Kezdőlap Címkék Ramil Szafarov

Címke: Ramil Szafarov

Jó üzlet volt-e elengedni a baltás gyilkost?

Isten hozta Azerbajdzsán elnökét! – üdvözölte Facebookon Orbán Viktor miniszterelnök Ilhan Alijev államfőt, akivel gázszállításról akar megállapodni. Kiderül, hogy Alijev elnök emlékszik-e még arra, hogy a keresztény civilizáció nagy védelmezője, Orbán Viktor szabadon engedte a baltás gyilkost, akit Azerbajdzsánban nemzeti hősként ünnepeltek?

Mit tett ez a nemzeti hős?

Álmában baltával meggyilkolta örmény tiszt társát egy NATO tanfolyamon Magyarországon. Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, de nem kellett letöltenie, mert Orbán Viktor elengedte. Örményország, amely a világon elsőként vette fel a kereszténységet, megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal. A muzulmán Azerbajdzsánt és a keresztény Örményországot évtizedek óta állítja szembe egymással Karabah tartomány, melyet mindkét állam magának követel. Ezért ölt a baltás gyilkos, és ezért permanens a feszültség Azerbajdzsán és Örményország között. Ideológiai alapon Orbán Viktornak Örményország mellett kellett volna döntenie, de a pragmatizmus vagyis

a pénz felülírta az eszméket, amelyeket ugyan gyakran váltogat a magyar miniszterelnök, de állítólag nagyon ragaszkodik hozzájuk.

Mit oldhat meg az azeri energia?

Azerbajdzsán olaj és földgáz készlete felértékelődött azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát tavaly februárban. Még Ursula von der Leyen asszony is elrepült Bakuba pedig a brüsszeli bizottság korábban gyakran bírálta a nemzeti együttműködés azeri rendszerét és az általános korrupciót, melynek leglátványosabb példája az volt amikor Azerbajdzsán megvásárolta az Eurovíziós dalfesztivált. Az Európai Parlament mostani Katargate botrányában is érintett állítólag Azerbajdzsán is, mert a kaviár diplomácia bevett szokása európai politikusok megvásárlása. Máltán egy oknyomozó újságírónőt meggyilkoltak, mert aziránt tudakozódott, hogy a sziget miniszterelnökét milyen baráti és főként pénzügyi kapcsolatok fűzik Azerbajdzsánhoz?

Ennek kapcsán érdemes emlékeztetni arra, hogy mindmáig nem tudjuk:

mit kapott Orbán Viktor a baltás gyilkos szabadon engedéséért?

Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég nemzetközi sajtótájékoztatón ismertette, hogy Azerbajdzsánból áramot importálna Közép Európa, de ehhez méregdrága beruházásra lenne szükség. Ezért Magyarország Bulgáriával, Romániával és Szlovákiával a brüsszeli bizottsághoz fordult, hogy adjanak pénzt!

Szijjártó azt is elmondta, hogy Azerbajdzsán Magyarország stratégiai partnere lesz. Elég távoli barát ez, és enyhén szólva nem épp megbízható partner. A mostani azeri elnök papája Azerbajdzsán utolsó kommunista párttitkára volt, aki a helyi KGB éléről jutott ebbe a tisztségbe. A Szovjetunió bukása alkalmából váltott, és átállt az USA oldalára. A CIA első női igazgatója intézte ezt a pálfordulást. Az idősebb Alijev egy amerikai katonai kórházban hunyt el. Fia, a most Budapesten tárgyaló  Ilhan Alijev Moszkvában a híres diplomata főiskolát, az IMO-t végezte el. Jó barátságot táplált számos IMO-n végzett magyar diákkal.

Orbán most ismét benyújthatja a ” baltás gyilkos”-ért a számlát. Nem véletlenül mondta még magyarországi börtönében rabtársának Szafarov:

„ELADTAK, ARKADAS! ELADTAK, MINT EGY TEVÉT VAGY EGY BICIKLIT!”

Orbán gazdasági érdekből adta ki a hazájában nemzeti hősként ünnepelt gyilkost, most benyújthatja a számlát.

Nikola meg Ramil, avagy ez egy ilyen ország

„Hazájában elfogatóparancsot adtak ki Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ellen, mert a politikus nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését” – közölte a Vesti.mk macedón hírportál alapján az MTI. Aztán meg kell még azt is említeni, hogy a cikk címe még érthetőbb legyen, 2007 és 2010 között Magyarország többször is visszautasította Ramil Szafarov kiadását, éppen az azeri államkötvény-vásárlás lehetőségének felvetődését követően arra mégis sor került.

Nem elfelejteni közben a MOL vezetőjének kiadatási kálváriáját, vagy akár Ghaith Pharaon és Zaid Naffa vesszőfutását az arab kapcsolatokban. Valamit valamiért – mondaná a lullai krimó pultjára könyökölve Sadek, a mindentudó közmunkás. De cserébe mit, ez itt a kérdés!

1998. december 21-én plasztikbomba robbant a Pan Am légitársaság 103-as, transzatlanti járatán az Egyesült Királyság területén. A londi Heathrow-ról szálltak fel és a New York lett volna a cél. A Boeing 747-121-es gép a detonációban megsemmisült, roncsai részben egy skóciai kisvárosra, Lockerbie-re zuhantak, illetve szétszóródtak a környéken. A gépen utazó 243 utasból és 16 fős személyzetből senki sem élte túl a katasztrófát. A katasztrófának 21 országból összesen 270 áldozata volt, közülük 4 magyar és 189 amerikai. Lockerbie lakói közül tizenegyen haltak meg, amikor a gép szárnyai becsapódtak egy házba és felrobbantak.

Mert közismert ugyebár, anno megígérték brexites brit részről a líbiai vezetésnek, hogy Abdelbaszet Ali Mohamed al-Megrahit, a lockerbie-i merénylőt haza tudják küldeni a későbbiekben a skóciai börtönbüntetéséből, saját hatáskörben, a BP néhány líbiai olajügyletéért cserébe. Igaz ugyan, hogy más források szerint Al-Megrahit a három skót bíró vezette bíróság bűnösnek találta és 27 évi fegyházra ítélte, büntetését töltötte 2009. augusztus 20-áig, amikor a skót regionális kormány hazaengedte Líbiába, mert állítólag rákos beteg volt, mellesleg líbiai hírszerző tiszt is egyben és a Libyan Arab Airlines légitársaság biztonsági tisztje. Tessék választani!

És akkor jöjjön a lényeg!

Külpolitikánk értékrendje olyan, mint belpolitikánké. A hatalom szeretetében lubickoló Orbán kormány, mondhatnánk így értelmezi a keresztény könyörületességet, a szeretet hatalmát így gyakorolja. Azt teszi, amit akar, amit jónak lát.  Igazolja ez a stratégiai koncepció: “Értékelvű külpolitikát kívánunk folytatni: ez azt jelenti, hogy nem eseti jelleggel, lobbitörekvések vagy a csoportérdekek alakulása szerint tekintünk valamit célunknak, illetve érdekünknek, vagy céljainkkal és érdekeinkkel ellentétesnek, hanem azoknak az értékeknek a függvényében, amelyekkel a hazai és a világközvélemény nyilvánossága előtt azonosultunk.”

Így aztán érthető talán, hogy 2012. augusztus 31-én repült haza Magyarországról Azerbajdzsánba Ramil Szafarov, az azeri baltás gyilkosként elhíresült férfi, aki azért ült börtönben Magyarországon, mert baltával lefejezte a szomszéd szobában lakó örmény társát. Az indíték a két nép közötti háborús konfliktus volt. Miután a magyar kormány kiadta a gyilkost Azerbajdzsánnak, egyetlen feltétele az volt, hogy Szafarovnak hazájában is le kell töltenie börtönbüntetését. Ez nem történt meg. A férfit nemzeti hősként ünnepelték, akit az azeri elnök köszöntött a repülőtéren. Korábbi cikkünkből pedig az is kiderül, hogy Ramil Safarov távozását megelőzően érdekes pénzmozgások történtek errefelé.

Ami pedig a címben említett másik díszpéldányt, Nikola Gruevszot illeti, nos, a macedón belügyminisztérium kiadatását kérte Magyarországtól – jelentette be Zoran Zaev macedón kormányfő Szkopjéban. “Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országoknak, ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna, és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot” – vetette fel a kormányfő.

Ez egy ilyen ország!

Teljesen mindegy már, hogy menedékjogot kap-e nálunk Nikola, vagy megbánják-e nyilvánosan Ramil hőssé tételét. A helyzeten ez már nem változtat, mint ahogyan az sem, hogy Simonkát feláldozzák-e az ítélet oltárán, vagy sem! A lényeg, hogy az egypárt rendszer jellegénél fogva a Fidesz-KDNP alakulat azt hiszi magáról, hogy bármit megtehetnek következmények nélkül, amit csak akarnak. A sorozatosan elkövetett bűnökre előbb-utóbb ráfizetnek majd! Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!