Kezdőlap Címkék Reakciók

Címke: reakciók

Izrael háborúban – reakciók

Irán tapssal fogadta a Hamász offenzívát: „Támogatjuk ezt a büszke „Al-Aqsa Flood” hadműveletet, és biztosak vagyunk abban, hogy az ellenállási front is támogatja ” – mondta Yahya Rahim Safavi, a Forradalmi Gárda tábornoka, akit az ISNA ügynökség idézett.

Az „ellenállási front” kifejezés Iránban a palesztin, libanoni, szíriai és más Iránhoz közel álló, Izraellel, az Iszlám Köztársaság esküdt ellenségével szemben álló mozgalmakra utal.

Nasszer Kanani, a külügyminisztérium szóvivője is üdvözölte a Hamász offenzívát az ISNA-nak adott interjújában.

„Az ellenállás eddig látványos győzelmeket aratott a hadművelet során

– tette hozzá, és a palesztinok Izrael elleni harcának „ragyogó pillanatának” nevezte ezt.

A Hamász offenzíva „új lapot nyitott a megszállókkal szembeni ellenállás és fegyveres műveletek történetében a megszállt területeken ” – mondta Kanani. Teherán azonban még mindig nem reagált azokra a felvételekre, amelyeket a Hezbollah – egy iránbarát libanoni mozgalom – állít a szerzőnek.

twitter.com

A Fehér Ház szerint „túl korai lenne megmondani”, hogy Irán „közvetlenül részt vesz-e” a Hamász által Izrael ellen indított offenzívában, és az Egyesült Államoknak ebben az értelemben „nincs jele” – mondta a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője. mondta szombat. Hozzátette azonban, hogy „nem kétséges”, hogy a Hamaszt „finanszírozta, felszerelte és fegyverezte” többek között a teheráni rezsim.

Moszkva aggodalmát fejezte ki a „helyzet hirtelen romlása miatt az izraeli-palesztin konfliktus övezetében”. „Felszólítjuk a palesztin és izraeli feleket az azonnali tűzszünetre, az erőszak lemondására és a szükséges önmérséklet megnyilvánulására” – mondta Maria Zakharova orosz diplomáciai szóvivő. Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes és a Kreml közel-keleti és afrikai megbízottja azt mondta, hogy „kapcsolatban áll” minden érintett féllel.

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint azonban Oroszország „már kihasználja, és valószínűleg a jövőben is ki fogja használni a Hamász izraeli támadásait, hogy csökkentse az Egyesült Államok és Nyugat támogatását és figyelmét Ukrajnára”. Emiatt az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke, Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek inkább a „palesztin-izraeli rendezés” kidolgozásán kellett volna elfoglalniuk, ahelyett , hogy Oroszország ügyeibe „avatkoznának” , és katonai segítséget nyújtsanak Ukrajnának.

Izrael a háborúban – folyamatosan frissítjük

 • Az Arab Liga vezetője, Ahmed Aboul Gheit „a gázai hadműveletek azonnali befejezésére” és „a két fél fegyveres konfrontációjának befejezésére” szólított fel. „Izrael erőszakos és szélsőséges politikája egy időzített bomba, amely megfosztja a régiót a stabilitás minden komoly lehetőségétől ” – tette hozzá.
 • Egyiptom, az izraeli-palesztin konfliktus hagyományos közvetítője mindkét felet a „legnagyobb önmérséklet gyakorlására” szólította fel, figyelmeztetve „a folyamatban lévő eszkaláció súlyos veszélyére” . Abdel Fattah al-Sissi elnök figyelmeztetett „a helyzet további romlásának veszélyére”, Sameh Choukri, a diplomácia vezetője pedig telefonon beszélt jordániai, emírségi, török, német és francia kollégáival, valamint az európai diplomácia vezetőjeével, Josep Borrellal.
 • Jordánia emellett figyelmeztetett a helyzet „volatilitására”, „különös tekintettel a palesztin nép elleni izraeli támadásokra és jogsértésekre, amelyeknek Ciszjordánia városai és régiói tanúi vannak”. Emlékeztetőül: Jordánia és Egyiptom volt a térség első két országa, amely békemegállapodást kötött Izraellel.
 • Az Egyesült Arab Emírségek, amelyek 2020-ban az Ábrahám-egyezmény részeként normalizálták kapcsolatait Izraellel, „azonnali tűzszünetre” és „a legnagyobb önmérsékletre” szólított fel . A Külügyminisztérium közleményében hangsúlyozta a civilek védelmének fontosságát.
 • Marokkó, amely szintén csatlakozott az Ábrahám-egyezményhez és diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel, „mélységes aggodalmának ad hangot a helyzet romlása és a katonai akciók kitörése miatt a Gázai övezetben, és elítéli a civilek elleni támadásokat, bárhol is legyenek” – áll a Külügyminisztérium sajtóközleményében.
 • A külügyminisztérium közleménye szerint Szaúd-Arábia azt mondta, hogy „a királyság a két fél közötti eszkaláció azonnali befejezését. Rijád megismételte más regionális államok, köztük Kuvait, Irak, Katar és Omán, valamint az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) kijelentéseit, miszerint a szombati támadás „a folyamatos megszállás és a palesztin nép jogfosztásának eredménye volt.”
 • Szíria „terror elleni háborúnak” nevezte a Hamász hadműveletét, és „tiszteletre méltó eredménynek, amely bizonyítja, hogy a palesztinok számára ez egyetlen módja annak, hogy törvényes jogaikat elérjék”. Szíria emellett „támogatását” fejezte ki a palesztin nép és a „cionista terrorizmus ellen harcoló” erők iránt.
 • Irán is támogatta a Hamaszt. „Támogatjuk ezt a büszke hadműveletet ” – jelentette ki Yahya Rahim Safavi, a Forradalmi Gárda tábornoka, miközben Nasszer Kanaani, a Külügyminisztérium szóvivője is üdvözölte az iszlamista párt ágának offenzíváját.
 • Jemenben a fővárost, Szanaát irányító huthi lázadók kijelentették, hogy támogatják a dzsihadisták „hősi hadműveletét”, a „méltóság, büszkeség és védelem csatáját”. A lázadók hivatalos hírügynökségükön közzétett közleményükben azt mondták, hogy a támadás „felfedte Izrael gyengeségét, törékenységét és tehetetlenségét”.

Reagálás a Fidesz EPP frakcióból történő távozására

Összeszedtük a leggyorsabban kiadott ellenzéki reakciókat a Fidesz kilépésére a Európai Néppárt frakciójából

Cseh Katalin – Momentum

Az Európai Néppárt több éves késéssel az egyetlen vállalható döntést hozta meg akkor, amikor elszánták magukat arra, hogy kezdenek valamit a soraikban ülő fideszes képviselőkkel, ezzel együtt pedig Orbán Viktorral.
A Fidesz távozása európai pártcsaládjának frakciójából azt is jelenti, hogy a magyar kormánypárt többé nem tagja annak a fórumnak, ahol a fontos döntéseket hozzák, mert túl kínos lett Európában.
A Fidesz most újra megtanulhatta, a zsarolása nem működik.
A mai döntés azt jelzi, hogy végre a Néppárt is felismerte, amit évek óta lehetett tudni: a Fidesz csak játszik európai szövetségeseivel, és esze ágában sincs változtatni politikáján. A több éve húzódó vitában a Néppárt újra és újra csak vörös fonalakat állított fel, amit a Fidesz újra és újra megszegett.
Mi nem volt elég a Néppártnak az utóbbi években ahhoz, hogy fellépjen az EPP ellen?
 • A Fidesz Orbán Viktor vejéhez és az oligarcháihoz csatornázta az európai adófizetők pénzét
 • Kiszorítottak egy egyetemet az országból és folyamatos nyomás alatt tartják a többit
 • Ezen kívül elvonták az önkormányzatok forrásait, putyini mintára bélyegezték meg a civil társadalmat, folyamatosan gyengítik a hatalmukat korlátozó független intézményeket.
Liberálisok – Orbánék hivatalosan is Európa szégyenpadjára kerültek
Örömteli, hogy az Európai Néppárt, a világban felerősödő jobboldali populizmus ellenére továbbra is elkötelezett híve az integrációnak, a jogállamiságnak és az alapvető emberi jogoknak. Sajnos mindez a Fideszről eddig sem volt elmondható, és most a kilépésükkel ezt egyértelműen be is bizonyították, ahogy azt is elismerték, hogy Orbán Viktor és pártja se nem európai értelemben vett konzervatív, se nem kereszténydemokrata. Ami maradt a Fideszből, csupán egy szélsőséges populista, kirekesztő, autoriter formáció, amely megkeseríti a magyar társadalom mindennapjait, Európában pedig korrupciós ügyeivel, valamint kirekesztő szemléletével hívja fel magára a figyelmet.
Jobbik – Az Európai Néppárt megszabadult Európa spionjaitól!
Orbánékat már korábban beárazták, hónapok óta fel vannak függesztve, a zsarolgató zseb-Putyint évek óta nem veszik komolyan – csak éppen a nyílt konfliktust nem kívánták vele szemben felvállalni. Eddig.

… A keleti diktatúrák falova ma egyedül maradt – elengedték a kezét. Orbánék együtt csúsztak le Szájer Józseffel az ereszcsatornán és vesszőfutásukra ma végre pont került. Országérdek-érvényesítő képességük ezután leginkább a nullához konvergál majd.

Ujhelyi István – Mszp

Megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a Fidesz szakítása. A kormánypártiak most még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen Európa szélsőséges ellenzékéből nullára csökken az érdekérvényesítő képességük. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy Magyarország érdekei is kispadra kerülnek; mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a Fidesz partvonalra sodródása minimális károkat se okozzon a hazánknak és a magyar embereknek.

LMP – Közlemény

Természetesen az, hogy a pártcsaládnak tagja marad-e a Fidesz (a KDNP elmondásuk szerint igen), majd a következő szövevényes évadban derül ki: Weber és Orbán viharos kapcsolata még évekig szórakoztatni fogja az erre fogékonyakat.

Fekete-Győr András – Momentum

Több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot. Hiába hangoztatja Orbán Viktor, hogy ő csak a keresztény-konzervatív gyökerekhez akar visszatérni, pont a korábbi keresztény-konzervatív szövetségeseinek lett elege belőle. És hiába támadják azzal a jogállamisági mechanizmust, hogy az csak „politikai fegyver”, mindenki tudja, hogy egyszerűen csak lopni akarnak.

Rónai Sándor – Demokratikus Koalíció

Orbán ma tovább távolodott Európától, és tovább közeledett valódi szövetségeséhez, Vlagyimir Putyinhoz. Lassan talán arra is megnyílik a lehetőségük, hogy minden európai szövetségüket hátrahagyva az orosz elnök Egységes Oroszország pártjával kössenek szoros szövetséget és barátságot. Tőlünk aztán nyugodtan mehetnek Moszkvába – csak az országot ne vigyék magukkal.

Gyurcsány Ferenc – Demokratikus Koalíció
Szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk
„Ebben a percben hivatalos lett. Ízlelgetik már a vereség ízét. Lehet itt magyarázkodni, mint az oviban, hogy “Dehát nem kizártak minket, hanem mi magunk léptünk ki”. 
A lényeg ugyanaz. Vesztesek.
Szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk. Megérdemlik, ami most történik velük. És mi majd folytatjuk.
Egy év múlva itthon is veszíteni fognak.

MSZP – A Fidesz elveszítette érdekérvényesítő képességét az Európai Unióban, de Magyarország nem szigetelődhet el!

A Fidesz érdekérvényesítő képessége először a saját pártcsaládjában szűnt meg, miután felfüggesztették a tagságát az Európai Néppártban, most pedig az Európai Parlamentben azzal, hogy a képviselői inkább ellenzékbe vonulnak, és kiülnek a radikálisok közé. Stratégiai vereség ez Orbánnak, ugyanakkor győzelem az egységes EU, a jogállamiság és a közös európai értékek híveinek.

2022-ben pedig úgy tesszük kispadra a Fideszt itthon, ahogy most tették odakint.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK