Kezdőlap Címkék Nikkei

Címke: Nikkei

Átterjedhet a pénzpiaci pánik Európára

0

Nyitás után három százalékot közelíti a budapesti tőzsde esése a történelminek nevezett mértékű hétfői amerikai és ázsiai tőzsde-beomlás után. A tengeren túl elsősorban a pénzügyi ágazat cégei veszítettek dollármilliárdokat. A háttérben a megelőző időszak óriási emelkedése áll, továbbá sok befektető most látta úgy, hogy érdemes kivennie a felhalmozott nyereséget. Az esés az első jelek szerint megjelent a budapesti börzén.

Tíz perc alatt ezer pontot zuhant az amerikai Dow Jones indexe hétfőn: a 6,5 százalék óriási mértékű. Ekkora esést hat és fél éve nem jegyeztek fel. A legtöbbet a pénzügyi ágazat cégei veszítettek – percek alatt dollár ezermilliárdok tűntek el a semmibe.

Az ilyenkor megszokott részvényeladási hullám azonnal átterjedt Ázsiára. A japán Nikkei szűk másfél év legnagyobb indexesését produkálta 5,6 százalékkal.

A háttérben lényegében nem szokatlan korrekció áll. A megelőző időszakban a Dow egyre másra adta át a múltnak az árfolyam-emelkedési rekordokat; az ilyet előbb-utóbb mindig ellentétes folyamat követi. Most is ez történt, sokan döntöttek úgy, hogy kiveszik az árfolyamban felhalmozódott nyereséget, ami eladási hullámot indított el.

A keddi nyitáskor a Budapesti Értéktőzsde is romlással kezdett. A BUX 2,5-2,7 százalék közötti mínuszban mozog.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK