Kezdőlap Címkék Hassan Rouhani

Címke: Hassan Rouhani

A hivatalosnál százszor több korona vírusfertőzött van Iránban

Rouhani elnök jelentette ezt ki a teheráni egészségügyi minisztérium egyik belső jelentésére hivatkozva. Körülbelül 25 millió lehet a fertőzöttek valós száma Iránban! – jelentette a londoni Guardian tudósítójának.

Hivatalosan eddig 260 ezer korona vírus fertőzöttet tartanak nyilván Iránban. A jövőt illetően Irán elnöke arra utalt: 30-35 millió ember fertőződhet meg az idén a Covid-19 vírussal csak az ő hazájában.

Kína után Iránban terjedt el leginkább a járvány

A kezdeti időszakban Kína után Iránból jelentették a legtöbb megbetegedést, de azután a járványt megfogták. Legalábbis ezt jelentették Teheránból. A hivatalos adatok szerint a halálos áldozatok száma 14 ezer a 80 milliós országban.

Irán kiváló kapcsolatot ápol Pekinggel, amely megvásárolja olaját annak ellenére, hogy az USA emiatt szankciókkal fenyegetőzik. Ha az iráni államfő adatai valósak, akkor a járvány sokkal nagyobb pusztítást végzett Iránban mint ahogy ezt hivatalosan jelezték. A nemzetközi számokat is módosítani kellene, mert hivatalosan eddig “csak” 14 millió
Covid-19 vírusfertőzöttet tartanak számon a világon.

Eszkalálódik az iráni helyzet

0

Már halálos áldozatai is vannak az iráni tüntetés-sorozatnak: két demonstráló meghalt éjszaka – jelentette az AP egy félhivatalos hírügynökségre hivatkozva vasárnap. A csütörtökön a rossz gazdasági helyzet miatt kezdődött megmozdulásokhoz hasonló tüntetés-sorozat nem volt a vitatott 2009-es választások óta az iszlám államban.

 

A BBC által közzétett videón – ahogy a közösségi médián keringő felvételeken is – látszik, hallatszik, ahogy lövések dörrennek és tüntetők elbuknak.

Ezrek vonultak az utcákra Iránban az elmúlt napokban, köztük a fővárosban. Legalább ötven tüntetőt letartóztattak, ismerték be hivatalosan. A félhivatalos ILNA hírügynökség ugyanakkor azt jelentette, hogy csak egyetlen városban, a fővárostól 280 kilométerre fekvő Arakban 80 ember került őrizetbe.

Emelte a tétet, hogy az amerikai elnök is „beszállt” az iráni belpolitikai eseménybe, többször is tweetelt már a többi között azt üzenve Teheránnak, hogy „A világ figyel!”

Az iráni gazdaság ugyan javult azóta, hogy 2015-ben megköttetett az atom-kiegyezés, amelynek eredményeként Irán korlátozta az urániumdúsítási tevékenységét annak fejében, hogy több nemzetközi szankciót feloldottak ellene. Teherán azóta ismét értékesíthet kőolajat a nemzetközi piacokon és többtízmilliárd dollárért rendelhetett repülőgépeket.

Ám ez nem csorgott le az átlag iráni szintjére, a munkanélküliség továbbra is magas, az infláció meghaladja a tíz százalékos szintet – a szikra hiányzott már csak ahhoz, hogy az emberek az utcákra vonuljanak. Ez a szikra a tojás és a baromfi árának 40 százalékos emelése volt, amit egyékbént az ázsiai madárinfluenzára fogott a kormány.

Megfigyelők kiemelik, hogy 2009 óta nem fordult még elő olyan eset, amikor a félkatonai Forradalmi Őrség és társszervezetei ne avatkoztak volna be a lakosság tüntetés-sorozatába. Egyes vélemények szerint azért, mert

a mostani tüntetés-sorozat a viszonylag mérsékeltnek tartott, az atommegállapodást tető alá hozó  elnök, Hassan Rouhani pozícióit gyengíti.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK