Kezdőlap Címkék Iskolaszövetkezet

Címke: iskolaszövetkezet

Kósa-dosszié: szál a Czeglédy-ügyhöz?

Kósa Lajos rejtélyes 1300 milliárdjának ügyében is feltűnt Fiák István, akinek szerepe van az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba szombathelyi képviselő ügyében. A 6,3 milliárdos csalási gyanú árnyékában már szóba került: a diákszövetkezetben is érdekelt Fiák konkurense, Czeglédy piacát akarja megszerezni.

A 800 milliós ajándékozási szerződéssel bonyolódó Kósa Lajos-ügy lehetséges szálai egyre messzebbre vezet(het)nek. A történetben felbukkant Fiák István ügyvéd is. Mint arról a Cívishír ír, az 1300 milliárdos (vagy ki tudja, mekkora összegű) kalandos történetnek debreceni szála is van.

Eszerint az először „német örökösnő”, majd „csengeri háztartásbeli” – azóta már kiderült, hogy neve Szabó Gáborné – a többségi tulajdonosa a 2012-ben megalapított Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft-nek. A cég ügyvezetője 2014-től, majd kisebbségi tulajdonosa Orendi Mihály, aki a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezetője (elnöke pedig Kósa). Egyébként mindketten tagjai, Orendi egyenesen alelnöke a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Az olimpián együtt is szurkoltak.

Balról a második Fiák István, mellette Kósa Lajos, a jobb oldalon Orendi Mihály.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A társaság tulajdonosa továbbá a Fiák István

tulajdonában álló Kis Hal (sic!) Befektetési és Tanácsadó Kft. A Szabóné-féle társaság székhelye pedig a debreceni sportuszoda címén van.

Ahogyan a civishir.hu fogalmaz, a „háztartásbeli” hölgy cégének nem volt árbevétele, „de Fiákék feltűnése után anyagi helyzete stabilizálódott”.

Vagyis

Kósa bizalmi-baráti köre immáron három-négy éve egy cégben van az általa kedden még egyszerűen csalónak nevezett Szabó Gábornéval.

És amely társaságnak ráadásul a város sportuszodájában van a székhelye (Kósa 2014-ig Debrecen polgármestere volt).

Fiák István és a Kósa-család kapcsolata zűrös ügyekben nem most került felszínre. Az ügyvéd nemrégiben jutányos áron, 6 millió forintért adott el egy több, mint százmilliós vagyonú céget Kósa feleségének, amely aztán a politikus édesanyjánál kötött ki. Fiák közreműködésével vette meg korábban szintén Kósa édesanyja egy sertéstelep felét.

Az ebben a történetben feltűnt Fiák István az ország másik végében már jó ideje egyik fontos ügy komoly szereplője. A szombathelyi önkormányzati képviselő és ügyvéd, Czeglédy Csaba elleni büntetőügye (6,3 milliárdos költségvetési csalás gyanújával) egyik mellékszála Fiák Istváné. Ő az, aki a diákszövetkezetet vezető Czeglédy kapcsán folyamatosan „több ezer” károsultról beszélt (azóta sok pert elvesztett emiatt), de idő közben kiderült, nem pártatlan az ügyben, mert Czeglédy konkurenseként ugyancsak az iskolaszövetkezeti piacon érdekelt. Vagyis Czeglédy eltűnése a színről nem érdekével ellentétes.

A Közérdekû Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége megalakulásakor Kósa Lajos és Fiák István (j), a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A sokoldalú Fiák nem csak a diákszövetkezetek piacán érdekelt, hanem a nemrégiben létrejött nyugdíjas-szövetkezeti ágazatban is azonnal lehetőséget látott. Kósával itt is vállvetve együtt küzdenek.

A DK és Gyurcsány Ferenc jogi képviselőjeként többször fellépő Czeglédy ügye – talán nem teljesen függetlenül Kósa parlamenti képviselő mivoltától – annyira fontos lett, hogy a büntetőper befejeződése előtt az állítólagos kár összegének soron kívüli kifizetéséről döntött a kormány.

Egyébként ma van Kósa Lajos születésnapja.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!