Kezdőlap Címkék Iparművészeti Múzeum

Címke: Iparművészeti Múzeum

Valamit vesz a kormány az Iparművészetitől elvett pénzből

Azt nem árulja el, hogy mit, de valamit venni készül a kormány 30 milliárdért, harmadát az Iparművészeti Múzeum felújításának pénzéből. Ugyanezzel a lendülettel átcsoportosít 1,8 milliárdot, például 240 milliót a versenysport javára.

Csaknem 32 milliárd forint belső átcsoportosításáról határozott a kormány. A legújabb Magyar Közlönyben megjelentek szerint “társasági részesedés megszerzésére” 30 milliárdot szánnak. Az nem derül ki, hogy mit akarnak venni.

Az viszont látható, hogy 9,822 milliárdot az Iparművészeti Múzeum felújításából vesznek el. A maradékot egyéb, például pénzügyi kiadások terhére helyezik át.

Ezzel egyébként jócskán megvágják az iparművészeti felújítási költségvetését.

Tavaly augusztusban 25 milliárdos kivitelezési keretről beszélt a főigazgató. Ebből tehát csaknem tízmilliárdot elvesznek.

Egy másik határozatban 1,843 milliárdot csoportosítottak át. A legnagyobb tétel, 847 millió forint az Országos Sportegészségügyi Intézet beruházására és felújítására (nagyjából fele-fele arányban) megy el. Általában a gyógyító-megelőző ellátásra, beruházásra és felújításra 325 milliót szánnak. Majdnem ennyit kap a határon átnyúló agrár- és környezetvédelmi feladatok támogatási kerete, működési kiadásokra. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltára 130 millióból beruházást hajthat végre.

És biztos, ami biztos, a versenysportnak is odaadnak újabb 240 millió forintot. Bővebb megjelölés ezen a soron sincsen.

Zárás előtt az Iparművészeti Múzeum

0
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szeptember 3-án zár az átfogó rekonstrukció előtt álló Iparművészeti Múzeum (IMM), amely a következő hetekben számos programmal búcsúzik időlegesen a látogatóktól. A rekonstrukció során a Lechner Ödön tervezte épületről rossz állapota miatt leemelt kilátótornyot újragyártják, az eredeti lanterna 13 tonnás hagymakupoláját azonban kiszállítják a Sziget fesztiválra, ahol az IMM sátra előtt akár meg is érinthetik a látogatók.

Az átfogó műemléki rekonstrukció mellett az épülethez mélygarázs és egy új szárny is készül 25 milliárd forintból. A most 3 ezer négyzetméteres kiállítótér 10 ezer négyzetméteresre bővül. Az egy évig tartó kiköltözés után az építkezés három évet vesz igénybe, majd a közönség a visszaköltözést követően, újabb egy év múlva veheti birtokba a múzeumot.

MTI/FüHü

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK