Kezdőlap Címkék Muzulmán Testvériség

Címke: Muzulmán Testvériség

Dollármilliárdosok a Hamász vezérei

0

Miközben a 2,3 millió lakosú gázai övezet népe nyomorog és az ENSZ élelmezési segélyéből él már a háború előtt is, sokan dollár milliomosok, hárman pedig már dollármilliárdosok a Hamász vezetői közül.

3-3 milliárd dolláros vagyona van Musza Abu Marzuknak, Kaled Masalnak és Iszmail Hanijehnek – írja a londoni Daily Mail az izraeli nagykövetség információira támaszkodva. Nemcsak a vezérek gazdagok, de a szervezet sem szűkölködik: egymilliárd dollár körül alakul az éves bevétele. Ez azt jelenti, hogy a második leggazdagabb terrorista szervezet a világon az Iszlám Állam után.

A Hamász, melyet 2006-ban megválasztottak a gázai övezetben, félretette mérsékelt palesztin vetélytársait, és azóta egyeduralkodó a területen. A Hamász a Muzulmán Testvériség helyi szervezete, nem ismeri el Izraelt. Fegyveres erőinek létszámát 40 ezerre becsülik, ők hajtották végre az október hetediki terrortámadást, melynek több mint 1400 halálos áldozata volt javarészt gyerekek és nők. A katonai szárny most azt állítja, hogy a politikai vezetés rendelte el a brutális terrorakciót a polgári lakosság ellen, ők csak az izraeli hadsereget akarták támadni. A katonai szárny vezetői bent élnek a gázai övezetben miközben Iszmail Hanijeh, a Hamász vezére Katarban tölti napjait egy márvány palotában.

A 61 éves Hanijehnek a hírek szerint négy felesége és tizenhárom gyereke van. Családjának egyik része Katarban, a másik pedig Törökországban él.

Erdogan török elnök nemrégiben szabadságharcosoknak nevezte a Hamász terroristáit, és tűzszünetre szólította fel Izraelt. A német Bild magazin azt írta a Hamász vezérről, hogy magángépen repdes Katarból Törökországba, Iránba vagy épp Moszkvába. Nemrég Putyin elnök meghívására magasrangú Hamász küldöttség tárgyalt az orosz fővárosban. Maga az elnök állítólag nem fogadta őket, de közel-keleti tanácsadója, Bogdanov hosszú ideig tárgyalt velük. Később bekapcsolódott a tárgyalásokba Irán külügyminisztere is.

Iszmail Haniyeh két fia is szépen gazdagodik, egyikük, Maaz a gázai övezet ingatlan királya. Természetesen ő maga nem lakik a gázai övezetben hanem Törökországban, ahol gyakran látni csinos szőke orosz lányok társaságában különböző luxus szállodákban, ahol vígan fogyaszt alkoholt, noha a Korán ezt tiltja. Testvére, Abdel Szalam lebukott, mert meglopta a Hamászt, melynek ő a sport nagykövete. Az i24 portál a Haniyeh család vagyonát 5 milliárd dollárra becsüli.

A 67 éves Kaled Masal vagyonát izraeli források 4 milliárd dollárra teszik, ő is Katarban él luxus körülmények között. Ő a Hamász pénzügyminisztere. A 72 éves Abu Marzuk a Hamász külügyminisztere. Ő 14 éven keresztül az Egyesült Államokban élt, de 1995-ben letartóztatták és kiutasították a terrorizmus támogatása miatt. 2022-ben az USA pénzügyminisztériuma szankciókkal sújtotta a Hamászt. Akkor megállapították, hogy

“a Hamász 500 millió dolláros beruházási alapja számos céget birtokol és irányít Algériában, az Egyesült Arab Emirségekben, Szaúd Arábiában, Szudánban és Törökországban.”

A Welt am Sonntag szerint a Hamász külföldi beruházási alapjának jelenleg több mint 750 millió dollárja van.

Kik a Hamász fő szponzorai?

Irán, amely éppúgy nem ismeri el Izrael létét mint a Hamász, évente legkevesebb 100 millió dollárt ad a terrorista szervezetnek. Legalább ugyanennyit kap a Hezbollah síita milícia is Libanonban, amely szintén fenyegeti Izraelt.

Törökország is a Hamász támogatói közé tartozik bár Ankara azt állítja, hogy csak a politikai szárnynak adnak pénzt, de a fegyveres erőket nem támogatják a gázai övezetben.

Katar, mely az Egyesült Államok stabil szövetségese a térségben-itt van a legnagyobb amerikai támaszpont – a Hamász fő pénzügyi támogatója. Katar emírje fizette a közszolgálati dolgozókat a gázai övezetben a háború előtt. A Reuters szerint Katar havi 30 millió dollárt utalt át erre a célra a Hamásznak. A Washington Post értesülései szerint az USA és Katar megállapodott abban, hogy az emírség

“átértékeli kapcsolatait a Hamász-szal az október hetediki terror támadás után.”

Katarban lakik a legtöbb Hamász vezető, és ez megkönnyíti a közvetítő  szerepet  Izrael és a Hamász között: a túszok egy része ilyen módon szabadult ki az elmúlt napok során. Katar már 1996-ban felvette a diplomáciai kapcsolatot Izraellel, és ezzel megelőzte a térség legtöbb államát.

David Barnea, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad  vezetője személyesen is ellátogatott Katarba – írja a CNN.

“Jelenleg Katar diplomáciai szerepe döntő fontosságú”

– írta a Twitter utódán, az X-en Tzachi Hanegbi az izraeli kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadója.

„A Hamász nem Palesztina”

A Hamász célja, mint a Muszlim Testvériség (MB) mozgalom – amelyhez tartozik -, és a többi szélsőséges szervezet, amellyel kapcsolatban áll, az arab rezsimek megdöntésére és egységes iszlám kalifátus létrehozására irányul – írja Hani Salem Masour jemeni újságíró.

A Hamásznak és a Palesztin Iszlám Dzsihádnak (PIJ) nincs joga arra hivatkozni, hogy képviselje a palesztin népet, és értelmetlen háborúkba keverje őket, ahogy a többi politikai iszlám szervezetnek sincs ilyen joga.

Újabb lehetőség áll előttünk, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét – mivel a jelenlegi  helyzet megkívánja -, hogy foglalkozzunk az iszlám politikai szervezetei céljának változatlan magatartására. 1928-as megalakulása óta a Muszlim Testvériség (MB) úgy gondolja, hogy a muszlimokat képviseli. Ez egy doktrína, amely rögzített és nem változott. Bár évtizedek teltek el, és a szervezet több fegyveres szervezetté is szétágazott, az MB ragaszkodott ehhez (az elvhez):

Ez a nép egyedüli képviselője, ez a politikai iszlám szervezetek és az arab nemzetállam közötti folyamatos összecsapásokból következtethető ki, mióta a Szabad Tisztek Mozgalom 1952-ben egyiptomi forradalom idején megalakult.

Az (1954. októberi) alexandriai Manshiyya incidensben a nemzetállam összeütközésbe került a vallási szervezettel. A Gamal Abdel Nasszer elnök elleni merénylet két rivális fogalmi összecsapása volt, akik nem tudnak együtt élni a benne rejlő ellentmondás miatt. Abban a pillanatban

az MB úgy gondolta, hogy ha el tudja távolítani a nemzetállam vezetőjét, akkor megszerezheti az irányítást az egyiptomi kormány felett.

Sőt, úgy gondolta, hogy ha merénylet sikerült, véget vetne az arab nemzeti felszabadítási projektnek a különböző arab nemzetállamokban. Így az a tény, hogy Nasszer életben maradt, az arab nemzeti felszabadítási projekt megmentését szimbolizálta a saját nemzetiségű nemzetállamokban identitások…

Még [Egyiptom] 1967-es veresége is (azaz a hatnapos háború) lényegében a nemzetállam (sajátos nemzeti identitással) és a vallási mozgalom összecsapása volt. Példátlan szakadékot hoztak létre az arab világ népei és politikai rezsimjei között. Mindez azért történt, mert a különböző [arab] nemzetállamok rezsimjei nem fogták fel annak a vallási dimenziónak a lényegét, amelyben az MB működött szabadon az állam keretein belül.

„Az MB kihasználta a köztársaságok és a monarchiák közötti konfliktust, és az arab baloldal propagandájának segítségével sikerült kiterjesztenie a gyűlöletbeszédet az [arab] nemzetállamok rezsimjei ellen (amelyek saját nemzeti identitással rendelkeznek).

Az 1973. októberi háború volt az egyetlen eszköz az arab nacionalista rezsim fellendítésére, az egyiptomi hadsereg teljesítményével, amikor elfoglalta a Bar Lev vonalat. [Azonban] még ez a rendkívül értékes és történelmi győzelem sem tudta lezárni a nagy és növekvő szakadék az arab rezsimek és népeik között – ez utóbbiak az 1979-es Camp David Egyiptom és Izrael békemegállapodást követően, amely Anwar Szadat elnök 1981-es meggyilkolásához vezetett, visszatért az államellenes vallási csoportok propagandájához.

„A libanoni polgárháború lényegében a közel-keleti vallási és felekezeti konfliktus csúnya kizsákmányolása volt. Az arab országok nem vették észre, hogy ez a háború elmélyítette a konfliktust, szétzúzta a libanoni nemzetállamot. A libanoni háború olyan helyzethez vezetett, amelyben a szélsőséges csoportok először szereztek fegyvereket az állami kereteken kívülről. A Hezbollah a síita Amal Mozgalomból született, a vallási forradalmi diskurzus felerősödésével, ez azután történt, hogy az iráni iszlám forradalom sikeresen ledöntötte a sah világiságát. Az új rezsim kiterjedt vallási államot hozott létre [Ruhollah ajatollah] Khomeini, a jogtudós és uralkodó alatt…

„Az arab politikai rendszer továbbra is figyelmen kívül hagyta a következményeket, még akkor is, ha ezek a rezsimek aggodalommal követték a Mekkai Nagy Mecset Juhayman Al-Otaybi és csoportja általi megszerzését. [1]

Az arab rezsimek – amelyek nem látták előre amikor a hidegháború eszkalálódott az Egyesült Államok és a Szovjetunió között – nem voltak tudatában annak, hogy egy szélsőséges vallási áramlatra figyeltek, amelynek sikerült beszivárognia az arab nemzetállamok intézményeibe, és képes volt irányítani többnemzetiségű iszlám világnézetének megfelelően [amely nem ismeri el a saját, külön nemzeti identitásukkal rendelkező nemzetállamokat].

Az arab iszlám konferencia 1991-es kartúmi összehívásával az MB és síita szövetségesei beteljesítették az irányítást. Az Al-Kaida szervezet felbukkanása az Arab-félszigeten csak idő kérdése volt, miután a nemzetközi MB szervezet azt az elképzelést terjesztette, hogy az 1994-es dél-jemeni invázió egy szent háború a kommunisták és a marxisták ellen. Ez egy nagyobb esemény előkészítése volt. Amikor Oszama bin Laden, az Al-Kaida vezetője terrortámadásokat hajtott végre az Egyesült Államok ellen (2001. szeptember 11-én) az Afganisztán és Irak amerikai megszállásához vezetett.

Ez a történelmi narratíva elengedhetetlen annak megértéséhez, hogy a szélsőséges iszlám szervezetek elsődleges célja… továbbra is a nemzetállam szétzúzása.

Így alakultak ki a hútik [azaz a jemeni Houthi Ansar Allah mozgalom], akik azt állítják, hogy képviselik Jement; a Hezbollah azt állította, hogy Libanont, az Al-Hashd Al-Sha’abi [Népi Mobilizációs Egységek, más néven PMU és szövetségesei pedig Irakot. Ezek a szervezetek népek és országok túszul ejtésében vesznek részt. Háborúkba és konfliktusokba bonyolódni, amelyeknek nincs egyértelmű célja az arab nemzetállam politikai határainak eltörlése mellett. Ezt a célt követik a vallási szervezetek annak érdekében, hogy létrehozzák… amit „kalifátusnak” neveznek.

A Hamasz és a PIJ mozgalmaknak nincs joguk azt állítani, hogy a palesztin nép akaratát képviselik ahogy erre egyik vallási szervezetnek sincs joga.

A Gázai övezetben, és a Hamász 2023. október 7-i Izrael elleni támadását követően helyénvaló lenne felébredni és felismerni az igazságot úgy, ahogy van: elképzelhetetlen a nemzetállam leváltása egy kalifátus állam által… A jelenlegi politikai valóságban ez az elképzelés nem valóra váltható. Bár a mai valóságot vér áztatja, valójában lehetőséggé válhat arab államok számára, hogy végleg elszakadjanak a szélsőséges szervezetek által kihasznált örökségtől, hogy elpusztítsa az egész emberiséget.” [3]

[1] Juhayman Al-Otaybi egy szaúd-arábiai lázadó volt, aki 1979. november 20-án vezette a mekkai nagymecset elfoglalását, és három napig túszként tartotta bent a hívőket. Őt és híveit a biztonsági erőkkel vívott összecsapás után elfogták, majd a rezsim kivégezte.

[2] Az Al-Hashd Al-Sha’abi (Népi Mobilizációs Egységek, PMU) az iraki kormány által támogatott ernyőszervezet, amely körülbelül 40 síita milíciát foglal magában, de szunnita, keresztény és jazidi szervezeteket is magában foglal. A PMU erői szinte minden jelentősebb csatában részt vettek az Iszlám Állam (ISIS) ellen. A szervezetben olyan iráni síita milíciák is vannak, amelyek az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) alá vannak rendelve, és részt vettek az Egyesült Államok és Izrael elleni katonai műveletekben.

[3] Al-Arab(London), 2023. október 17.

Emirátusok kontra Katar

Az Európai Parlament korrupciós botrányában szerepet játszott a katari pénz is, a Der Spiegel összeállításából kiderül: Abu Dhabi egy svájci céget fizet azért, hogy mószerolja Katart. Egyesült Arab Emirátusok kontra Katar – az emírek egymást áztatják miközben befolyást akarnak szerezni Európában.

5,7 millió eurót kapott eddig az Alp Services Svájcban az Egyesült Arab Emirátusoktól azért, hogy lejárassák Katart – írja a hamburgi Der Spiegel. Katar emírje támogatta a Muzulmán Testvériséget, amely Egyiptomban egy rövid időre át is vette a hatalmat miután megnyerte a választásokat. Aztán jött Sziszi tábornok, és “helyreállt a rend” Egyiptomban.

Európában Katar mesteri húzása a futball világbajnokság megszerzése volt Sarkozy francia elnök és Platini, az UEFA akkori elnöke és a FIFA alelnöke segítségével.

Platini belebukott az ügybe, Sarkozy ex elnök ellen folyik a vizsgálat, de Katar emírje vígan szövögeti a szálakat. A futball világbajnokságon kibékült ősi ellenfelével, Mohamed bin Szalman szaúdi trónörökössel, az olaj monarchia irányítójával. A mindössze 200 ezer lakosú Katar látványos nemzetközi szereplése fölöttébb zavarja az Egyesült Arab Emirátusokat, melyek sok mindent megmozgatnak annak érdekében, hogy Katarnak az orrára koppintsanak. Ezért fizetnek a svájci szervezetnek, mely készséggel egyengeti az útjukat elsősorban Németországban, az Európai Unió legfontosabb államában, ahol sok muzulmán él.

Terrorista szervezet-e az iszlám segély szolgálat?

2019-ben az Islamic Relief Worldwide nemkormányzati szervezet 2,5 millió eurót kapott a német államtól és még 2,3 milliót az Aktion Deutschland Hilft-től.

Az Egyesült Arab Emirátusok megbízták a svájci Alp Service-t, hogy járassa le az Iszlám Segélyszolgálatot mondván: az kapcsolatban áll a Muzulmán Testvériség terrorista szervezettel, melyet Katar támogat.

A szorgos svájciak kutakodtak, és rátaláltak arra, hogy az Iszlám Segélyszolgálat németországi vezetője korábban a londoni Times-ban dicsőítette a Kasszam Brigádokat, akik a Hamász fegyveresei a Gázai övezetben és Ciszjordániában. A leleplezés hatására a szervezet vezetője gyorsan lemondott.

Az Alp Services közvetítők útján rávett egy CDU képviselőt, hogy lépjen fel az Iszlám Segélyszervezet ellen. A CDU akkoriban kormánypárt volt Németországban. 2020-ban a német kormány be is jelentette, hogy felfüggeszti az Iszlám Segély támogatását.

Az Alp Services az Egyesült Arab Emirátusok 400 ellenfeléről készített listát Európában. Feladat: az ő kikészítésük. Az Alp Services-nek 2025-ig élő szerződése van az Egyesült Arab Emirátusokkal vagyis még szép pénzt vághat zsebre – írja a hamburgi Der Spiegel.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!