Kezdőlap Címkék K&H

Címke: K&H

8 tipp tartozásaink nyomon követésére, ami a csökkentésüket is segítheti

0

Egyetlen hitel vagy nagyobb összegű kölcsön is nyomasztó tud lenni, hát még a tudat, ha több kölcsön is lebeg a fejünk felett! Ilyenkor csak az jár az eszünkben, hogy miként szabadulhatnánk meg ezektől, hogy visszanyerjük az anyagi biztonságunkat. Cikkünkben nyolc olyan tippet mutatunk be, melyek segítenek az ilyen esetekben.

Óvatosan a kölcsönökkel!

Az első és legfontosabb lépés természetesen az, hogy ne tetézzük a bajt, vagyis szükség nélkül ne vegyünk fel több banki hitelt, és ne is kérjünk többet kölcsön rokonoktól, barátoktól. Ez a szemléletmódbeli váltás vezethet oda, hogy idővel képesek legyünk kilábalni az adósságcsapdából és megszabadulni a vállunkat nyomó pénzügyi terhektől. Ezen a ponton még ne foglalkozzunk azzal, hogy miként fogjuk visszafizetni a meglévő tartozásokat, egyszerűen csak hozzunk egy világos, megváltoztathatatlan döntést: a rendelkezésünkre álló pénzből fogunk élni, és nem nyúlunk több hitelhez.

FH

Kövessük nyomon a költéseinket!

A következő lépcsőfokon azt kell átgondolunk, hogy egyáltalán miért van szükségünk újabb és újabb hitelekre. Hova megy el annyi pénz, amit nem fedez a fizetésünk és más bevételeink? Ehhez a legjobb módszer az, ha a netbankunkból lekérjük az előző három hónap teljes bankszámlakivonatát, és tételesen végigmegyünk a kiadásainkon. Min tudnánk spórolni, miről lehetne lemondani? Az is egy remek megoldás, ha a telefonunkra telepítünk egy költéskövető alkalmazást.

Legyen pontos költségvetésünk!

Most, hogy már tudjuk, hová folyik el a pénz, eljött az ideje, hogy költségvetést készítsünk. Először mindig azt vegyük számba, hogy mekkora bevételünk van egy-egy hónapban, és milyen állandó, megkerülhetetlen kiadásaink vannak. Utóbbihoz tartozik például a rezsi vagy éppen a korábbi hitelek törlesztése. A költségvetést mindenképp írásban készítsük el, hogy bármikor elő tudjuk venni és átnézni. Az se maradjon ki a dokumentumból, hogy milyen távlati céljaink vannak – például a hitelek visszafizetése vagy akár valamilyen nagyobb vagyontárgy megszerzése.

Készítsünk tervet a visszafizetésre!

Ha pedig már úgyis a tervezésnél tartunk, akkor a büdzsé mellett foglalkozzunk azzal is, hogy pontosan miként tudjuk visszafizetni a kölcsönöket. Ehhez az egyik legjobb és legnépszerűbb metódus az úgynevezett hógolyó módszer. Ez a stratégia úgy működik, hogy egy kölcsön kivételével az összes hitelünket csak a megszabott minimális összeggel törlesztjük. Egy hitel esetében viszont a lehető legnagyobb törlesztőt fizetjük minden hónapban, hogy minél előbb „kipörgethessük”. Amikor ezt a hitelt visszafizettük, jöhet a következő, aminél nagyobb összeget használunk. És így tovább, amíg az összes hitelünktől meg nem szabadultunk.

Fizessünk többet!

Ha van elég pénz a bankszámlánkon, akkor próbáljunk meg minden hitelünk esetében felültörleszteni. Erre a legtöbb kölcsön esetében lehetőséget biztosítanak a bankok – méghozzá díjmentesen. Minden egyes hónap, amikor az elvárt minimumnál többet tudunk utalni a hitelezőnek, közelebb visz minket ahhoz, hogy egyáltalán ne legyen hitelünk. A költségvetésünkben úgy érdemes számolni, hogy a teljes bevételünk nagyjából 20-30%-a menjen hiteltörlesztésre.

Vállaljunk extra munkát!

Honnan lehet több pénzünk nagyobb összegeket visszafizetni minden egyes hónapban? Például úgy, ha a meglévő állásunk mellett részmunkaidőben is dolgozunk. Már egy két- vagy négyórás mellékállás is olyan extra jövedelmet jelent, amit egy az egyben a hitelek törlesztésére fordíthatunk. Napjainkban számos olyan munka létezik, amit akár az otthonunkból is elvégezhetünk, így attól sem kell tartanunk, hogy az életünk állandó rohanásból áll majd. Azt is érdemes megfontolni, hogy ki tudjuk-e adni a lakásunk egy-egy szobáját, ezzel is plusz jövedelmet teremtve.

Nézzünk szét a hitelpiacon!

A hitelek piaca gyorsan változik, a bankok pedig igyekeznek minél kedvezőbb feltételekkel bevonzani az ügyfeleket. Könnyen lehet tehát, hogy az eredeti hitelünknél ma már jobb feltételekkel juthatnánk kölcsönhöz. Az új, olcsóbb hitelt pedig arra használhatjuk, hogy kiváltsuk a korábbit. Léteznek kifejezetten adósságrendezésre szánt hitelek is: ezeket akkor érdemes fontolóra venni, ha egyetlen kölcsönt szeretnénk egyetlen banknál a sok szétszórt hitel helyett.

Végezzünk önvizsgálatot!

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: üljünk le és őszintén nézzünk szembe a saját hibáinkkal. Miért kerültünk adósságcsapdába, miért nem tudunk felelősen bánni a pénzünkkel? Ha megértjük, mi az oka annak, hogy minden hónapban lenullázzuk a bankszámlánkat, máris közelebb jutunk a hitelmentes élethez. Vagy ha rájövünk, hogy miért vásárlással enyhítjük a stresszt, a csalódottságunkat vagy a szomorúságunkat, akkor a jövőben tudatosabban kezelhetjük az ilyen helyzeteket.

Ne törődjünk bele a helyzetünkbe!

A tartozás, pláne a sok és magas összegű tartozás, olyan pszichés nyomást is jelenthet, ami hosszú távon az egészségünkre is károsan hathat. Ne fogadjuk tehát el kész tényként, hogy úszunk az adósságban – tegyünk ellene a fenti tippek megfogadásával!

 

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Így nyiss számlát 2021-ben!

0

Manapság már nagyon kevés az az ember, aki ne bankszámlára kapná a fizetését és ne ennek segítségével intézné a számlák, vagy más be- és kifizetések ügyintézését. Ezek mellett számos előnye van a számlanyitásnak, például a folyamatosan elérhető egyenleg lekérdezés, a biztosítások, a gyors és biztonságos utalások, a megtakarítások és a befektetések kezelése is. Az életünk még egyszerűbbé tételéhez pedig változtathatjuk a limitünket, a költségkereteinket és állíthatunk be havi vagy akár éves utalásokat is.

A folyószámla hasznos az élet minden területén

Szinte nincs olyan dolog, ami a bankszámla ellen szólna, hiszen a párnánk alá dugdosás és rejtegetés helyett, biztonságos térben lesz tárolva a pénzünk. Átláthatóbbá válnak a pénzügyeink és az ezzel kapcsolatos teendőket is egyszerűen és gyorsan lehet lebonyolítani. Akár lakbér, nyugdíj, vagy más egyéb befolyó pénzről van szó, egy helyen tudhatunk mindent, ami igencsak megkönnyítheti az életünket a mindennapi rohanásban.

A technikának köszönhetően a bankok is sokat fejlődtek. Az online felületek mellett applikáció formájában is hozzáférhetünk a pénzünkhöz. Bevásárolhatunk, befizethetjük a biztosítást, befektethetünk és még sorolhatnánk. Készpénz helyett egy érintéssel is kifizethetünk bármit a bevásárláskor, vagy tankoláskor, de az okostelefonoknak és okosóráknak köszönhetően már arra sincs szükség, hogy magunknál tartsuk a számlához tartozó bankkártyánkat.

Hogyan működik az online számlanyitás? 

Az elmúlt év mindenki életét megváltoztatta. Szinte teljesen megváltoztak az eddig megszokott rendszerek és egyre több cég, vállalkozás és szolgáltatás tért át az online platformokra. Az eddig órákig tartó ügyintézést otthonról, kényelmesen, percek alatt végezhetjük el. Először tájékozódjunk az online felületeken, hogy milyen jellegű számlát szeretnénk nyitni, illetve, hogy hosszú vagy rövid távú befektetésekre akarjuk használni, esetleg csak a mindennapos fizetésekre. A mostani járványhelyzetre való tekintettel bank felkeresése nélkül is tudunk szerződést kötni, a számlához tartozó kártyát pedig postán küldik ki, de vannak pénzintézetek – mint a K&H is –  ahol azonnal használható digitális kártyát kapunk! Ezeket a kártyákat már pár kattintással szinkronizálhatjuk a mobiltelefonunkra, így bárhol és bármikor fizethetünk Google Pay-en és Apple Pay-en keresztül is, az okos eszközünk odaérintésével! 

Az online számlanyitás akár 10 perc alatt is megvalósulhat appon keresztül, mindössze érvényes, magyar okiratokra, állandó lakcímre van szükségünk, illetve kötelezően be kell tölteni a 18. életévet. Mindezek mellett adóilletőséggel is kell rendelkezni, és persze a saját nevünkben kell eljárni a számlanyitáskor.

Az online felület azt is lehetővé teszi, hogy virtuális azonosításban vegyünk részt, akár videós formában.

 Sokan elfelejtik, hogy a számlanyitás is számos költséggel járhat. Többek között a számlavezetési díjjal, üzenet díjakkal, utalási költségekkel. Ezek minden banknál eltérő összegűek lehetnek, ám sok esetben várnak minket induló kedvezményekkel.

Csak nyerhetünk az online számlanyitással

A digitalizációnak hála egyszerűen és könnyedén tudjuk elintézni a bankszámlanyitással járó teendőket. Arról nem is beszélve, hogy a mostani helyzet szempontjából biztonságosabb is. Az online szerződés aláírást követően már rutint szerezhetünk a számlánk kezelésében is és a számos kedvezménnyel kapcsolatban is, amellyel időt és energiát spórolhatunk. 

Ha a biztonságos ki- és befizetések, a kamatozások és az egyszerű ügyintézések nem lennének elég biztatóak, akkor jó hír, hogy a bankszámlanyitáskor több kedvezményt is kaphatunk az általunk választott banktól. Ilyenek a jóváírások, kedvezőbb hitelfelvételek, személyi kölcsönök vagy az első 3 hónapban ingyenes számlavezetés és az első 3 hónap után költési szokások alapján történő számlacsomag ajánlás (a már említett K&H esetében).

Ha körültekintően utánajártunk a hozzánk és a igényeinkhez leginkább passzoló bankszámla típusnak, érdemes az online számlanyitásba belevágni hiszen egyszerre biztonságos és költséghatékony, ha minél egyszerűbben és átláthatóbban szeretnénk kézben tartani a pénzügyeinket.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!