Kezdőlap Címkék Kereskedelmi egyezmény

Címke: kereskedelmi egyezmény

Megérte a brexit?

Mindkét országban választásokat tartanak jövőre, és Londonban abban reménykedtek hogy sikerként felmutathatják a kereskedelmi egyezményt, melyet még Trump elnök harangozott be mondván a brexit után az USA majd megoldja az Egyesült Királyság gondjait.

Bidennek nem sürgős az USA – Nagy Britannia kereskedelmi egyezmény aláírása. Az amerikai agrár export jelenti a legfőbb vitapontot: Washingtonban a demokraták azt akarják elérni, hogy Nagy Britannia tárja szélesre a kaput az amerikai áruk előtt, de az egészség és környezetvédők tiltakoznak ez ellen a szigetországban. Emiatt Risi Sunak brit miniszterelnök bejelentette:

“a klórozott csirkéket és a hormonkezelt marhák húsát nem engedem be az országba.”

Washingtonban viszont mindenki emlékszik arra, hogy Donald Trump milyen sok támogatót szerzett azzal, hogy olyan kereskedelmi egyezményeket ígért, amelyek az amerikai érdekeket száz százalékig kiszolgálták. A brüsszeli Politico Washingtonban érdeklődött arról, hogy milyen esélyei vannak az USA – brit kereskedelmi egyezmény elfogadásának a választási évben, és ezt a választ kapta a szenátus pénzügyi bizottsága elnökének szóvivőjétől:

”Ron Wyden szenátornak az a véleménye az Egyesült Államok és Nagy Britannia kereskedelmi egyezményéről, hogy ezt csak akkor lehet majd bejelenteni, ha már elértek egy olyan megállapodást, mely mindenben megfelel az amerikaiak érdekeinek.”

Wyden szenátor korábban nyíltan bírálta Biden elnököt, amiért “tárgyal a britekkel egy olyan kereskedelmi egyezményről, mely nem felel meg az amerikaiak érdekeinek, és nem veszi figyelembe a washingtoni kongresszus szerepét ebben a fontos kérdésben.”

Jövőre nemcsak elnökválasztást tartanak, de a képviselőházat és a szenátust is megújítják az Egyesült Államokban, ezért minden honatyának fokozottan figyelnie kell a választókerületére, ahol Donald Trump és támogatói az America First programmal kampányolnak.

A Politiconak elmondta a kereskedelmi tárgyalásokon résztvevő egyik magát megnevezni nem kívánó amerikai szakértő, hogy azt kérik a britektől: “gondoljanak bele, hogy miképp érinti az egyezmény az iowai farmereket vagy a munkásokat Pennsylvániában?”

A brit oldalon hasonló problémák merülnek fel: a skót miniszterek kifogásolják, hogy őket senki sem kérdezi meg az USA-brit kereskedelmi egyezményről pedig Skócia mezőgazdasága számára annak komoly következményei lehetnek.

Miről folynak valójában a tárgyalások?

A brit fél elsősorban arra törekszik, hogy az elektromos autógyártáshoz szükséges nyersanyagokat megszerezze. Kell-e egyáltalán átfogó egyezmény a kereskedelemről? A londoni City polgármestere ebben is kételkedik:

”a kereskedelem egyezmény nélkül is jól megy. Persze, ha lesz egyezmény, akkor jobban is mehet”

– mondta Michael Mainelli, aki a londoni City képviseleti irodáját megnyitotta New Yorkban.

A tények igazolják a londoni City polgármesterét: az éves kereskedelmi forgalom Nagy Britannia és az Egyesült Államok között 23,8%-kal növekedett.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK