Kezdőlap Címkék Kijárási tilalom

Címke: kijárási tilalom

Bréking! Támadás a Capitolium ellen! DC polgármestere városszerte kijárási tilalmat rendelt el! (folyamatosan frissítjük!)

Muriel Bowser, Washington DC polgármestere helyi idő szerint 18 órától csütörtökön reggel 6 óráig egész városra szóló kijárási tilalmat rendelt el válaszul a környéken zajló tüntetésekre.

Szerdán a kongresszus közös ülésszakon ülésezik a választás eredményeinek igazolására és a választói szavazatok hivatalos számlálására. Általában ez pusztán formaság, de a mai nap fokozott jelentőséget kapott, mivel Donald Trump elnök szinte minden rendelkezésre álló intézkedést felhasználva megpróbálta megsemmisíteni választási vereségét.

Washingtonban a Kongresszus épülete előtt több ezer Donald Trump szimpatizáns gyűlt össze. A Mentsük meg Amerikát elnevezésű megmozduláson maga az elnök is beszédet mondott. Donald Trump hangsúlyozta: csalás történt a választásokon és harcolni fognak, hogy ezt bebizonyítsák.

A Donald Trump republikánus elnök mellett tüntető tömeg sikeresen megrohamozta a Capitolium épületét.

A kongresszus tagjainak a rendőrség azt mondta, hogy vegyenek fel gázálarcot, miután Donald Trump elnök támogatói csetepaték közepette könnygázt szórtak a Rotunda Capitoliumba.

Nagy nyomás nehezedik Donald Trump elnökre, hogy elítélje azokat a támogatókat, akik erőszakosan lépnek fel a hivatalos szervekkel a Capitol Hill-en. Donald Trump a Twitteren arra kért mindenkit: támogassák a Capitolium biztonságáért felelős egységeket, és maradjanak békések.

A nemzetőrség bevetését kérték, elutasították

A Washington Post jelentése szerint a Védelmi Minisztérium elutasította a Nemzeti Gárda bevetésére vonatkozó kérelmet.

További ügynököket küldenek az amerikai Capitoliumba

A Belbiztonsági Minisztérium további szövetségi ügynököket küld a Capitoliumba, hogy segítsen elfojtani Donald Trump elnök támogatóinak erőszakos rombolását, akik tiltakoznak Joe Biden megválasztott elnök győzelmének hivatalos jóváhagyása ellen.

A szóvivő az Associated Press-nek szerdán elmondta, hogy a Szövetségi Védelmi Szolgálat tisztjeit és az amerikai titkosszolgálat ügynökeit küldik a helyszínre. Elmondása szerint segítséget az amerikai Capitol rendőrség kért fel.

CNN szerint a Capitolium arról a szárnyáról, ahol a Szenátus van, kiszorították a tüntetőket. Arról nem tudni a másik szárnyon, ahol az alsóház ülésezne, mi a pillanatnyi helyzet.

Egy ember az amerikai Capitoliumra lőtt

Egy nőt lelőttek (állapota válságos) az amerikai Capitoliumban, amikor Donald Trump elnök több tucat támogatója megrohamozta az épületet, és erőszakosan összecsapott a rendőrséggel.

“Ezt akartátok srácok?” – üvöltötte Mitt Romney szenátor, utahi republikánus szenátor nyilvánvalóan a vádat vezető kollégáihoz.

“Az elnök okozta ezt a felkelést”

– mondta később Romney dühösen.

Biden megválasztott elnök az amerikai Capitoliumban folytatott erőszakról beszél

Joe Biden felszólította Donald Trumpot, a Twitter helyett tartson beszédet az országos tévékben ésutasítsa ott rendre a tüntetőket.

Trump néhány perccel később egyperces videóüzenetet tett ki a Twitterre. “Ugyan a választást elcsalták, mindenkinek haza kell mennie és rendnek kell lennie. “Szeretünk titeket, különlegesek vagytok” – üzente.

Később újabb Twitter üzenetet küldött az elnök:  ez történik, amikor egy földomlásszerű választási győzelemtől megfosztják a nagy hazafiakat.

A kijárási tilalom életbe lépése előtt a hatóságok bejelentették: teljesen kiszorították a tüntetőket az épületből. majd a Capitolium környékéről is.

Karantén – nemek szerint

Panamában bizonyos napokon csak nők illetve csak férfiak léphetnek ki az utcára. Vasárnap mindenkinek otthon kell maradnia – számol be a CNN hírtelevízió.

Hétfő, szerda, péntek a nők napja. Kedd, csütörtök és szombat a férfiaké. A panamai hatóságok így akarják a minimálisra csökkenteni az emberek közötti kapcsolatokat, hogy fékezzék a koronavírus hatását. A kis latin-amerikai országban eddig 27-en haltak bele a korona vírus járványba.

Az elnök a polgárok engedetlenségével indokolta a szigorítást

A korábbi kijárási korlátozás arra vonatkozott, hogy az emberek csakis létfontosságú okból léphettek ki a házukból vagy a lakásukból. Ennek ellenére tele voltak az utcák, mert a panamai polgárok nem vették komolyan sem a korona vírust sem pedig a kormány intézkedéseit. Erre jött a nem ortodox ötlet a nemek szétválasztására. Így a rendőrök azonnal meg tudják különböztetni azokat, akik megszegik a karantén szigorú szabályait Panamában.

Akár férfiak akár nők végzik a bevásárlást, de mindenkinek csak egyetlen kétórás periódus áll a rendelkezésére. A kijárási tilalmat meghosszabbították: délután 5 és hajnali 5 között senki sem léphet ki az utcára Panamában, ahol ezek a szigorú intézkedések egyelőre április közepéig vannak érvényben.

Szombattól kijárási korlátozás

Magyarország egész területére kijárási korlátozást léptetnek életbe március 28. és április 11. között. Munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából lehet elhagyni a lakóhelyeket – közölte Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában.

Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek. De a kormány Fb-oldalán lévő tájékoztatás szerint “65 év felettiek csak 9 és 12 óra között” látogathatják ezeket a helyeket – mások viszont ebben az időszakban nem.

Orbán szerint az eddigi korlátozások eredményesek voltak.

„A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések méretét tizedére csökkentették”. A csökkenés most megállt, ezért a további előmozdítására lépett életbe a kijárási korlátozás. Ez hangsúlyozottan nem kijárási tilalom, amikor “egy légy sem repülhet ki”.

A kijárást engedélyező alapos okok között van, hogy a gyerekeket be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk. Ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között a távolságot. – sorolta Orbán, megjegyezve, hogy szabálysértés, ha nem tartják ezt a szabályozást, de “nem az a feladat, hogy büntessék az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kell az embereket, hogy betartsák a szabályokat, cél nem a kikényszerítés”.

Szükség esetén azonban akár 5 és 500 ezer forint közötti büntetés is kiszabható.

Bizalmat követelve

“Haditervek készítése hétfő reggelre.” – mondja a miniszterelnök. Tessék mondani háború van vagy vírusjárvány? Látja-e, érzi-e  Orbán annak felelősségét, hogy most mi, mind a tízmilliónyian isszuk meg annak a levét, hogy az utóbbi tíz évben haditerveket készített, háborút vívott a civilizált világ ellen ahelyett, hogy a gazdasági konjunktúra hátán – no meg az EU-s pénzek segítségével – az ország jólétének érdekében az egészségügy feneketlen kútjába is tölteni kellett volna legalább annyit, hogy a körülöttünk lévő országokhoz képest ne maradjunk le még inkább?

Tizedik nap. Helyzetelemzés // Day ten. Situation analysis

Tizedik nap. Helyzetelemzés // Day ten. Situation analysis

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. március 21., szombat

Kevéssé hihetjük.

Egy felelős államférfi péntek reggelről ugyanaznap estig nem tesz egymásnak teljesen ellentmondó kijelentéseket, vagy ha mégis, akkor odaáll és elnézést kér tízmilliónktól. Talán elvárható lenne, hogy  ismerje Illyés Gyula örökbecsűjét: „Mert növeli, ki elfödi a bajt

Visszamutogatni sincsen erkölcsi alapja – igaz ez sosem hozza zavarba – hiszen az eltelt harminc év egyetlen átfogó egészségügyi reformját pusztán hatalom megszerzésének eszközeként ő akadályozta meg!  Igen, határozottan állítható,

ha csak a fele megvalósul a Molnár Lajos féle egészségügyi reformoknak, akkor most nem kellene a miniszterelnöknek pánikolni és hazudozni

mert tudja a mi egészségügyünk még a hétköznapi problémák megoldására sem alkalmas nemhogy egy katasztrófahelyzet elfogadható menedzselésére. Mindannyian jobban jártunk volna, ha csak a kerítést bontja le a Kossuth téren és nem “300 forintos” őrületbe viszi az országot!

Nem az a jó főnök, még vezérlőtábornok sem, aki “mindent” tud, hanem az, ki képes maga köré gyűjteni olyanokat, akik saját szakmájukat a legmagasabb szinten gyakorolják.

Nálunk az egészségügyben illetékes minisztérium és a tisztiorvosi szolgálat vezetője is akkor teszi a köz számára a leghasznosabbat, ha csupán imádkozik és semmi egyebet nem tesz. Azzal ha nem is használ, de legalább nem árt.

Az Operatív Törzset sem belügyérekkel és katonákkal kell feltölteni hanem  szakemberekkel!

Ha így lenne, az országban nem a hadsereg masírozna fel s alá és nem azzal etetné a  jónépet, hogy a nyugalom biztosítása miatt van szükség a Hősök terén a harckocsikra és városszerte a járőröző géppisztolyosokra akik minden jóérzésű embert inkább felizgatnak és elbizonytalanítanak, mint megnyugtatnak.

Vagy a 140 állami cég katonai felügyeletére mi szükség? Inkább fenyegetés mintsem segítség, főleg, mert sem alkotmányos, sem jogi felhatalmazásuk nincsen – szakértelemről nem is beszélve.

Hetek óta számos hozzáértő szakember minden létező fórumon elmondta mit kellene tenni, de csak ellenzéki károgásnak minősíttette félszáz központilag irányított orgánumában ahelyett, hogy aztán kapkodva, jelentős fáziskéséssel  a háttérben titokban tűzoltást végeztessen nacsalnyíkjaival!

Ugye közhely, ha azt írom nincsen kormánypárti vagy ellenzéki vírus!

Haditerv gyártás és tűzoltás folyik még most is ahelyett, hogy a máshol hatékonynak bizonyult nagy számú teszteléssel vennék elejét a tömeges járvány kialakulásának.

Ezek után előjönni a vészhelyzet idejének meghosszabbítása mellett annak teljhatalommal való megszavazással, a pofátlanságnak is a csimborasszója!

Nem a korlátlan hatalom az orvosság hanem a hatékony intézkedések sorozata

Az ellenzéktől a kialakult helyzetben jogosan önmérsékletet kért, de azt nem várhatja, hogy Bólogató Jánosként befogják a szájukat, azt igen, hogy csak építő jellegű kritikával illessék. (Megjegyzem ebben a helyzetben talán el lehetett volna igazítani Gulyás miniszter urat, vagy a Jobbik jobbszárnyától (aki ma inkább a Mi Hazánk rasszistáival értékazonos) igazolt Kocsis Máté kicsit sem urat.)

Ha az ellenzék megszavazná a T/9790 törvényjavaslatot az a Fidesz számára olyan helyzetet teremtene amikor kénye-kedve szerint visszaélhetne a vészhelyzet  meghosszabbításának és kiterjesztésének felhatalmazásával.

Vajon létezik olyan indok amely alá tudja támasztani akár – vészhelyzet idején is – miért kell törvények fölé helyezni egy végrehajtó hatalmat, amely tíz éve nap mint nap visszaél kétharmados többségével?

Vagy miért kell a médiumok egyébként is fenyegetett, nyomás alatt tartott véleménynyilvánítási jogát korlátozni? A rémhírterjesztőket, a fake news-t gyártókat eddig is felelősségre lehetett volna vonni, igaz akkor a Fidesz, alias kormány által pénzelt médiumoknál dolgozó tollnokokkal lenne tele a börtönök színjátszó csoportja! Különben sem csak a megmaradt nem kormánypárti médiáról van szó, hanem a hatalmat buzgón kiszolgálókról is. Ott az önálló gondolatot pozíciójukat féltő, megfelelési kényszertől dús javakban “vergődő” káderek egymást felülmúló gyilkos cenzúrája fojtja meg!

Végezetül visszatérnék az erőszakszervezetek a mostaninál is nagyobb mértékű felhatalmazásának igényére. Ez semmi mást nem mutat, mint annak a beismerését, hogy az egészségügy összeomlásától joggal félő kormány hatalma biztosítása érdekében előre legalizálni akarja haditervekben már megfogalmazott lépéseit.

Az már csak bónusz, hogy mindezt egy előre aláírt, de kitöltetlen csekken szeretnék az ellenzékkel szentesíttetni. Demokráciában nincs és nem is lehet olyan hatalom amely erre igényt tarthat! Nem kellene az Alkotmánybíróságra ellensúlyként hivatkozni, mert ott is csak a Fideszhez hűségesküvel kötődő alattvalók szolgálnak.

Idézem a pénteken este benyújtott törvénytervezet néhány mondatát:

“Figyelemmel a helyzet rendkívüliségére és a szükséges intézkedések előre nem látható voltára, a javaslat nem határozza meg taxatívan azon intézkedéstétel és normaalkotás körét, amelyet a Kormány gyakorolhat.

A felhatalmazás tárgyi és időbeli kereteinek meghatározásakor a javaslat figyelemmel van arra, hogy a Kormány intézkedéseit, illetve vonatkozó normáit több kormányrendelet tartalmazza, ezért a hatály-meghosszabbítással érintett kormányrendeletek körét a szabályozási tárgykörük szerint is és nem kizárólag merev hivatkozás útján állapítja meg. Lényeges, hogy ez a felhatalmazás a Kormány jövőben meghozandó intézkedéseire is vonatkozik.”

A fenti idézeteket akkor sem szavazhatja meg egy demokrata, ha a Kormány iránt teljes bizalommal van, ha tudja, hogy egy konszenzussal született Alkotmány mindenki számára szent és sérthetetlen! Csakhogy nálunk egy vonaton megfogant Alaptörvény van nem Alkotmány! Konszenzusról meg ez a kormánypárt még nem is hallott. Ráadásként, a tíz év alatt a maguk által megfogalmazott Alaptörvényt sem vésték kőbe, ha szükségesnek ítélték egyszerűen módosították, átírták anélkül, hogy bárki véleményét meghallgatták volna.

Felelős vezetőként bizalmunkat elnyerni kellene nem pedig megkövetelni!

Főleg annak nem aki azt állítja magáról még sosem hazudott, viszont tíz éve bizonyítja, hogy igazat mondani meg nem szokott.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK