Kezdőlap Címkék Legfőbb Ügyészség

Címke: Legfőbb Ügyészség

Nem kérhette az adatok zárt kezelését – 2019. március

Helyesen járt el az ügyészség, amikor a Pesti Srácok újságírójának levelét nem tette zárttá a Czeglédy-ügyben – mondta Magyar György ügyvéd. Szerinte a felfedett informátor akár perelhet is.

Nem tehette meg az ügyészség, hogy zártan kezelje a Pesti Srácok újságírójának levelét, amelyet az az ügyészségnek küldött a Czeglédy Csaba ellen hatmilliárdos csalási gyanú miatt indult büntetőügyben – mondta a Független Hírügynökségnek Magyar György ügyvéd. Szerinte tehát az ügyészség helyesen járt el.

Beszálltak az ügybe

A hvg.hu írta meg a nyomozati iratok alapján, hogy a Pesti Srácok szerzője kiadta az ügyészségnek a neki információkat adó MSZP-s nevét, hogy ezzel is serkentse a nyomozást. Egészen pontosan a Polt Péter legfőbb ügyésznek írott levélben azt írta, hogy „csak a legmagasabb szintű ügyészi közbenjárás” biztosítja a Czeglédy és társai elleni „eljárás eredményes lefolytatását”. Emellett kifogásolta a „politikai szál” elhanyagolását a Czeglédy-ügyben. Méghozzá egy vaskos,

közel 40 oldalas irományban szolgáltatott információkat.

Ennek nyomán őt tanúként hallgatta ki a hatóság.

Ezután Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője felháborodva rátámadt a Legfőbb Ügyészségre, mondván az „elképesztően hanyagul kezelte Füssy Angéla bejelentését, és határozott kérése ellenére kiszivárogtatta a vádlottak védőinek az ügy egyik kulcsfigurájának információit és kolléganőnk levelét”. Ezzel pedig „súlyosan megsértette a büntetőeljárásokról szóló törvény rendelkezéseit”.

Huth szerint munkatársa nem sértette meg a sajtóetikát az informátor nevének megadásával, mert erre azok „egyetértésével, tudomásával” került sor. Annak ellenére, hogy az kifejezetten kérte anonimitását.

Az ügyészség szerint nem tehettek mást

A vitában a Legfőbb Ügyészség közleményben tudatta, hogy minden alapot nélkülöző megállapításokat tett az ügyészséggel kapcsolatban a két orgánum. Az nem derül ki belőle, hogy az alapcikket közlő portál miben vétkezett volna, a közlemény kizárólag a PS és szerzője eljárásával foglalkozik.

Eszerint a cikkekben említett újságírót írásbeli bejelentése nyomán tanúként hallgatta ki a nyomozó hatóság. A tanú nem kérte személyi adatai zártan kezelését. Az újságíró ezt követően újabb beadványt küldött. Ez tartalmazza azt a kérést, hogy a beadvány benyújtója az okiratot és annak tartalmát zártan kéri kezelni.

Ezt tartja a büntetőeljárási törvénnyel ellentétesnek az ügyészség, mert az írásmű a gyanúsítottakra és egy tanúra vonatkozó adatokat tartalmaz. Emiatt

az eljáró ügyészségnek nincs törvényes lehetősége arra,

hogy ezeket az adatokat figyelmen kívül hagyja vagy kiemelje. Sőt, a nyomozóknak kötelességük ezeket a többi irattal együtt a gyanúsítottak és védőik rendelkezésére bocsássa.

Magyar György szerint az ügyészség helyesen járt el, amikor beadványként kezelte a PS munkatársának levelét, amely ezáltal bekerült a nyomozati iratokba. Ezekbe

az ügyészség nem nyúlkálhat bele, és ezt a kihallgatott tanú se kérheti

– hangsúlyozza az ügyvéd.

Egyébként is

mindenki csak a maga adataira kérheti a zárt kezelést,

mások adataira nem vonatkozhat, azon túl, hogy aki részévé válik az eljárásnak, felel minden szaváért – fűzte hozzá.

Lehet, hogy nincs vége

Az ügyvéd megítélése szerint a PS munkatársa sajtóetikai vétség, de elviekben nem zárható ki, hogy a beadványában foglaltaknak lehet utóéletük – de az iratok ismerete nélkül ebben nem akar állást foglalni.

Magyar szerint Czeglédy Csabának és védőjének dolga, hogy alaposan értékeljék a PS munkatársa által leírtakat, s ha találnak bennük jogsértőnek tűnő állításokat, megtehetik a szükséges lépéseket. Másik eset például az MSZP-s informátoré. Az ő neve ugyanis nyilvánosságra került, annak ellenére, hogy az eddigiek alapján nem ebben állapodtak meg (és a sajtótörvény lehetővé teszi, az újságírói etika pedig előírja az informátor kilétének védelmét). Ez akár meg is alapozhat polgári vagy büntetőjogi eljárást az ügyvéd szerint.

Gyurcsány Ferenc levelét megírta

Gyurcsány Ferenc arra szólítja fel Németországot, hogy az Orbán kedvéért ne kockáztassa az európai értékeket írja Gyurcsány a FAZ, német konzervatív lapban.

Emlékeztet arra, hogy a magyar kormány meg akarja honosítani nálunk a gyűlölet kultúráját: “Akkor lehetsz jó magyar, ha egyetértesz a hatalom politikájával, történelemértelmezésével, és általában mindennel, amit ő mond. Ellenkező esetben nem vagy magyar, sőt egyenesen hazaáruló a titulusod. Brüsszel ellenség, viszont Moszkva imádat tárgya. Jó keresztényként nem lehet segíteni a menekülteknek, ezért egy új törvény értelmében büntetés jár. Macron ellenség, Erdogan jó barát. Bűnözőkké avanzsálták a hajléktalanokat, a civil szervezeteket az ország ellenségeinek nyilvánítanak. Elűzték a CEU-t, éppen a Tudományos Akadémia önállóságát van soron.

A Kúriát, a Legfőbb Ügyészséget és a Számvevőszéket Orbán barátai vezetik. Szabad sajtó szinte már nem is létezik.

Nem azt várja a németektől, hogy azok az ellenzék csatáját megvívják – írja Gyurcsány -, a Fideszt itthon kell legyőzni a választásokon a többség megszerzésével. Akkor is, ha a választási rendszerben számos az ellenzék számára hátrányos akna lett elhelyezve.

Nem nehéz elvakítani egy népet, a lelkét és az erkölcsét túszul ejteni – ezt a németek pontosan értik a történelmük miatt, csak éppen az ideológia markában tartja  Magyarországot.

A német vezetés különböző megfontolások miatt mégis elnéző Orbánnal szemben és ez több mint kiábrándító. Taktikáznak, noha pontosan tudják, hogy emiatt egész Európa veszélybe kerül. Kérdés az: megéri mindent feladni a német autógyárak érdekeiért és a Néppárt többségéért?

Megtanulhattuk volna nem szabad játszani a történelemmel, mert Németországban mindenki tisztában van vele, hogy az hová vezet.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK