Kezdőlap Címkék Pénzdíj

Címke: pénzdíj

Fradi: kis siker, sok pénz

A Ferencváros mintegy 1,7 milliárd forintot keresett azzal, hogy egy győzelemmel és négy döntetlennel zárta a labdarúgó Európa Liga csoportkörét. Tegnap a Ludogoreccel zárult idei sorozata.

Az európai szövetség (UEFA) honlapja szerint a korábbi, BL-selejtezős szereplésért, illetve az El-csoportkörbe jutásért kapott pénzdíjon (1,34 milliárd forint) felül az FTC további 1,33 millió eurót (437 millió forintot) keresett a csoportkörös teljesítményével. Itt egy győzelem 570 ezer eurót, egy döntetlen pedig 190 ezer eurót ért.

Ehhez az összeghez még hozzájön a közvetítési díjakból, illetve a jegyeladásokból származó bevétel. A Ferencváros a harmadik helyen végzett a csoportjában a spanyol Espanyol és a bolgár Ludogorec mögött. Az Európa Liga összdíjazása a mostani szezonban 560 millió euró (185 milliárd forint).

A MOL Fehérvár FC az előző idényben több mint 10,5 millió eurót (3,4 milliárd forint) keresett azzal, hogy a Bajnokok Ligája-selejtező negyedik fordulójából átkerült az El-csoportkörbe, majd ott a négyesében a harmadik helyen végzett.

Másfélmilliárd fölött jár a Vidi

0

Megháromszorozhatta eddigi bevételét a Mol-Vidi a svéd Malmö kiverésével. Ezzel bekerült a play-off szakasz mezőnyébe, amiért 5 millió euró fix díjat fizet az UEFA. Csaknem ötmilliárd a tétje a következő lépcsőnek, ahol háromszor értékesebb az ellenfél.

A Bajnokok Ligája (BL) következő (negyedik) selejtezőkörébe került a Mol-Vidi FC azzal, hogy kedden este kiverte a svéd FF Malmővel. Ezzel bejutott a play-off szakaszba, ahol már a 32 csapatos csoportkör a tét, amin a görög AEK Athénen kellene átverekedniük magukat a fehérváriaknak (az első meccs mához egy hétre lesz).

A Vidi a keddi mérkőzésig 462 milliót keresett az UEFA-tól, amely a play-off 12-es mezőnyébe kerülésért fix ötmillió eurót (mai árfolyamon 1,615 milliárd forintot) fizet mindegyik csapatnak, amely aztán nem megy tovább. A 32-es csoportkörbe jutás ennek több, mint háromszorosát,

15,25 millió eurót (4,9 milliárd forintot) hozna a Vidi kasszájába.

Ehhez azonban nem csak sokkal jobban jegyzett, hanem lényegesen értékesebbnek elismert csapaton át vezet az út. A német transfermarkt.com szaklap értékelése szerint a Vidi összértéke 13,9 millió euró, nagyjából 4,5 milliárd forint, a görög bajnoké ennek csaknem háromszorosa, 37,3 millió euró (12 milliárd forint).

Ezzel az eredménnyel egyébként már egészen biztosan európai kupa-szereplő a Vidi, mert ha alulmaradna az Athénnal szemben, akkor az Európa Liga (EL) főtáblájára kerül automatikusan. Itt 2,92 millió euró (943 millió forint) a garantált részvételi díj. (Az EL sokkal rosszabbul fizet, a csapatok közt ebben az idényben 510 millió eurót osztanak szét, a BL-ben ennek kevés híján négyszeresét.)

Szerettük volna megtudni, hogy az eddigi bevétel mennyivel dobja meg a Vidi költségvetését, de a klub sajtófőnöke, Gressó Gergely minden felvilágosítás elől elzárkózott pénzügyekben. A 24.hu évi 4,5 milliárd forintra becsüli a csapat kasszájának tartalmát.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK