Kezdőlap Címkék Halálozási arány

Címke: halálozási arány

Ezekkel a statisztikákkal csak baj van!

Oroszországban több koronavírusos beteg van, mint szinte bármely más országban, de meglepően kevés haláleset. A nyugati média megkérdőjelezi a statisztikákat. Ezzel foglalkozik a német Spiegel című lap is.

Aki a hivatalos orosz korona-statisztikák jelentőségét megkérdőjelezi, a jövőben fel kell készülnie arra, hogy levelet kap az orosz külügyminisztériumtól. Így történt a “New York Times” és a “Financial Times” című nagyhírű lapokkal is. Mindkét újság ezen a héten feltételezte, hogy a Covid 19-ben bejelentett haláleseteknek csak kis részét rögzítették.

A Kreml visszavág

Az orosz külügyminisztérium szóvivője kritizálta a “dezinformációs kampányt” és a helyzet destabilizálására tett kísérletnek minősítette azokat, mert  – szerintük – furcsa volt, hogy két külföldi újság egyidőben hasonló következtetésekre jutott. Ezért felvették a kapcsolatot a szerkesztőkkel, és felveszik a kapcsolatot az EBESZ-szel, az UNESCO-val és az ENSZ Titkárságával.

Az oroszok ellenállóbbak?

Ez a kemény reakció, amelyek a nemrégiben közzétett moszkvai általános halálozási adatok kapcsán születtek, nagyrészt megegyeznek az orosz központi média véleményével. De van egy fontosabb kérdés  is,  melyet a Kreml nyilvánvalóan politikailag robbanás- veszélyesnek tart: az a kérdés, hogy Oroszországban miért volt eddig ilyen feltűnően alacsony halálozási arány?!

A Covid-19-ben hivatalosan 2418 ember halt meg Oroszországban – háromszor kevesebb mint Németországban, tízszer  mint Franciaországban, tizennégyszer Nagy-Britanniában közzétett adatoknál. Ugyanakkor

Oroszország rekordszámú fertőzést jelentett: 262 842 fertőzést, több, mint bármely más országban, az Egyesült Államok kivételével.

Hogyan illeszkedik ez egymáshoz? Oroszországban másképp számolják? Jobbak a gyógyulás feltételei? Vagy az oroszok ellenállóbbak a vírussal szemben?

Az új moszkvai statisztikák az általános halálozás jelentős növekedését mutatják tavasszal. Ennek alapján az irodák 11 846 halálesetet jelentettek áprilisban – 1.720-kal több, mint az előző öt év áprilisi átlaga.

Indokolt feltételezni, hogy a szokatlan növekedés mögött a koronavírus járvány áll. De az áprilisi koronavírus okozta halálozások hivatalos száma mindössze 640 volt. “Számításaim szerint 1700-2000 lehet az összes haláleset száma amivel meghaladtuk az átlagot” – mondja a demográfus, aki nem akarja, hogy megnevezzék. “Ez háromszor annyi lenne, mint amennyit a hivatalos statisztika mutat. Ugyanakkor ez a szám tartalmazza a járvány közvetett áldozatait is – például teljesen más betegségben szenvedő embereket, akiket a járvány miatt nem tudtak kezelni.”

A moszkvai egészségügyi igazgatás patológusának nyilatkozata “rendkívül pontos”.

“A halálesetek több mint 60 százalékában nyilvánvaló alternatív halálokok vannak.” – jelentette ki a kijelölt nyilatkozó.

Valójában a “New York Times” és a “Financial Times” cikkeinek megcáfolásaként nyilatkoztak.

“Ez egy felülről irányított rendszer: Egészségügyi Minisztérium – Régiók – Főorvos – Patológus. És azt írja, amit tőle kérnek.”

Ez már a  moszkvai Meduza hírportál véleménye, szerintük  a felsőbb hatóságok erőteljes nyomást gyakorolnak patológusokra, hogy a Covid 19  vírust minél ritkábban jelöljék meg a halálozások közvetlen okaként.

Nyilvánvalóan pontatlan adatok érkeznek az egyes régiókból is

“Például váratlanul 18 napon keresztül nem történt egyetlen Covid 19-es haláleset Baskíriában” – mondja egy  szintén névtelenséget kérő másik demográfus.

De még ha a koronavírusos halálesetek statisztikáit háromszorosára is kellene korrigálni – a nyugat-európai statisztikákhoz képest azok továbbra is jelentősen jobbak lesznek, mint a legtöbb országban. Oroszországban arányaiban még ebben az esetben sem lenne annyi haláleset mint Németországban,  holott lényegesen több fertőzés és nagyobb népesség!

Moszkva, ahol az esetek fele koncentrálódik, szintén jól működik.

A machinált statisztikák mellett az alacsony halálozási aránynak más okokkal is kell rendelkeznie. Az a tény, hogy hosszabb idő állt rendelkezésükre felkészülni a járványra, az országba való ki- és belépés szigorú korlátozásai, az egyébként is alacsonyabb élettartam, tehát eleve kevesebben élik meg a veszélyeztetett 65 éves életkort,  valamint az idősotthonok viszonylag csekély száma mind, mind közrejátszik az alacsony halálozási statisztika számaiban.

Tesztelni, tesztelni, tesztelni

John Ioannidis vezetésével a Stanfordi Egyetem kutatói egy tanulmányban megvizsgálták az új koronavírussal fertőzött emberek halálozási arányát.

A Stanford kutatói a Facebookon keresztül a kaliforniai Santa Clara kerületben kutatási résztvevőket kerestek és 3300 embert találtak, akikben a vérét koronavírus ellenanyag jelenlétét vizsgálták.

Ennek eredményeként azt találták, hogy

az alanyok körülbelül 4,1 százaléka volt fertőzött – több mint 85-szerese annak, mint amit a hivatalos számok tartalmaznak.

A hivatalos adatok csak 956 esetet jelentettek. Az extrapoláció során a kutatók legfeljebb 81 000 fertőzéses esethez jutnak. Ez a szám óriási hatással lenne a régió halálozási arányára.

Ennek megfelelően csak 0,12–0,2% lenne a valós halálozási arány  amely valójában megfelelne az influenza járványok okozta halálozási aránynak.

Egy másik tanulmányban azt vizsgálták, hogy mekkora a halálozási arány a 65 évnél fiatalabb és járulékos vagy krónikus betegségben nem szenvedő emberek között a halálozási arány. A vizsgált 11 ország mindegyikében 2020. április 24-ig legalább 800 COVID-19 haláleset történt, és amelyek információval rendelkeznek a 65 év alatti emberek halálozásainak számáról ( Az adatok 11 európai országról, Kanadáról és 12 amerikai államról álltak rendelkezésre.)

Eredmények

A 65 évnél fiatalabb személyek az összes COVID-19 haláleset 4,8-9,3% -át teszik ki 10 európai országban és Kanadában, 13,0% -ot az Egyesült Királyságban és 7,8–23,9% -ot az Egyesült Államokban.

Európa 10 országában a 65 évesnél fiatalabb korosztályban 36–84-szer alacsonyabb a COVID-19 halálozási kockázata, mint a 65 éves vagy annál idősebbeknél. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 14–56-szor alacsonyabb a kockázata.

Következtetések

A 65 évesnél fiatalabb emberek rendkívül alacsony kockázattal jár a COVID-19 fertőzés.

Még a pandémiás epicentrumokban is csupán a gépjármű balesetek halálozási arányával azonos!

Végső konklúzió

A pandémia kezelésekor elsősorban a magas kockázatú idős emberek védelmére kell kidolgozni hatékony összpontosító stratégiákat.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK