Kezdőlap Címkék Kistelepülések

Címke: kistelepülések

Költözzön hozzánk, kap 25 ezer eurót !

25 ezer euróval csalogatja az embereket Molise tartomány, amely folyamatosan veszít a népességéből – éppúgy mint az egész Olaszország. A második világháború óta most először 55 millióra csökkent Olaszország lakossága, amely Japán után a második leginkább elöregedett ország.

Molise tartomány – Róma közelében – igen festői táj, de ma lakosságának a száma alig több mint 300 ezer! Ezért a tartományi önkormányzat akciót hirdetett, mely szeptember 16-án kezdődik. Betelepülőket keresnek, aki havonta 700 eurót kapnak, ha megfelelnek a kritériumoknak.

A szegény olasz tartomány nem ingyen jótékonykodik hanem konkrét gazdasági és társadalmi célokat követ. A jelöltnek ugyanis vállalkozást kell indítania az egyik községben, melynek a népessége nem haladja meg a 2000 főt! A lassan kihaló falvakban így próbál új életet lehelni a tartományi vezetés, amely a számlát állja. Donato Toma tartomány főnök a londoni Guardian-nek elmondta, hogy “bármilyen vállalkozás megteszi: pékség, vegyesbolt vagy étterem. A lényeg az, hogy felpezsdüljön a falu élete. Ezenkívül minden 2000 alatti település kap 10 ezer eurót, hogy fejlessze az infrastruktúrát, ezzel is növelve a község népesség megtartó erejét.”

Molise tartomány a nemzetközi PR-ra is gondol: a CNN hírtelevízió portálja részletesen bemutatja azokat a kis falvakat, ahol a betelepülők havi 700 euróra számíthatnak három éven keresztül. Molise egyáltalán nincsen egyedül Itáliában, ahol a demográfia mutatók a legrosszabbak az Európai Unióban. 2014 és 2018 között 677 ezerrel csökkent Olaszország népessége! A következő öt évben folytatódni fog ez a tendencia – jósolja az ENSZ statisztikai hivatala. A szakértők két okot említenek: egyrészt minden korábbinál kevesebb gyerek születik Olaszországban. A másik ok pedig az, hogy a fiatalok tömegesen elvándorolnak, mert Itália gazdasága 10 éve stagnál. Sokan elveszítették a reményt is, hogy valamilyen kedvező változás jöhet …

Mi van a bevándorlókkal ?

Szicíliában Sutera városka polgármestere felajánlotta a menekülttáborok lakóinak, hogy költözzenek be az üresen álló házakba. A baloldali polgármester ezzel kiváltotta Matteo Salvini korábbi belügyminiszter dühét. A szélsőjobboldali politikus a zéró migráns mellett kardoskodik. A migránsok száma állandóan csökken is Olaszországban, de Salvini politikai tőkét kovácsolt a bevándorlásból. Hatalomra jutási kísérlete ugyan az első menetben megbukott, de továbbra is ő Olaszország legnépszerűbb politikusa annak ellenére, hogy a demográfusok szerint Olaszországnak szüksége van bevándorlókra, mert különben úgy járhat mint Japán, ahol már kiszámolták: mikor halnak ki a távol-keleti szigetország lakói …

Megmenekülhetnek a kistelepülési önkormányzatok

A parlamenti választáson az ötezer főnél kisebb kistelepülések „hozták” az eredményt a Fidesznek, aminek alapján politikai öngyilkosság lenne eltörölni az itteni önkormányzatokat. A kulcsszó egyébként az ötvenhat volt.

Ötvenhat. Sokan bíztak abban, hogy valamilyen nagy forrongás elcsapja a Fideszt a hatalomból. Nem így történt április 8-án. A szimbolikus 56 azonban konkrét formában jelent meg a Policy Agenda (PA) elemzése alapján.

A Fidesz-lista 56 százalékot kapott a községekben, vagyis az ötezernél kisebb lélekszámú településeken. S minél apróbb faluról van szó, annál nagyobb volt a kormánypárt győzelme: az 500 alattiakban 62 százalék

Forrás: Policy Agenda

A PA emlékeztet arra, hogy

a fővárosban csak 38 százalékot kapott a Fidesz pártlistája.

Ami ennél is érdekesebb adat, az az, amely szerint a kormányzati teljesítmény látványos kudarca, sőt, a lakosságot közvetlenül érintő rossz teljesítmény se befolyásolta a helyiek véleményét. Ez pedig az egészségügy.

A PA megnézte a tartósan háziorvos nélküli 213 település eredményeit, és azt tapasztalta, hogy

a Fidesz ezeken is tarolt, éppen 56 százalékkal.

A második Jobbik 22, a harmadik MSZP-P mindössze 8 százalékot ért el.

A kutatók szerint ezen számok magyarázata az, hogy a helyi hatalmi tényezők (polgármester, képviselő-testület) magatartása határozza meg a lakosság véleményét. (A PA nem ír arról, hogy ezek az adatok erős párhuzamosságot mutatnak a tájékozódási forrásokkal, a mindent elöntő kormányzati „migráncs”-propagandával.)

Megemlítik viszont a települési polgármesterek elleni pár évvel ezelőtti „izmozást”, amikor a kormánytöbbség megvágta a vezetők fizetését, amit aztán csak 2016-ban korrigáltak. A PA szerint ez is közrejátszott abban, hogy a kormánypárt elveszítette a tapolcai és veszprémi időközi választást, amelyeken a falvakban sokkal rosszabb eredményt értek el, mint ahogyan számítani lehetett.

Ennek alapján vonja le a következtetés az intézet, hogy ezek a kistelepülési önkormányzatok

szinte biztosan megmenekülnek egy esetleges rendszerátalakítástól.

Erre utal az is, hogy Orbán Viktor maga sietett a nyilvánosságban kijelenteni: szó sincs az 5000 főnél kisebb települések önkormányzatainak megszüntetéséről. (Tarlós István főpolgármester fél éve maga se tartotta kizártnak ezt a lehetőséget.)

Politikai öngyilkosság lenne ehhez a területhez hozzányúlni, itt nincs mozgásterük a kormánypártoknak – vonja le a konklúziót a PA. Vagyis marad Budapest, ahol lehet számítani változtatásokra, a főpolgármester-választás és a kerületek rendszerének átalakítására. Az ezzel kapcsolatos makacs feltételezést Orbán se tagadta pár héttel ezelőtti nyilatkozatában.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK