött káposztát

44 ezer forint – ennyi jött össze egy tegnapi – ilyentájt, Karácsony előtt nem ritka – adománygyűjtésből. Ez lehetne sok, lehetne normális összeg és lehetne kevés is. Mindenki maga döntse el, minek tartja. Annyit azért elárulok, hogy kik voltak ennyire nagylelkűek:  a magyar parlamenti képviselők. Sok? Kevés? Kérdés. Kérdés?

A képviselők mentségére szóljon: nem közvetlenül a potenciális választóiknak nyújthatták ezúttal át a nagylelkű adományukat, mint tette ezt a napokban a nagyreményű Rétvári Bence (ld. még krumpliosztás Vácott), hanem egy becsületdobozkában gyűlt (volna) a remélt sok-sok bankó. S nem is a köz pénzét kellett volna nagylelkűen szétosztaniuk a rászoruló zemberek között (ld. még pl. Bajkai István fideszes alpolgármester képével ellátott ingyen tojások), hanem a saját maguk által szorgos és kemény munkával megkeresett forintjaikból lehetett volna néhányat a felállított becsületkasszába dobniuk.

Nem tették… élükön az ország első emberével, Orbán Viktorral, akinél bizonyára nem volt éppen pénz, s emiatt nem is nyúlt a zsebébe (igaz, máskor sem adakozás, hanem inkább csak zsebrevágás céljából teszi), de legalább Semjén padtársával együtt derűs mosollyal nyugtázta az akciót, s azt a műanyag dobozocska karácsonyi töltött káposztát, amelyet még kapott is a remélt adománya cserébe. Hiába no, előre nem érdemes neki(k) semmit adni!

A befolyt összeg alapján, hiába mondta Orbán, hogy adakozik- ez nem jött össze! 44 ezer forint gyűlt össze! Köszönöm a…

Közzétette: Bangóné Borbély Ildikó – 2017. december 12.

Az akció kiötlője és végrehajtója, a szocialista Bangóné Borbély Ildikó persze be akarta őket húzni a csőbe: nem ingyen adta volna a káposztát, melyet otthon szépen lefőzött, kiporciózott, műanyag dobozkákba tett, majd beszállított az Országgyűlés idei utolsó ülésnapján, s takaros magyaroschra hajazó ruhában-köténykében minden képviselő elé letett belőle egy adagot. Nem várt cserébe sokat, emberi reakciót és gesztus, s némi kis pénzt, hogy azt később egy debreceni jótékonysági célra fordítsa.

Pénzt kevesektől kapott, ami persze érthető is, hiszen az egyik, neki az akció kapcsán szívből jövően és őszintén kiszóló-beszóló Balog miniszter úr tudja – s ezt nagylelkűen meg is osztotta a népével –, hogy Magyarországon megszűnt a szegénység, ergo, biztosan valami aljas szándék lehet a gyűjtés mögött. Ki is mondta rögvest: „hogy sértjük a ház méltóságát!”.

Kiosztottuk a képviselőknek az ajándékunkat! Természetesen, azonnal kivitették a teremből! Néhány beszólás: Balog…

Közzétette: Bangóné Borbély Ildikó – 2017. december 12.

Kapott a szocialista politikus további, sok-sok mélyről jövő emberi reakciót és a gesztust. (Igaz, nem feltétlenül olyat, mint amilyenre az ember így Karácsonyra, a szeretet, a megbocsátás és a bensőségesség ünnepére ráhangolódva gondolná). Ld. Facebook-poszt fent.

S még a káposztát sem ették meg! Kivitették a teremből. Hiába no, rend és fegyelem van az Országgyűlésben.

Miként lesz az országban is 2018 áprilisa után. Nem kérdés!

Az alpolgármester tojásai

Nemcsak nyugdíjasnak jó lenni a választások közeledtével, de úgy általában magyar embernek lenni is nagyon kifizetődő. Nem múlik el hét valamelyik kormánypárti politikus jótéteménye nélkül. Az elmúlt hétvégén például Bajkai István VII. kerületi alpolgármester, választókerületi elnök nevével fémjelzett tojásokat osztogattak a hatodik kerületben, a most következő hétvégén pedig Rétvári Bence államtitkár ad ingyen krumplit az arra érdemeseknek.

Aki azt gondolja, hogy ez azért van, mert közeledik a választás, és nagyjaink ilyenkor még a szokottnál is nagyvonalúbbak, az téved. Kifejezetten emberiességi mozgatórugói vannak ezeknek a jócselekedeteknek, az pedig tényleg csak a véletlen műve, hogy épp most, a jövő évi választáshoz közeledve telik meg a politikusok szíve szeretettel a választópolgárok iránt.

A két esetet amúgy nem szabadna egy kalap alá venni. Bajkai István ugyanis elmondása szerint a saját pénzén vásárolta a tojásokat, és csak utólag értesült arról, hogy az általa beszerzett árut az önkormányzat szétosztotta az emberek között. Lehet, hogy Bajkai úr nem is osztogatás céljából vásárolta a temérdek tojást, hanem csak bespájzolt, mert gondolt a cudar időkre, amikor, az előrejelzések szerint, még a mostaninál is drágább lesz a tojás.

Az önkormányzatnál pedig, ahol a tojásokat tárolta, nyilván nem tudták, hogy nem osztogatásra, hanem magának vette, és gyanútlanul, vagy fogalmazzunk így: jóhiszeműen, szétosztották a tojásokat az emberek között.

Így történhetett, sehogyan se másképp.

Rétvári Bence államtitkár hétvégi krumpliosztása még előttünk van, úgyhogy ezzel kapcsolatban jelenleg a homályban tapogatózunk. Nem tudjuk, hogy ő maga vásárolta-e a négyszázszor tízkilónyi krumplit, és milyen pénzből. A Fidesz állta a krumpli árát, a kormány, az önkormányzat, de az sem kizárt, hogy az államtitkár úr nyúlt mélyen a saját zsebébe.

Utóbbi esetben csakis úgy történhetett, hogy az ünnep közeledtével Rétvári államtitkár egyre többet és egyre túláradóbb szeretettel gondolt az ő népére. Azokra az emberekre, akik jövő tavasszal majd a szavazóurnákhoz járulnak, de addig is élniük kell valamiből. Gondolkodott nagyon erősen Rétvári államtitkár, hogy mivel tudna az ő szavazóinak örömet okozni, és a krumpli volt az, ami elsőre az eszébe jutott.

Nem lennénk meglepve, ha az elkövetkező hetekben, hónapokban egymást érnék a politikusi jótétemények. Nem azért, mert hálát várnak tőlünk ezért, hanem, hogy megmutassák: másként is lehet, mint a jereváni rádió viccében. Azaz, nemcsak fosztogatni tudnak, de néha, különösen a választás közeledtével, osztogatni is.

Tessék egészségesen táplálkozni!

0

Körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékekről. Korábban volt már hasonló kezdeményése a minisztériumnak, de most újból felmelegítették a témát.

Rétvári Bence államtitkár a Hold utcai vásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a levél az egyenként felsorolt termékek mellett tartalmazza az egészségtelen termékek árusításának jogkövetkezményeit is.

A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók, mondta az államtitkár.

Nagyon jó, hogy a kormány mindenre kiterjedő figyelme még ebben a tikkasztó melegben sem lankad. Jó tudni, hogy ilyen, látszólag marginális kérdésekre is rámozdulnak, és nemcsak nagyívű, a magyar polgárok életét hosszú távra meghatározó jelenségekkel foglalkoznak, de figyelnek életünk apró rezzenéseire is.

Mondhatná azt is a kormány, hogy egyenek azt a büfékben, amit akarnak. Nehogy már a kormánytól várják el, hogy ebbe is belekotyogjon. Hogy megmondja, mi az egészséges, és mi nem.

Hogy a szalámis zsömle egészsegesebb-e, mint a zsíros deszka, azt a gyereklek szülei is el tudják dönteni. Vagy, hogy Túró Rudit egyen inkább a gyerek, vagy nápolyit. Kólát igyon, vagy frissen facsart 100 százalékos gyümölcslevet?

Ha már ez is megvan, és minden gyerek egészségesen táplálkozik az iskolában, akkor már csak

azt kellene valahogy elérni, hogy odahaza is táplálkozzanak.

Ha nem egészségesen, akkor legalább egészségtelenül. Merthogy ez sem annyira általános, mint az a budai luxusvillákból látszik.

Még akkor sem, ha Harrach Péter (KDNP) nemrégiben arról beszélt, hogy sok gyerek azért megy üres gyomorral iskolába, mert életforma náluk, hogy nem reggeliznek. Nem vitatkoznánk ezzel,

biztosan van olyan is, hogy valaki szándékosan szegény, készakarva beteg.

Gyerekek, meg ne lássam, hogy egészségtelenül táplálkoztok!

Ez utóbbi gondolat szellemében, a miniszterelnök tanácsadójának, Hegedűs Zsuzsának örökérvényű intelmével zárjuk ezt az írást: lakjon jól minden gyerek!

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK