Kezdőlap Címkék Houston Texans

Címke: Houston Texans

A punter passzolt a legjobban

0

A Baltimore Ravens 23-16-ra verte a vendég Houston Texanst, ezzel továbbra is versenyben van a rájátszásért.

Két olyan csapat találkozott az NFL 12. játékhetének hétfő éjszakai meccsén, amelyeknek bőven van még esélye a rájátszásra, hiszen mindkettő az AFC-ben szerepel, amely kevésbé erős, mint az NFC – hiába a Ravens nagyon gyenge támadójátéka, vagy a Texanst sújtó sérülések (Deshaun Watson, J.J. Watt, Whitney Mercilus, Will Fuller).

A vendégek szerezték az első pontokat, Lamar Miller futott be az endzone-ba, de a sikeres drive-hoz több védőszabálytalanság is kellett. Ezután viszont sokáig nem születtek pontok, a második negyedben aztán a Ravens puntere, Sam Koch mutatta meg az irányítóknak, hogyan is kellene hosszú passzt dobni:

https://twitter.com/NFL/status/935332456231612416

Ezután pedig Javorius Allent a falemberek szó szerint betolták az endzone-ba.

A következő pontokat is a hazaiak szerezték, kihasználva a Texansban Watson helyett irányító Tom Savage interceptionjét: Alex Collins futott touchdownt. A félidőbe még egy-egy mezőnygól fért bele, 17-10-re vezetett a szünetben a Ravens.

A második félidőben pedig már csak mezőnygólok születtek, és bár a végén volt ideje a Texansnak, hogy egyenlítsen, de Savage megint eladta a labdát.

A Ravens irányítója, Joe Flacco is nagyon pontatlan volt, mindössze 141 passzolt yardja volt. Tom Savage 252 yardot passzolt, de dobott két interceptiont és a negyedik negyedben kritikus helyzetben elvesztett egy fumble-t is, így hiába játszott remekül DeAndre Hopkins, aki 125 elkapott yardot szerzett, és rengeteget szabálytalankodtak vele szemben.

Mindkét oldalon volt egy-egy kiemelkedő védőteljesítmény is: a Ravensnél Terrell Suggs, a Texansnál pedig Jadeveon Clowney.

A hazaiak nyerték a meglepetéscsapatok meccsét

0

A New York Jets elsősorban a védelmének köszönhetően simán, 34-21-re verte a Buffalo Bills csapatát. A meccsnél is többet beszélnek azonban egy edzésen történt sérülésről.

Az AFC Keleti csoportjának rangadóján két olyan csapat találkozott, amelyektől a szezon előtt nem sokat vártak a szakemberek, ennek ellenére a New York Jets elfogadhatóan, a Buffalo Bills pedig kifejezett jól, rájátszásra esélyesen szerepelt eddig.

A meccsen aztán a Jets-irányító Josh McCown futott touchdownjára a Bills Zay Jones elkapott TD-jével még tudott válaszolni, innentől azonban egészen a negyedik negyedig csak a hazaiak szereztek pontokat.

Egy mezőnygól után McCown előbb Robby Andersonnak adott touchdown-passzt, majd a veterán Matt Forte futott két TD-t is.

Egy újabb hazai mezőnygól után jöttek csak a vendégek, Tyrod Taylor Deonte Thompsont találta meg, majd maga futott be az endzone-ba.

A hazai győzelemben komoly szerepe volt a védelemnek:

összesen hétszer sackelték Taylort (az egészen szezonban eddig összesen volt 11 sackjük), összesen 63 futott yardot engedtek (ebből 35-öt Taylornak), és három fumble-t is megszereztek – pedig eddig a Billsnél volt a legjobb a szerzett / eladott labdák aránya az egész ligában.

https://twitter.com/NFL/status/926279353956102144

Így Taylor hiába passzolt 285 yardot. McCown ennek feléig sem jutott, mindössze 140 passzolt yardja volt (de nem adta el a labdát), futásokkal ugyanakkor 194 yardot hozott össze a Jets.

A meccsnél is nagyobb figyelmet kapott azonban egy újabb súlyos sérülés: edzésen sérült meg az eddig szenzációsan játszó újonc irányító, Deshaun Watson,

elszakadt a térdszalagja, idén már nem játszhat.

A Houston Texans ezzel J.J. Watt és Whitney Mercilus után már a harmadik nagyon fontos játékosát veszíti el.

És hogy Watson hiánya mit jelent: a második fordulóban lett kezdő, azóta vezette a ligát a meccsenkénti pontátlagban (34,7) és a passzolt TD-k számában (18 – ha az egész szezont nézzük, akkor is holtversenyben első. Az NFL számításai szerint, ha tartotta volna formáját, 43 passzolt TD-vel zárhatta volna a szezont – ami 17-tel több, mint amit bármelyik újonc irányító valaha is elért.

Az is kiderült, hogy egy másik irányító sem játszik a szezonban: Andrew Luckot, aki idén még nem is lépett pályára, sérültlistára tette az Indianapolis Colts.

Hihetetlen fordulatok az év egyik legjobb meccsén

0

Több fordulatos meccs is volt az NFL nyolcadik játékhetének vasárnapi meccsein. A leglátványosabb a Seahawks-Texans meccs lett, ahol pedig a legtöbben a védelmek párbajára számítottak, de mindkét irányító fantasztikusan játszott. A szezon feléhez közeledve, ha matematikailag még nem is vesztették el az esélyt, de a realitást nézve több csapat kezdhet lemondani a rájátszásról.

A nap meccse: Seattle Seahawks – Houston Texans 41-38

Letérdelt a himnusz alatt a vendégjátékosok többsége, nem is elsősorban a feketéket érő erőszak elleniből Donald Trump elleni tüntetéssé váló tiltakozáshullám miatt, hanem azért, mert a csapat tulajdonosa korábban sértő módon nyilatkozott a térdelő játékosokról. Azt mondta:

„nem engedhetjük, hogy a rabok vezessék a börtönt”.

Hiába kért bocsánatot, így válaszoltak neki a játékosai.

A vendégek irányítója, az újonc Deshaun Watson már az elején megmutatta, miért gondolják egyre többen úgy, hogy

a Texans hosszú időre megtalálta az irányítóját:

Utána viszont jött a Seahawks fantasztikus védelme, a Legion of Boom és vezére, Earl Thomas:

És tovább hullottak a pontok: még az első negyedben szerzett mindkét csapat szerzett egy-egy újabb touchdownt.

Watson pedig mintha csak bizonyítani akarná, hogy a Legion of Boomtól sem fél, sorra adta a hosszabb passzokat.

Will Fullernek ez már a hetedik elkapott touchdownja volt a szezonban (mindössze 11 elkapásból) – ő vezeti a ligát ebben, pedig az első három meccset sérülés miatt ki kellett hagynia.

De nem akart lemaradni a Seahawks sem, Wilson újra Richardsonnak adott TD-passzt. 21-21 volt a félidő egy olyan meccsen, ahol mindenki inkább a védelmek csatájára számított.

A harmadik negyedben kicsit lassított is a két csapat, mezőnygólokat váltottak. Aztán jött a seattle-i védelem megint: Richard Sherman ellopta Watson passzát.

Mezőnygóllal büntették a hibát a hazaiak. Watson azonban nem vesztette el az önbizalmát, újabb sikeres hosszú passzokkal ismét végigmentek a pályán és a negyedik negyedben megfordították az állást.

De Wilson is megmutatta, milyen hosszú passzokat tud dobni:

https://twitter.com/NFL/status/924770420951171072

Ezután újabb TD-t értek el a hazaiak, vagyis megint ők vezettek, öt és fél perccel a vége előtt. Kevesebb mint egy perccel később azonban megint a vendégeknél volt az előny, egy újabb hosszú játék után, Watson passzát ezúttal DeAndre Hopkins vitte be 72 yardról:

Az előzmények miatt senki nem gondolta, hogy itt vége a meccsnek: Wilson megint végig is vitte a csapatát a pályán, csakhogy Marcus Williams az endzone közelében ellopta a passzát:

Csak futásokkal viszont nem tudta lepörgetni az időt a Texans, még egyszer jöhetett a hazai csapat, és

Wilson három hosszú passzal meg is fordította megint az állást:

a végén Jimmy Graham kapta el a labdát az endzone-ban.

21 másodperce maradt a Texansnak, de ezalatt már nem tudtak egyenlíteni, Watson kétségbeesett passzát megint Sherman kapta el, így a szezon egyik legjobb meccsén végül a Seahawks nyert.

A vereség és a három interception ellenére Deshaun Watson remekül játszott, pedig ötször sackelték: a liga egyik legjobb védelme ellen 402 yardot és négy TD-t passzolt, és emellett ő volt a csapata legjobb futója is, 67 yarddal. Ha nem sérül meg, és tovább fejlődik,

hamarosan az elit irányítók között emlegethetjük.

Nagyszerűen játszott Russell Wilson is: 452 yardot és négy TD-t passzolt, mellette 30 yardot futott – a hazai futók őt leszámítva összesen jutottak három yardig: Eddie Lacy például hat próbálkozásból nulla, Thomas Rawls ugyanennyi kísérletből mínusz egy yardot hozott össze.

Az elkapók is nagyszerű számokat hoztak: a Texansnál Hopkins 224 yard, egy TD, Fuller 125/2, a Seahawksnál Tyler Lockett 121 yard, Richardson 105 yard, 2 TD.

A két csapat összesen 988 támadóyardot ért el.

Washington Redskins – Dallas Cowboys 19-33

Mindkét csapat 3-3-mal állt, vagyis óriási jelentősége volt a meccsnek. A Philadelphia Eaglest ugyan nehéz lesz befogni a csoportban, de a rájátszást a csoport második helyéről is el lehet érni, ehhez viszont győzelmekre van szükség.

A Redskinsnek volt több hiányzója: Josh Norman ugyan felépült, de megsérült a másik kezdő cornerback, Bashaud Breeland, nem játszhatott Mason Foster és az újonc Jonathan Allen sem, és hiányzott három kezdő támadófalember, az Eagles ellen megsérülő Trent Williams és Brandon Scherff, valamint Spencer Long is.

A Cowboys kezdhette a meccset, de Ezekiel Elliott (akinél még mindig kérdés, mikor lép életbe a hatmeccses eltiltása) az első játékban elvesztette a labdát, ezt mezőnygóllal büntette a Redskins. A következő drive-ban aztán Elliott 13 yardos touchdownnal javította hibáját.

De Kirk Cousins jó passzai után Rob Kelley is futott TD-vel válaszolt, 10-7-re vezetett ekkor a Redskins. A következő drive-ban mezőnygól-kísérletig jutott a Cowboys, amit a Dan Bailey sérülése miatt igazolt Mike Nugent kihagyott.

A Redskins rúgója nem hibázott ezután, de amikor a következő drive-ban újra rúghatott, akkor a kísérletét blokkolták, Orlando Scandrick pedig néhány yard híján vissza is vitte a labdát. Elliottnak innen már nem volt nehéz dolga, fordított a Cowboys a szakadó esőben.

A második félidőt a Redskins kezdhette – de ők is labdavesztéssel indítottak. Kirk Cousinson folyamatosan nagy volt a nyomás (főleg a támadófal gyengesége miatt), egyszer ki is sikerült ütni a kezéből a labdát, mezőnygóllal büntetett a Cowboys.

Sőt, újabb washingtoni labdavesztés jött: a kickoff-visszahordásnál ejtette el a labdát Chris Thompson, újabb mezőnygóllal hét pontra nőtt a két csapat közti különbség.

A Redskins továbbra sem tudott pontokat elérni, a Cowboys viszont Elliott futásaival és Prescott passzaival a következő drive-ban megint eljutott egy mezőnygólig.

Egy újabb sérülés miatt

a hazaiak támadófalában ekkorra már csak egy kezdőjátékos maradt,

így a dallasi védők folyamatosan ott voltak Cousins nyakán, gyorsan megállt a Redskins támadása. A hazai védők pedig így egyre többet voltak a pályán, értelemszerűen egyre jobban fáradtak: egy újabb mezőnygóllal már 13 pontra nőtt a különbség.

Valamennyire összeszedte magát a hazai csapat: nagy nehezen és némi szerencsével végigmentek a pályán (kétszer is centiken múlt az interception), Cousins Josh Doctsonnak adott touchdown-passzt – miközben újabb támadófalember sérült meg, az extra pont pedig kimaradt.

Egy perccel a vége előtt még visszakapta a labdát a Redskins, de beleütöttek Cousins passzába, amelyet Byron Jones elkapott és touchdownt is szerzett belőle.

Prescott végül csak 143 yardot passzolt, Elliott viszont 150-et (és két TD-t futott). Cousins a megtizedelt támadófal ellenére mindent megtett, 263 yardot passzolt (ebből 123-at Jamison Crowdernek), a futások viszont egyáltalán nem mentek, csak 50 yardig jutott a hazai csapat a földön.

Cleveland Browns – Minnesota Vikings 16-33

Az idei utolsó, Londonban játszott meccsen a Vikingsnél továbbra is Case Keenum irányított, de rendbejött az első számú elkapó, Stefon Diggs. Az eddig még nyeretlen Brownsnál a támadósor idén katasztrofális, ráadásul a múlt héten kidőlt Joe Thomas, és a védelemből fontos emberek hiányoztak sérülés miatt, többek között a két újonc, Myles Garrett és Jabrill Peppers.

Ehhez képest nagyon fordulatos meccs volt: interceptionnel kezdett a Browns, egy felpattanó labdát szereztek meg, amit Isaiah Crowell gyorsan touchdownra is váltott.

A Vikings ezután egy mezőnygóllal és egy touchdownnal fordított – érdekesség, hogy mindkét TD után kimaradt az extra pont. A félidő végén aztán DeShone Kizer megvillantott valamit abból, miért bíznak benne Clevelandben, két jó passz után maga vitte be a labdát egy yardról az endzone-ba, de a Vikingsnak még volt ideje egy mezőnygólra.

A második félidő első játékában pedig a Vikings védői kiszedték Crowell kezéből a labdát, újabb mezőnygóllal ismét fordított az elvileg vendégcsapat, de egy jó kickoff-visszahordás után újra a Brownsé lehetett volna az előny – az újonc rúgó, Zane Gonzalez azonban kihagyta a mezőnygól-kísérletet. Jó védekezés után újra ő jött, ekkor már berúgta, 16-15-re vezetett ekkor a Browns.

Csakhogy megint jött a Vikings, Jerick McKinnon TD-jével újra fordítottak. Erre pedig

a Browns már nem tudott válaszolni,

már csak a Vikings szerzett pontokat.

Keenum a meccs elején eladott labda ellenére jól játszott, 288 yardig jutott, de a korábbi meccseihez képest Kizer sem volt rossz, most először nem adta el a labdát. És a végén még Everson Griffen is szerzett egy sacket a Vikingsból, ami azt jelenti, hogy a szezon minden eddigi meccsén sikerült ez neki.

New England Patriots – Los Angeles Chargers 21-13

A remek formában lévő, előző három meccsét megnyerő Chargers látogatott a Patriotshoz, ahonnan hiányzott az egyik legjobb védő, Dont’a Hightower.

Ez meg is látszott az elején, amikor Melvin Gordon szenzációs, 87 yardos touchdownt futott:

Egy TD után egy

hatalmas hibának köszönhetően

vette át a vezetést a Patriots: Travis Benjamin egy punt után hátrafele futott a labdával, és a saját endzone-jában vitték le a földre: ez kétpontos safetyt ért.

Két mezőnygól után a második félidőben egy harmadikkal növelte előnyét a Patriots, igaz, közben kettőt ki is hagytak. A Chargers viszont sokáig nem tudott pontot szerezni, bár ebben volt, hogy erősen vitatható bírói ítélet akadályozta őket. Végül aztán a negyedik negyed közepén sikerült egy TD-vel közelebb zárkózniuk.

Ezután Stephen Gostkowski egy újabb mezőnygólt még berúgott, 68 másodperce maradt a Chargersnek az egyenlítésre, Philip Rivers utolsó dobása azonban nagyon gyenge lett, simán lehúzta az egyik védő.

Rivers végül 212 yardig jutott, Melvin Gordon pedig ugyan futott 132 yardot, de ennek több mint felét egyetlen játékban hozta össze. A Patriotsban Tom Brady eljutott ugyan eljutott 333 yardig, de ennek jelentős részét az elkapás utáni yardokkal hozták össze a csapattársai.

Philadelphia Eagles – San Francisco 49ers 33-10

Az egész ligában a legjobb mérleggel rendelkező Eagles a nyeretlen 49ers fogadta – az NFL-ben az ilyen meccseken szoktak meglepetések történni.

Ezen a meccsen viszont ez elmaradt. Kicsit döcögősebb kezdés után már az első félidő végén elhúzott a hazai csapat, többek között Jalen Mills visszahordott interceptionjének köszönhetően.

https://twitter.com/NFL/status/924702884100325376

Már 20 pontra vezetett az Eagles, amikor Carson Wentz is eladta a labdát:

És ezt TD-vel büntették a vendégek – igaz, Wentz aztán gyorsan javított is:

Az MVP-esélyesként emlegetett irányító most nem játszott annyira jól, 211 yardig és két TD-ig jutott az egy eladott labda mellett. A 49ersben az újonc C.J. Beathard 167 yardot és egy TD-t passzolt, de kétszer el is adta a labdát. Ráadásul 40 yarddal ő volt a csapat legjobb futója is,

Tampa Bay Buccaneers – Carolina Panthers 3-17

A csoportrangadón a Buccaneers számára már-már az volt a tét, hogy marad-e még esélyük a rájátszásra. Jonathan Stewart látványos repülésével viszont a Panthers szerzett vezetést:

https://twitter.com/NFL/status/924690813954637824

Ezután pedig hosszú ideig csak mezőnygólok születtek, egy-egy mindkét oldalon. A negyedik negyed közepén aztán jött Cam Newton és Kelvin Benjamin:

Nem is született több pont a meccsen, amelyen főleg a védelmek teljesítettek jól – leginkább a Panthersben a harmadik agyrázkódása után visszatérő Luke Kuechly. Newton mindössze 154 yardot passzolt, egy TD mellett egyszer eladta a labdát, és megint ő volt a csapata legjobb futója, de ehhez 44 yard is elég volt neki. A vendégeknél Jameis Winston két interceptiont dobott és még egy fumble-t is elvesztett.

Buffalo Bills – Oakland Raiders 34-14

A szezon előtt több kulcsjátékosától megváló Bills a héten újabb sztárt cserélt el: Marcell Dareus Jacksonville-be került. Ennek ellenére bőven a várakozásokon felül szerepelt eddig a csapat, ami viszont nem mondható el a Raidersről.

A vendégek szereztek vezetést, de Andre Holmes szép elkapásával egyenlítettek a hazaiak:

https://twitter.com/NFL/status/924696130264240128

Sőt, egy visszavitt fumble után már vezettek is:

https://twitter.com/NFL/status/924704596722778112

Az előnyüket pedig folyamatosan növelték, a Raiders támadói nem nagyon tudtak mit kezdeni a Bills védelmével, mint ahogy a vendégvédők sem LeSean McCoy futásaival.

McCoy végül 151 yardig jutott – majdnem annyit futott, mint amennyit Tyrod Taylor passzolt (164-et). A Raiders irányítója, Derek Carr ugyan eljutott 313 yardig, de egy TD mellett két interceptiont is dobott, és futásokkal is csak 54 yardot hozott össze a csapat, és két fumble-t is elvesztettek.

New York Jets – Atlanta Falcons 20-25

Két olyan csapat találkozott, amely az idény előtti várakozásokhoz képest meglepetést okozott:

a Jets sokkal jobban, a Falcons rosszabbul szerepel

– három vereség után érkezett New Yorkba a csapat. A meccset gyors TD-váltással kezdték, a Falcons irányítója, Matt Ryan ugyanakkor két fumble-t is elveszített az első félidőben, így aztán Robby Anderson elkapása után a hazaiak vezettek a szünetben.

A második félidőben aztán éledni kezdett a Falcons, és Mohamed Sanu elkapásával át is vették a vezetést:

https://twitter.com/NFL/status/924719468659359745

Amit aztán meg is tartottak a végéig. Érdekesség, hogy a két irányító majdnem ugyanúgy passzolt: Matt Ryan 254, Josh McCown 257 yardot, és mindketten két TD-t. A Falconsnak viszont jobban mentek a futások, a Jets mindössze 43 yardig jutott a földön.

Cincinnati Bengals – Indianapolis Colts 24-23

Két olyan csapat találkozott, amely eddig komoly csalódást okozott a szurkolóiknak, igaz, a Coltsnál erre magyarázat Andrew Luck sérülése.

A helyette játszó Jacoby Brissett is képes viszont ilyen passzokra:

https://twitter.com/NFL/status/924698658213306369

De villant a Bengals újonc futója, Joe Mixon is:

A Colts vezetett sokáig, de aztán a negyedik negyedben Brissett eladott labdáját Carlos Dunlap TD-re vitte vissza:

https://twitter.com/NFL/status/924725381260722176

És ezzel nyertek végül a hazaiak, hiába védekeztek jól a futások ellen a vendégek, csak 58 yardig jutott a földön a Bengals. Mindkét irányító elég pontatlan volt, Andy Dalton 243 yardot és két TD-t passzolt, és hasonló számokat hozott össze Brissett is (233/2), de neki ott volt a meccset eldöntő eladott labdája is.

New Orleans Saints – Chicago Bears 20-12

Mindenki biztos hazai győzelemre számított a meccs előtt, és nem is történt meglepetés. Fokozatosan elhúzott a Saints, a Bearsnek nem igazán volt esélye, még úgy sem, hogy az addig remekül játszó Saints-futó, Mark Ingram két fumble-t is elvesztett a negyedik negyedben.

Drew Brees 299 yardig jutott, és bár touchdownt nem passzolt, mégis ünnepelhetett: Brett Favre és Peyton Manning után

ő lett a harmadik irányító, aki eljutott 6000 sikeres passzig.

A Saints-szurkolóknak biztató, hogy a védelem is egyre jobban játszik.

A vendégeknél megint a 102 yardot futó Jordan Howardot lehet kiemelni, és Mitch Trubisky is futott 53 yardot, viszont csak 164-et passzolt és egyszer el is adta a labdát.

Detroit Lions – Pittsburgh Steelers 15-20

Hiába jutott el többször is a vörös zónába a hazai csapat, csak mezőnygólokat sikerült elérnie, márpedig a Steelerst így nehéz megverni: nem is sikerült, hiába volt jó a Lions védekezése, egy fumble-t és egy interceptiont is szereztek (mindkettőt Glover Quin).

Az első félidőben összesen négy mezőnygólt rúgtak a hazaiak, és még vezettek is, Le’Veon Bell futott touchdownja mellett ugyanis a vendégek csak egy mezőnygólt rúgtak. A harmadik negyedben aztán eldőlt a meccs: a Steelers egy újabb mezőnygól után újabb TD-t szerzett: Ben Roethlisberger passzát az újonc JuJu Smith-Schuster 97 yardról vitte be az endzone-ba.

https://twitter.com/NFL/status/924829610713296897

Ezzel egyébként ő lett az első játékos, aki 21 éves kora előtt négy TD-t szerez. A Lions pedig már csak szépíteni tudott egy ötödik mezőnygóllal.

Roethlisberger végül 313 yardot passzolt (193-at Smith-Schusternek), a hazaiak irányítója, Matthew Stafford pedig 423-at, ő TD és eladott labda nélkül. A futások viszont továbbra sem mennek a Lionsnak, már

58 meccse nem volt 100 yardot elérő futójuk.

A játékhét első meccsén a Baltimore Ravens 40-0-ra verte a Miami Dolphinst. Az utolsó meccset hétfő éjjel játsszák, a Kansas City Chiefs fogadja a Denver Broncost.

Győzelemmel ünnepelte születésnapját az újonc irányító

0

A Houston Texans születésnapos irányítója ünnepelhetett a csütörtök éjszakai meccs után, miután egy kevés pontot hozó meccsen nyertek a Cincinnati Bengals otthonában. A Bengals már két meccse nem ért el touchdownt, erre közel 80 éve nem volt példa az NFL-ben.

Az első fordulóban csúnyán kikapott mindkét csapat, a Texansnál le is cserélték az irányítót, az újonc Deshaun Watson kezdett, aki

a meccs napján ünnepelte 22. születésnapját.

De nagyon sok volt a hiányzó, például több tight end, és a második számú elkapó, Will Fuller sem játszhatott. A védelemben Brian Cushingnak agyrázkódása van, de el is tiltották 10 meccsre tiltott teljesítményfokozók használata miatt.

Ott volt viszont a két „védőszörny”, Jadeveon Clowney és J.J. Watt – akik az első meccsen nem nagyon tudták nyomást gyakorolni az ellenfél irányítójára. A Bengals támadófalát viszont az első meccsen szétszedték, sőt, Andy Dalton is nagyon gyengén játszott.

Most

a védőkről szólt az első félidő,

alig tudott haladni a két csapat, sok volt a szabálytalanság is. Végül a Cincinnati újonc elkapója, John Ross kezéből kiverték a labdát, Clowney pedig visszavitte a Bengals 20 yardos vonaláig, így legalább egy mezőnygól összejött.

A Bengalsnál a visszahordások voltak jók, de aztán A.J. Green kapott egy hosszú passzt, így végül egy mezőnygólt ők is összehoztak.

A Bengals védelmében főleg Geno Atkins és Carlos Dunlap, a Texansnál Clowney és Benardrick McKinney játszott jól.

A félidő végén aztán Watson megmutatta, mire képes: fantasztikus, 49 yardos touchdownt futott:

Dalton hosszabb passzokkal válaszolt még az utolsó egy percben, de csak mezőnygólig jutottak: 10-6-ra vezetett a Texans a szünetben.

Az utolsó négy és fél percben majdnem annyit haladt a két csapat, mint előtte 25 és fél percig összesen.

A félidei elemzés a Bengalsnak sikerült valamivel jobban, még egy sikeres negyedik kísérlet is összejött, Dalton pedig adott egy TD-passzt Tyler Eifertnek – csakhogy ezt egy szabálytalanság miatt elvették, maradt a mezőnygól.

Ezután viszont továbbra is úgy haladt a meccs, mint az első félidőben: a védők folyamatosan megállították a támadókat. A Bengals visszahordói hiába dolgoztak jól, és hiába sérült meg a Texans két kezdő cornerbackje, ezt és a jó mezőnypozíciókat sem sikerült kihasználni, Watt is egyre jobban játszott – a nézők egyre fásultabban figyelték a próbálkozásokat.

Pláne, hogy

Watson egyre többször találta meg sztárelkapóját, DeAndre Hopkinst,

így ismét eljutott a Texans egy mezőnygólig.

Erre a Bengals az utolsó két percben már nem tudott válaszolni: 13-9-re nyertek a vendégek.

A meccsen összesen 16 punt volt,

Watson 125, Dalton 224 passzolt yardig jutott, és egyik csapat sem érte el a 300 támadóyardot.

A Bengals két meccs alatt szerzett touchdownt – 1939 óta nem volt ilyen a profi ligában. Ebben fontos szerepe van annak, hogy a támadófal jelentősen meggyengült.

Indul az egyik legizgalmasabb bajnokság

Magyarországon is egyre népszerűbb az NFL, a profi amerikai futball, amelyet sokan a világ legizgalmasabb bajnokságának, és egyik legösszetettebb sportjának tartanak. Most kezdődik a bajnokság, beharangozónkban áttekintjük az összes csapatot, és azt is, mely játékosokra érdemes figyelni.

A bajnokság, amelynek előző szezonjában a meccsek közel harmadában a későbbi győztes hátrányban volt az utolsó negyedben. A bajnokság, ahol a meccsek több mint felében maximum nyolcpontos, tehát egy labdabirtokláson belüli volt a különbség a végén. Ez a profi amerikaifutball-liga, vagyis az NFL.

Itt valóban teljes a kiszámíthatatlanság:

egyik meccsen sem lehet biztosra menni, a ligautolsó is bármikor megverheti a legerősebb csapatok egyikét.

Minden évben vannak filmekbe illő történetek is (némelyiket valóban meg is filmesítették már), amelyek legtöbbször a nincstelenségből feltörő, vagy épp betegséget, családi tragédiát legyőző fiúról szólnak.

Az NFL döntője, a Super Bowl mára a legnépszerűbb amerikai sportesemény lett, ez évek óta a legnézettebb tévéműsor. Ha az egész világon mért nézettséget tekintjük, akkor is többen nézik, mint például az Oscar-díjkiosztót.

Fotó: Flickr

A Super Bowlt a két konferencia, az NFC és az AFC bajnoka játssza – a mostani NFL ugyanis két különálló bajnokság, a Nemzeti és az Amerikai Futball Liga egyesülésével jött létre. A két konferencián belül négy-négy csoport van. Ezek győztese jut be a rájátszásba, valamint konferenciánként a két legjobb mérleggel rendelkező csapat.

Mindegyik csapat 16 meccset játszik az alapszakaszban:

hatot a csoporttársak, négyet a konferencia egy másik csoportjának csapatai ellen, szintén négyet a másik konferencia egy csoportja ellen (minden évben más csoportok játszanak egymás ellen), a maradék kettőt pedig a saját konferencia két másik csapata ellen.

Nézzük tehát csoportonként, hogy az egyes csapatok mire is számíthatnak idén, és hogy kik azok, akikre érdemes odafigyelni.

NFC Észak

Chicago Bears

A csoport leggyengébb csapata komoly változásokon megy keresztül. Megváltak a sokat bírált irányítótól, Jay Cutlertől, és mindjárt két utódot is hoztak. Egyrészt leigazolták, komoly pénzért, Mike Glennont, aztán a drafton, három pickért cserébe,

egy hellyel feljebb cseréltek, hogy elvigyék a San Francisco elől azt a Mitchell Trubiskyt, akit amúgy a kaliforniaiak nem is akartak kiválasztani.

Trubisky viszont még nincs kész az NFL-re, így Glennon lesz a kezdő, de nem lesz könnyű dolga. Igazán jó elkapó ugyanis gyakorlatilag nincs a keretben, így a támadójáték nagyban múlik majd a másodéves futón, Jordan Howardon. A védelem sem számít elitnek (bár Leonard Floydtól retteghetnek az ellenfelek irányítói), de azért ennél az egységnél vannak gyengébbek a ligában.

Detroit Lions

A liga legtöbbet kereső irányítója
Fotó: Wikimedia Commons

A Lions még a szezon előtt a liga legjobban fizetett irányítójává tette Matthew Staffordot. Az ugyan nem kérdés, hogy messze nem ő posztja legjobb játékosa, de

már többször bizonyította, hogy képes meccseket nyerni.

Célpontjai is vannak (Marwin Lewis és Golden Tate az elkapók, Eric Ebron a tight endek között), itt inkább a futójáték nagy kérdés. Ha Ameer Abdullah egészséges tud maradni, akkor tavalyhoz képest itt is előreléphetnek. Már csak azért is, mert a támadófal azzal együtt is erősödött, hogy a legjobb tackle, Taylor Decker hetekre kidőlt. Érkezett viszont Ricky Wagner és T.J. Lang.

A drafton elsősorban a védelmet erősítették, ha az újoncok, elsősorban Jarrad Davis, gyorsan beépülnek, akkor a Lions eséllyel pályázik a rájátszásra. Ebben segíthet a liga egyik legjobb speciális csapategysége is (a puntokért, kirúgásokért, visszahordásokért felelős csapatrész).

Green Bay Packers

A rekordbajnok Packers mindaddig nemcsak rájátszás-, hanem

Super Bowl-esélyesnek számít, amíg játszik a liga (egyik) legjobb irányítója, Aaron Rodgers.

Ő két éve megmutatta, hogy elkapók és tight endek sem kellenek neki ahhoz, hogy versenyben tartsa a csapatát, tavaly pedig futójáték és védelem nélkül, gyakorlatilag egyedül vitte el a Packerst a főcsoport döntőjébe.

Ilyen passzokra képes:

Idén viszont a Packers épp a kérdéses posztokon erősödött. A korábbi évekkel ellentétben több szabadügynök is érkezett, és bár a csoportriválishoz távozó T.J. Lang hiányozni fog a támadófalból, Martellus Bennett tight enddel Rodgers újabb célpontot kapott az eddig is félelmetes trió, Jordy Nelson, Davante Adams és Randall Cobb mellé. A futásoknál az elkapóból átképzett Ty Montgomery mellett több ígéretes újoncra is lehet számítani.

A kérdés a védelem:

Mike Daniels igazi sztár a falban, de a linebackerek közül többektől jobb teljesítményt várnak el, mint tavaly – elsősorban persze Clay Matthewstól. A safety sor az egyik legjobb a ligában, a cornerbackek viszont tavaly az egyik leggyengébbek voltak. Ha a visszatérő Davon House és az újonc Kevin King beválik, Damarious Randall pedig egészséges marad, akkor a Packersnek minden esélye megvan, hogy sorozatban kilencedszer is bejusson a rájátszásba.

Minnesota Vikings

Tavaly ilyenkor szinte minden Vikings-szurkoló temette a szezont Teddy Bridgewater irányító súlyos sérülése után – aztán a Philadelphiából pánikszerűen elhozott Sam Bradford a rájátszásba vezette a csapatot. Elkapóposzton nem tűnik túl acélosnak a Vikings, de megfelelő sémában Adam Thielen és Stefon Diggs is hasznos lehet.

Az sem okozhat nagy gondot, hogy

távozott az elmúlt 10 év egyik legjobb futója, Adrian Peterson,

a drafton megszerzett Dalvin Cook ugyanis évekre megoldást jelenthet ezen a poszton.

A védelem már tavaly is a liga egyik legjobbja volt, Everson Griffen, Anthony Barr és Harrison Smith bármelyik csapatba beférne. Ha a meghatározó emberek egészségesek tudnak maradni, a rájátszás ismét összejöhet.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Green Bay Packers.

NFC Nyugat

Arizona Cardinals

Valószínűleg ez az utolsó esély, hogy Carson Palmer és Larry Fitzgerald Super Bowlt nyerjen – de ez az esély nem túl nagy. Hiába a liga egyik legjobb edzője Bruce Arians, a riválisok közül szinte mindenki erősödött.

A Cardinals fő fegyvere a támadóoldalon idén is az elkapásoknál is remeklő futó, David Johnson lehet, aki pályafutása harmadik profi évében igazolhatja, hogy valóban

a liga egyik legjobbja a posztján.

Persze ehhez arra is szükség van, hogy a támadófal egészséges maradjon.

Komoly szerep hárul a védelemre is. A csapat elvesztette Calais Campbellt és Tony Jeffersont, főleg előbbi távozása fájhat, a statisztikák alapján tavaly a liga egyik legjobb falembere volt. A linebacker-sor viszont Chandler Jones-szal és Deone Bucannonnal félelmetesnek számít, Patrick Peterson cornerback és Tyrann Mathieu safety pedig bárkit képes levenni a pályáról. Ha hozzájuk felnőnek a fiatalok, akkor a Cardinalsszel számolni kell a rájátszásban.

Los Angeles Rams

Mi lesz Goff-fal?
Forrás: Wikimedia Commons

A nagy kérdés: mi lesz a tavalyi draft első választottjával, Jared Goff-fal? Tavaly elég elveszettnek tűnt a pályán, hamar kiderül majd, hogy liga legfiatalabb vezetőedzője, az újonnan kinevezett Sean McVay tud-e ezen változtatni.

Ebben segíthet a Buffalótól megszerzett elkapó, Sammy Watkins, aki egyértelműen előrelépést jelent a poszton. Andrew Whitworthszel és John Sullivannel a támadófal is erősödött, ha pedig a futó Todd Gurley teljesítménye a két évvel ezelőttit idézi, akkor Goffról levehetnek némi terhet.

A győzelmekhez persze a védelemre is szükség van,

ebben a védőkoordinátor Wade Phillips hatalmas tapasztalata segíthet. Meg az is, ha a kezdők, főleg Robert Quinn és Connor Barwin nem sérülnek meg, mert mögöttük nem igazán van megfelelő csere. Az se ártana, ha a liga egyik legjobb védőfalemberével, Aaron Donalddal végre meg tudnának egyezni a fizetéséről, és újra játszana.

A rájátszás mondjuk így is kisebb csoda lenne egyelőre annak a csapatnak, amelyik 13 éve nem zárt pozitív mérleggel szezont.

San Francisco 49ers

Egy újabb, komoly átalakulás alatt lévő csapat.

A legnagyobb reménység az új vezetőedző, Kyle Shanahan,

aki az elmúlt években a liga egyik legjobb támadó-koordinátora volt. A kezdőirányító azonban az a Brian Hoyer lesz, aki ugyan le tud menedzselni egy-egy meccset, de az nem várható tőle, hogy a csapatot hátára véve szállítja a győzelmeket. De legalább dolgozott már együtt Shanahannel.

A sztárokat amúgy is nagyítóval kell keresni a támadósorban, talán a tackle Joe Staley nevezhető annak, a futó Carlos Hyde-ban ugyan van lehetőség, de neki még bizonyítania kell – amihez nem árt, ha egészséges marad.

A védelem tavaly még a támadósornál is rosszabb volt.

Ennek megfelelően a drafton főleg ide hoztak játékosokat, jött Solomon Thomas és Reuben Foster, és persze még mindig itt van NaVorro Bowman és Eric Reid is. Ahmad Brooks ugyan elment Green Baybe, de az egység mindenképp erősödött.

A 49ers-nél azonban a legvalószínűbb, hogy a legtöbbet egy olyan játékosról beszélnek majd, aki már nincs is a csapatnál: Colin Kaepernickről, akinek még mindig nincs új klubja.

Seattle Seahawks

A Seahawks védelmének tulajdonképp egyetlen sebezhető pontja volt: hiányzott egy olyan védőfalember, aki belülről képes nyomást gyakorolni az ellenfél irányítójára. Erre a szezon előtt elhozták a Jetstől Sheldon Richardsont. Így most már ki lehet jelenteni:

a játékosokat tekintve Seattle-ben van a legjobb védelem.

A félelmetes secondary
Fotó: Wikimedia Commons

Szinte minden poszton van legalább egy sztár: a fal szélén Michael Bennett és Cliff Avril, a liga egyik legjobb középső linebackere, Bobby Wagner, a félelmetes safety páros, Kam Chancellor és Earl Thomas, és persze a cornerback Richard Sherman, akiről legalább annyit lehet beszélni a nyilatkozatai, mint a játéka miatt.

Ha hozzátesszük, hogy a támadósorban az elit irányító, Russell Wilson mellett ott van Doug Baldwin, Jimmy Graham és a villámgyors Tyler Lockett, akkor ki is jelenthetjük, hogy

a csoportban nincs igazán ellenfele a Seahawksnak.

Ugyanakkor vannak kérdések is. A támadófal a gyengébbek közé tartozik, ha nem szedik össze magukat, Wilsonnak folyamatosan nyomás alatt kell majd játszania. A futójáték is kérdéses: érkezett ugyan a Packerstől Eddie Lacy, de nem tudni, mennyire van túl a sérüléseken és a súlyproblémákon.

A Seahawks az első fordulóban Green Baybe látogat – könnyen lehet, hogy a párosítás megismétlődik a főcsoportdöntőben is.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Seattle Seahawks.

NFC Kelet

Dallas Cowboys

Ritka az, hogy egy csapatnál olyan könnyen túl tudnak lenni egy klasszis irányító, nem lehet finomabban fogalmazni, kiöregedésén, mint a Cowboysnál. Tony Romo rengeteg sérülés után vissza is vonult, Dak Prescott azonban már tavaly bizonyította, hogy méltó örököse.

Prescott is hiányolni fogja Elliottot
Forrás: Wikimedia Commons

Mellette ráadásul ott van a sztárelkapó Dez Bryant és Ezekiel Elliott, a fantasztikus tehetségű futó – akit azonban hat meccsre eltiltottak, mert korábban megverte a barátnőjét. A liga egyik legjobb támadófala, Zack Martinnal, Tyron Smithszel, Travis Frederickkel, La’el Collinsszal segíthet abban, hogy a cserefutók jól tudják pótolni, bár Doug Free visszavonulása azért okozhat gondot.

A nagyobb gondok a védelemmel vannak.

A secondaryben (azaz a safetyk és cornerbackek között) több újonc is van, a linebackerek közül Sean Lee sérülékeny, Anthony Hitchens pedig már hetekre kidőlt, így Jaylon Smithnek kell majd igazolni, hogy teljesen felépül a horrorsérüléséből.

A csoport annyira kiegyensúlyozott, hogy jósolni szinte lehetetlen, mindenesetre meglepetés lenne, ha a Cowboys lemaradna a rájátszásról.

New York Giants

A Dallasszal ellentétben New Yorkban a védelemmel nincs gond. Az NYPD rövidítés itt nem a rendőrséget, hanem a New York Pass Defense-t, vagyis a passz elleni védelmet takarja, ahol olyan klasszisok vadásszák a labdákat, mint Janoris Jenkins vagy Landon Collins. Előttük a linebacker-sor kicsit gyengébb, de a fal közepén ott van Damon Harrison, a két szélén pedig Olivier Vernon és Jason Pierre-Paul.

A támadósor is erősödött tavalyhoz képest.

A liga egyik legnagyobb sztárja, Odell Beckham természetesen maradt, így biztosan láthatunk majd tőle ilyen látványos elkapásokat:

Mellé érkezett Brandon Marshall, ott van a másodéves Sterling Shepard, és idővel az újonc tight end, Evan Engram is sok labdát kaphat majd. Ilyen célpontokkal pedig talán Eli Manning is kevesebbszer adja majd el a labdát.

A kérdés inkább az, ki fog futni. Paul Perkinsnek ugyan tavaly voltak jó meccsei, de azért sokan kételkednek benne, hogy ő lehet a hosszú távú megoldás. A komoly eredményekhez a támadófalnak is sokat kell javulnia.

Philadelphia Eagles

Az Eaglesnél lassan sikerül teljesen túl lenni a Chip Kelly-féle ámokfutáson. Már tavaly is voltak erre utaló jelek, de nagyon sok szoros meccset elvesztettek. Második évében Carson Wentz irányító

képes lehet arra, hogy megnyerje az ilyeneket.

Ebben segíthet, hogy érkezett Chicagóból Alshon Jeffery, aki klasszisokkal jobb, mint a többi itteni elkapó, a futóknál pedig több stílusú játékos is rendelkezésre áll: a Patriotstól érkező LeGarrette Blount igazi erőfutó, Darren Sproles még mindig villámgyors – mindezek ellenére nem lenne meglepetés, ha végül Wendell Smallwood kapná a legtöbb labdát.

A védelem a Buffalóból érkező Ronald Darbyval erősödött sokat, a védőfal Fletcher Coxszal és Brandon Grahammel már eddig is a legjobbak közé tartozott, Bennie Logan ugyan távozott, de a draftról érkezett Derek Barnett, és a linebackerek is megbízhatóak, bár Connor Barwin azért hiányozni fog.

Washington Redskins

Elment DeSean Jackson, de érkezett Terrelle Pryor. Távozott Matt Jones, de jött a draftról Samaje Perine. Vagyis a Redskins támadósora nem igazán gyengült, ha pedig hozzátesszük, hogy Jamison Crowder folyamatosan fejlődik, Jordan Reed pedig a liga egyik legjobb tight endje, akkor Kirk Cousins igazán nem panaszkodhat a célpontok miatt. Amiatt viszont a szurkolók igen, hogy

az irányító továbbra sem írt alá hosszú távú szerződést.

Cousins és Reed
Forrás: Flickr

A támadóknál a legnagyobb gondot tavaly az jelentette, hogy a vörös zónában (a gólvonaltól számított 20 yardon belül) kevés touchdownt szereztek, az erőteljesebb játékosok érkezése ebben segíthet.

A védelem is erősödött: kezdőnek érkezett többek között Zach Brown és a draftról Jonathan Allen. Ha Ryan Kerrigan mellett más is képes lesz nyomást gyakorolni az ellenfél irányítójára, és még egy cornerback felnő Josh Norman mellé, akkor nehéz lesz megállítani a Redskinst.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: New York Giants.

NFC Dél

Atlanta Falcons

Tavaly a Falconsé volt a liga egyik legjobb támadósora, de ehhez kellett Kyle Shanahan is. Kérdés, hogy nélküle mire lesz képes a csapat. Az biztos, hogy Matt Ryan továbbra is elit irányító,

Julio Jones a liga egyik legjobb elkapója,

Devonte Freeman és Tevin Coleman pedig félelmetes futópárost alkot. Ha a támadófal egészséges marad, a játékhívás és az összhang az új támadókoordinátor és Ryan között problémamentes lesz, akkor a támadósor ismét szárnyalhat.

Julio Jones ilyen elkapásokra képes
Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert

A fiatal védelemtől pedig mindenki fejlődést vár tavalyhoz képest – pedig a Falcons akkor is Super Bowlt játszott, amit

drámai körülmények között, nyert helyzetből veszített el.

Végre megtalálták Vic Beasley valódi helyét, érkezett a fal közepére Dontari Poe, Deion Jones és Keanu Neal pedig már tavaly is meggyőző volt. A Falcons-szurkolóknak minden oka megvan az optimizmusra.

Carolina Panthers

Két éve Super Bowlt játszottak, tavaly viszont szenvedtek – a sok sérülés mellett többek között azért, mert a támadófal nem tudta megvédeni Cam Newtont. Túlzottan sokat nem erősítettek rajta, de legalább Matt Kalil érkezett, ez számíthat valamit.

Sokkal többet jelenthet Christian McCaffrey érkezése.

A frissen draftolt futó tökéletesen illik a Panthers rendszerébe, passzokkal is bátran lehet keresni, várhatóan az egyik legjobb lesz az újoncok között. Ez elvonhatja a figyelmet Kelvin Benjamintól, valamint a még mindig klasszis tight endtől, Greg Olsentől is.

A védelemben az a kérdés, egészségesek tudnak-e maradni. Ha igen, akkor a támadófal közepén Kawann Short és Star Lotulelei félelmetes párost alkothat, a Luke Kuechly-Thomas Davis-Shaq Thompson linebacker-sor pedig bárkivel felveszi a versenyt. A gyenge pont a cornerback-sor lehet.

New Orleans Saints

Évről évre az a kérdés New Orleansban, hogy elkezdik-e keresni végre Drew Brees utódját. Meg persze az, hogy sikerül-e összehozni egy legalább elfogadható védelmet, mert ez az utóbbi években nem nagyon ment. Ezért

hiába termelt rengeteg pontot a Saints, még annál is többet kapott.

Idén viszont teljesen átalakult a linebacker-sor, meglepetésre még az eddigi legjobb Stephon Anthony is elvesztheti a kezdőhelyét Manti Te’óval szemben. Ezzel együtt a védelem messze van a félelmetestől, igazán jó játékosok a fal két szélén vannak Cameron Jordan és Alex Okafor személyében, illetve az újonc cornerback Marshon Lattimore válhat még idővel klasszissá.

A támadóoldalon jobb a helyzet, még akkor is, ha Brandin Cooks elkapót elcserélték. Maradt a másodéves Michael Thomas, jött a Pantherstől Ted Ginn, de a legnagyobb név a futókhoz érkezett: Adrian Peterson. Az mondjuk kérdés, hogy miért jött. Mark Ingram személyében eleve volt egy megbízható futó a csapatban, ráadásul a drafton kiválasztották Alvin Kamarát is.

Tampa Bay Buccaneers

Winston és Evans
Forrás: Flickr

A Tampa a bizonyíték arra, hogy

szisztematikus munkával jó csapatot lehet építeni.

A harmadik évét kezdő Jameis Winston irányító egyre jobb, ráadásul az eddig is remeklő Mike Evans elkapó mellé érkezett DeSean Jackson is, a drafton pedig kiválasztották a legígéretesebb tight endet, O.J. Howardot.

Némi gondot okozhat, hogy a csapat első számú futóját, Doug Martint négy meccsre eltiltották, de ezt úgy is fel lehet fogni, hogy pihentebb lesz a szezon második felében.

A Buccaneers 10 éve nem játszott rájátszás-meccset, de idén könnyen lehetnek a liga meglepetéscsapata. Főleg, ha a védelem felnő a támadósor mellé. Gerald McCoy, Lavonte David, Vernon Hargreaves, Brent Grimes és a Denverből frissen érkezett T.J. Ward – minden csapatrészben van legalább egy klasszis, már csak a megfelelő rendszert kell kitalálni.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Tampa Bay Buccaneers.

AFC Észak

Baltimore Ravens

Joe Flaccóról nem tudni, mennyire épült fel a sérüléséből, Steve Smith visszavonult, a helyére érkezett Jeremy Maclin képes egész meccsekre eltűnni, a használható tight endek sérültek, az első számú futó Terrance West inkább jó iparos, mint olyan, aki meccseket nyer – vagyis

a támadóoldalon nincs túl sok ok a bizakodásra.

A védelemben viszont annál inkább: Brandon Williams a falban, C.J. Mosley a linebackerek között, Eric Waddle pedig a safetyknél vezéregyéniség, utóbbi mellé érkezett Tony Jefferson is Arizonából, Terrell Suggs pedig még mindig képes nyomást gyakorolni az irányítóra.

Tehát a Ravens alkalmazkodik a hagyományaihoz: bivalyerős védelem, tele fiatal tehetséggel, kérdés, hogy

képesek lesznek-e még annál is kevesebb ponton tartani az ellenfeleket, mint amennyit a támadósor össze tud hozni.

De legalább itt van a liga legjobb rúgója, Justin Tucker.

Cincinnati Bengals

A Bengals éveken keresztül mindig bejutott a rájátszásba, hogy ott aztán az első meccset mindig elveszítse. Tavaly változott a helyzet: be sem jutottak.

Andy Dalton
Forrás: Wikimedia Commons

Idén sem lesz könnyű dolguk.

Andy Dalton irányító az alapszakaszban általában jól játszik, és számíthat arra is, hogy A.J. Green és (ha egészséges) Tyler Eifert elkapja a passzait, ráadásul a drafton érkezett a villámgyors John Ross – de ő már ki is dőlt néhány hétre. Futóposztra hozták a balhés, de hatalmas tehetség Joe Mixont, nála az a kérdés, mennyire koncentrál majd a játékra. Őt sem segíti, hogy a támadófal sokat gyengült.

A védelemből pedig Domata Peko, Karlos Dansby és Rey Maualuga fog hiányozni (bár utóbbit Kevin Minter pótolhatja), Vontaze Burfictet meg ismét eltiltották. Geno Atkins és Carlos Dunlap maradt, de velük sem lesz egyszerű bejutni a rájátszásba.

Cleveland Browns

A csapat, amelyen két évig kis túlzással mindenki nevetett, úgy tűnik, jó útra lépett. Remekül használták ki, hogy háromszor is választhattak a draft első körében. A legelső választással jött a védelembe

Myles Garrett, akitől sokáig retteghetnek majd az ellenfelek támadói,

aztán David Njoku tight end és Jabrill Peppers safety. Az persze nem jön jól, hogy a legfrissebb hírek szerint Garrettnek több hetet ki kell hagynia sérülés miatt.

A második körben pedig DeShone Kizer irányító, aki annyira jó teljesítményt nyújtott az előszezonban, hogy Brock Osweilert el is küldte a csapat. Ha Corey Coleman elkapóval megtalálja a hangot, akkor a támadósorral nem lesz gond, Isaiah Crowell futó megbízható, ráadásul remek támadófal van előtte, Joe Thomasszal, valamint a frissen érkezett Kevin Zeitlerrel és JC Tretterrel.

A védelem vezére Jamie Collins lehet, de ide még kéne jó játékos, pláne, hogy Joe Hadent elengedték – majd talán jövőre, amikor is

a Browns ötször választhat a draft első két körében.

Pittsburgh Steelers

Ben Roethlisberger, LeVeon Bell, Antonio Brown – nincs még egy csapat, amelyiknél ennyire jó lenne az irányító-futó-elkapó hármas. Ha a támadófal jól működik, akkor

biztosan sok pontot termelnek majd idén is,

és erre minden esély megvan, amennyiben persze a falemberek, köztük elsősorban Maurkice Pouncey, egészségesek tudnak maradni.

Ketten a félelmetes trióból: Brown és Roethlisberger
Forrás: Wikimedia Commons

Ha a támadók folyamatosan elérik a 30 pontot, akkor a védelemnek is könnyebb dolga lesz, ráadásul itt is erősödött a csapat. A front seven (védőfal és linebackerek) eddig is rendben volt, Cameron Haywarddal, Stephon Tuitt-tal, Ryan Shazierrel, az újonc T.J. Watt pedig nagyszerű előszezonon van túl, és sokat tanulhat a közel 40 évesen is félelmetes James Harrisontól. A secondary volt gyengébb – a Clevelandből érkező Joe Haden viszont sok pronlémát megoldhat.

Némi szerencsével, vagyis főleg a sérülések elkerülésével,

a Steelers idén a Super Bowlig is eljuthat.

Valószínűleg azért is mindent bele fognak adni, mert Roethlisberger a szezon után lehet, hogy visszavonul.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Pittsburgh Steelers.

AFC Nyugat

Denver Broncos

Mint több más csapatnál, az előszezonban itt is az volt a kérdés,

ki lesz a kezdő irányító?

A megbízható, de közel sem elit Trevor Siemian? A jövő embere, Paxton Lynch? Végül egyelőre Siemian a nyerő, hogy könnyebb dolga legyen, érezett az elég gyenge támadófalba Ronald Leary Dallasból és Garrett Bolles a draftról.

Miller így nem is tűnik annyira félelmetesnek
Fotó: Wikimedia Commons

Az elkapókat, Demaryius Thomast és Emmanuel Sanderst sok más csapat irigyelheti, a futókhoz C.J. Anderson mellé jött Jamaal Charles, de kérdés, hogy sérülései után ő mire lesz képes.

A védelem két éve Super Bowlt nyert a csapatnak, tavaly azonban gyengébben teljesített. DeMarcus Ware visszavonult, de Shane Ray átveheti a szerepét, és persze ott van a zseniális Von Miller. A cornerbackek, Aqib Talib és Chris Harris bárkit le tudnak venni a pályáról, T.J. Ward viszont hiányozhat a safetyk közül. Az erős csoportban mindenesetre nem lesz könnyű dolguk.

Kansas City Chiefs

A Chiefsnél sokan bírálják Alex Smith irányítót, pedig ő a jobbak közé tartozik a ligában. A drafton már kiválasztották az utódját, Patrick Mahomes személyében, de idén őt nem valószínű, hogy látni fogjuk a pályán – hacsak Smith nem sérül meg. Jeremy Maclint elengedték, így a villámgyors Tyreek Hill lesz az első számú elkapó, mellette Smith továbbra is Travis Kelce tight endet fogja labdákkal keresni.

A Chiefs támadásai a futásokra épülnek,

így gondot jelenthet, hogy Spencer Ware sérülés miatt az egész szezonra kidőlt – a másik oldalról nézve ez alkalmat ad az újonc Kareem Huntnak, hogy bizonyítson.

A Chiefsnél is a védelem a fő erősség. A falból ugyan távozott Dontari Poe, akit támadásoknál is bevetettek, de jött Bennie Logan. Az irányítók Justin Houston mellett egyre inkább retteghetnek Dee Fordtól is, Marcus Peters továbbra is vadászni fog a passzokra, Eric Berry safety pedig a rákból felépülve jobb, mint valaha.

Ahogy sok másik csapatnál, itt is igaz: ha elkerülik a sérülések, sokra vihetik, bár egy jó elkapó azért még elférne.

Los Angeles Chargers

A San Diegóból Los Angelesbe költöző Chargersnél

minden szurkoló abban reménykedik, hogy idén végre elkerülik őket a sérülések.

Philip Rivers irányító eddig mindig megúszta, most az elkapókhoz Keenan Allen mellé jött a draftról Mike Williams, az Antonio Gates-Hunter Henry tight end páros sok csapatba beférne, Melvin Gordon futó pedig a csalódást keltő első éve után tavaly igazolta, miért vártak tőle sokat. Újjáépült a támadófal is, de az majd csak a meccseken derül ki, hogy jobbak is lesznek-e, mint tavaly.

A védelemben az irányítósiettetéssel nem lesz gond, erről Joey Bosa és Melvin Ingram gondoskodik, de mellettük inkább csak a cornerbackek kiemelkedőek: Jason Verrett és a sémába remekül illeszkedő Casey Hayward. Bizonyítania kell az új főedzőnek, Anhony Lynn-nek is.

Oakland Raiders

A Raiders is arra bizonyíték, hogy tudatos építkezéssel a liga hátsó felébe tartozók viszonylag rövid idő alatt a legjobbak közé kerülhetnek.

Derek Carr, az egyik legígéretesebb fiatal irányító

felépült tavalyi lábtöréséből, a passzait továbbra is Amari Cooper és Michael Crabtree várja, de jött Jared Cook tight end is, aki tavaly Green Bayben megmutatta, mire képes egy jó irányítóval. A fal bal oldala Donald Penn-nel és Kelechi Osemelével nagyon jó, a jobb oldalon viszont lehetnek gondok.

A jó fal ahhoz is kell, hogy az egy év kihagyás után visszatérő és szülővárosába igazoló sztárfutó, Marshawn Lynch, becenevén

a „Szörnyeteg” régi formáját idézze.

Azt is kíváncsian várhatjuk, itt is dobálnak-e neki majd cukorkát touchdownjai után, mint Seattle-ben, ahol 2011-ben a szurkolók úgy ünnepelték a touchdownját, hogy még a földrengést mérő műszerek is jeleztek:

A védelemben is van egy nagy sztár, Khalil Mack, a többieknek viszont fejlődni kell, hogy ne engedjenek annyi pontot az ellenfeleknek, mint tavaly. Itt azért nem ártana még némi erősítés, nem véletlen, hogy a drafton az első három picket ide áldoztak, de közülük nem mindenki lesz még kezdő. Az biztos, hogy a Las Vegas-i költözés előtt a játékosok mindent megtesznek majd, hogy szépen búcsúzzanak Oaklandtől.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Oakland Raiders.

AFC Kelet

Buffalo Bills

Egy újabb csapat a teljes újjáépítés elején. Tyrod Taylor irányító nem biztos, hogy marad jövőre, a legjobbjaikat, Sammy Watkinst, Ronald Darbyt és Stephon Gilmore-t vagy elcserélték, vagy elengedték –

a vezetőség gyakorlatilag feladta az idei szezont.

Kérdés, hogy ezt mennyire viseli jó az egyik legnagyobb sztár, a futó LeSean McCoy, akit, elég meglepő módon, két remek fullback is támogat, Patrick DiMarco és Mike Tolbert személyében. A védelemben ott van még Marcell Dareus, Lorenzo Alexander és Jerry Hughes, de a Billstől a pozitív mérleggel zárt szezon is meglepetés lenne.

Miami Dolphins

A Dolphinsnál komoly reményekkel várták a szezont: van két nagyszerű fiatal elkapójuk, Jarvis Landry és DeVante Parker, jött Julius Thomas tight end, Jay Ajayi futó a hátára tudja venni a csapatot, a fal is nagyjából rendben van. A szurkolók abban bíztak, hogy a Patriots végre kap egy komoly ellenfelet a csoportban.

Aztán megsérült a kezdő irányító, Ryan Tannehill.

Helyette Jay Cutlert győzték meg, hogy mégse vonuljon vissza egyelőre, ő legalább ismeri a főedző, Adam Gase rendszerét. Kérdés, hogy melyik arcát mutatja: meccseket nyer, vagy inkább az ellenfél védőinek dobálja a labdákat. Az segítheti, hogy itt most inkább megváltóként, mint kerékkötőként tekintenek rá.

A védelemben a front sevenben vannak inkább nagy nevek: Ndamukong Suh, Cameron Wake, Kiko Alonso, és még Lawrence Timmons is jött, a secondaryben azért vannak gondok.

New England Patriots

Tom Brady
Forrás: Flickr

Tom Brady betöltötte a 40-et, mindenki azt akarja tudni,

mennyi ideig képes még ezen a szinten játszani.

A címvédőnél komoly változások voltak, de ezek közül több épp Bradyt segíti: régóta nem volt a Saintstől érkező Brandin Cookshoz hasonló célpontja, mellette még ott van Rob Gronkowski is – félelmetes lehet a támadóegység.

Amennyiben sikerül átlendülni Julian Edelman kiesésén. Ő volt ugyanis Brady kedvenc elkapója, nélküle sokkal gyengébben játszott, és Edelman most az egész szezonra kidőlt. Elment Martellus Bennett is, a helyére hozott Dwayne Allen nem biztos, hogy ugyanaz a kategória. Az is kérdés, hogy ki és hogyan fog futni a csapatnál. A támadófal Sebastian Vollmer visszavonulása ellenére jó lehet, erre a liga legjobb pozíciós edzője, Dante Scarnecchia a garancia.

A védelemben a szintén visszavonuló Rob Ninkovichot Kony Ealyvel akarták pótolni, de ez nem jött össze, már nincs is a csapatnál. Jött viszont Stephon Gilmore, aki Malcolm Butlerrel nagyon jó cornerback-párost alkothat, Dont’a Hightower pedig igazi vezér a linebackerek között.

A Patriots másik nagy erőssége pedig az oldalvonal mellett van: Bill Bellichick főedző.

A gyenge csoportellenfelek miatt nekik van a legkönnyebb sorsolásuk,

a rájátszás a minimum, több szakértő szerint a Super Bowl nem elérhetetlen idén sem.

New York Jets

Itt is teljes újjáépítés zajlik, ennek fényében mondjuk érdekes, hogy a 38 éves Josh McCown lesz a kezdőirányító, de szinte biztos, hogy idén Christian Hackenberget is látjuk majd a pályán. Nem lesz könnyű dolguk, mert

normális elkapó gyakorlatilag nem maradt a csapatnál,

nincs már Brandon Marshall és Eric Decker sem, a futók közül Matt Fortét pedig el akarták cserélni, ráadásul 32 lesz, ami ezen a poszton soknak számít.

A védelemben még vannak olyanok, akikre lehet építeni Sheldon Richardson távozása után is, leginkább Leonard Williams és Muhammad Wilkerson, de rajtuk kívül ott is inkább csak az újonc Jamal Adams az, aki a jobb safetyk közé tartozhat. Itt is meglepetés lenne a pozitív mérleg a szezon végén.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: New England Patriots.

AFC Dél

Houston Texans

A Texans sokra viihetné, ha a liga egyik legjobb védelme mellé fel tudna nőni a támadósor is. Már-már igazságtalan, hogy

a védők között két olyan játékos is ott van, mint J.J. Watt és Jadeveon Clowney,

akik szinte teljesen elhomályosítják a többieket, pedig olyanok vannak még a csapatban, mint Whitney Mercilus, Benardrick McKinney és Brian Cushing linebackerek és Johnathan Joseph cornerback. Némi gyengülést jelent ugyanakkor, hogy A.J. Buoye elment Jacksonville-be, a hatalmas termetű védőfalember, Vince Wilfork pedig visszavonult.

A támadósorban több a kérdőjel.

Egyelőre Tom Savage a kezdő irányító, de csak idő kérdése, hogy az idén draftolt Deshaun Watson kiszorítsa csapatból. Ha ő töretlenül fejlődik, akkor hosszú évekre megoldja a posztot Houstonban. Első számú célpontja DeAndre Hopkins lesz, futni pedig főleg Lamar Miller fog.

A csapatnál főleg abban bízhatnak, hogy a védelem olyan kevés pontot enged az ellenfélnek, hogy annyit még a gyengébb támadósor is össze tud hozni.

Indianapolis Colts

Mikor épül fel Andrew Luck?
Forrás: Wikimedia Commons

Andrew Luck sérült.

Ez az a mondat, amelyet egy Colts-szurkoló sem akar hallani, a szezon azonban úgy kezdődik, hogy a sztárirányítóra egyelőre nem számíthatnak. Így aztán vagy Scott Tolzien, vagy a Patriotstól pár napja elhozott Jacoby Brissett lesz a kezdő – egyik esetben sem rémüldöznek az ellenfél védői.

Az elég gyenge támadófal sem erősödött, sőt, a legjobb ember, Ryan Kelly center lehet, hogy egész szezonban nem játszhat sérülés miatt. Az első számú futó, Frank Gore 34 éves, bármikor jöhet nála rohamos teljesítmény-visszaesés, így pedig T.Y. Hilton nagyon egyedül maradna a támadók között.

A védelem valamelyest erősödött, a fal jónak számít, főleg Johnathan Hankins érkezése miatt. Robert Mathis ugyan visszavonult, de az érkező Jabaal Sheard talán tudja annyira siettetni az irányítókat, hogy a Vontae Davis vezette secondary megállja a helyét.

A Colts-szurkolók leginkább abban bízhatnak, hogy Luck hamar felépül, ő ugyanis egyedül is képes a rájátszásba vinni a csapatot.

Jacksonville Jaguars

A Jaguarsnál is egyre több elem kerül a helyére.

A védelem már abszolút rájátszás kaliberű:

a falban már eddig is ott volt Malik Jackson, Dante Fowler és Yannick Ngakoue, melléjük még érkezett Calais Campbell is. A linebackerek között a fiatal Myles Jack és Telvin Smith mellett a megbízható Paul Posluszny képviseli a rutint. A secondarybe tavaly berobbant Jalen Ramsey, mellé ideigazolt A.J. Buoye és Barry Church.

A támadóknál a fal lehetne ugyan erősebb, de az elkapók között ott egy Allen Robinson, a draftról érkezett a szupertehetség Leonard Fournette futó – már

csak az a kérdés, hogy játszik az irányító.

Aki egyelőre még Blake Bortles, de csak azért, mert a cseréje, Chad Henne még nála is gyengébb. Pedig a legfontosabb posztot leszámítva minden adott ahhoz, hogy hosszú évek után végre újra rájátszásba jusson a Jaguars.

Tennessee Titans

A Titans a tudatos újjáépítés újabb jó példája. Tavaly Marcus Mariota irányító még jobban játszott, mint újoncévében, és lehet abban bízni, hogy tovább fejlődik. Pláne azért, mert

egyre jobb elkapói vannak:

az erősen alulértékelt Rishard Matthews mellé érkezett Eric Decker, valamint Corey Davis a draftról, és itt van a megbízható tight end, Delanie Walker. DeMarco Murray futó újjáéledt Tennessee-ben, ráadásul a támadófal is jó, főleg a két tackle, Taylor Lewan és Jack Conklin.

A neveket nézve a védelem is rendben van, a falba jött Sylvester Williams, a cornerbackek közé pedig Logan Ryan, de a többi poszton is vannak jó játékosok, mint például Brian Orakpo.

A Titansnek évek óta nem volt ilyen jó esélye, hogy akár megnyerje a csoportját, amennyiben ki tudja használni a többiek problémáit.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Tennessee Titans.

A szezon magyar idő szerint péntek hajnalban a New England Patriots és a Kansas City Chiefs meccsével kezdődik.

Cikkünkhöz az NFL.com, az ESPN és az SB Nation összeállításait is felhasználtuk.

Borítókép: MTI/EPA/Andrew Gombert

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!