Kezdőlap Címkék Penny Lane

Címke: Penny Lane

Penny Lane Pesten

Tisztelt Fővárosi Önkormányzat!

Ez úton kérem, sőt, követelem Önöktől, hogy székesfővárosunkban nevezzék át bármely utcát Penny Lane-nek. Erre van fennálló precedens, van élő példa: az Elvis Presley tér. Ha az az elnevezés megfelel, feleljen meg ez is. Szükség esetén erre a célra felajánlom a pillanatnyilag rólam elnevezett két közterület bármelyikét, úgymint vagy a Mester utcát, vagy a Szép utcát. (copyright: Moldova György). Tarlós főpolgármester úr ízlésbeli ellenvetései esetén nem találom elképzelhetetlennek azt sem, hogy később valamit nevezzünk Ruby Tuesdaynek, esetleg Jumpin’ Jack Flashnek…

Különben is, a sok Wass Albert, Uz Bence, Nyirő József utca után már itt volna az ideje egy olyan átnevezésnek is, aminek mindenki egyaránt örülhetne, pártállásra való tekintet nélkül. Mert az eddigieknek örültek ugyan, de fájóan kevesen. Mi több, a Penny Lane című szám szövegi világa a lehető legkonzervatívabb, amit csak el lehet képzelni. Arról szól, hogy a fentemlített utcában a szomszédok szeretik egymást, köszönnek egymásnak, és ha esik az eső, a bankár és a rendőr egyaránt bemegy a fodrászhoz meg nem ázás okából. Szóval, nincs benne semmi felforgató. A zenei világáról csak annyit, hogy remek, bár nincs benne ősmagyar pentatónia, de valahogy el lehet viselni anélkül is. Még élvezni is.

Más kérdés, hogy mit nevezzünk el Penny Lane-nek? Az utca nem lehet sem nagyon kieső külterületen – a várható idegenforgalom miatt -, sem nagyon előkelő környéken. Ugyanazért. És nem árt, ha van benne fodrászüzlet, de azon még lehet segíteni, ha nincs. Remekül el tudnám képzelni valahol a hetedik-nyolcadik kerületben. Mondjuk az István utca megfelelne, de kicsit hosszú. Akkor – talán – a Lóvásár utca? Alig pár méter, csak egy keresztutca van a közepén, a Mosonyi utca, lóvásár már sehol, az Ügető helyén pláza terpeszkedik, szemben a Keleti pályaudvar uralja a teret nagy méltósággal – ideális a hely. Miért ne lehetne a Lóvásár utca Penny Lane?

Már, persze, ha az ott lakók is beleegyeznek, természetesen.

Hogy nem elég nemzeti? Kérem, a Második János Pál Pápa Tér sem igazán egy matyóhímzés, a helyben lakók lusták is kimondani, jobb, ha tőlem tudja meg, maradt Köztér, ahogy volt. És ismétlem: ha lehet Nyirő tér, Tormay utca, Uz köz, akkor legyen már valami békésebb is.

Tessék elhinni: van, aki azt szereti.

Legalábbis többnyire.

Legyen egy Penny Lane Pesten, kérem szépen.

Legalább egy. De lehetne több is…

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK