Kezdőlap Címkék Hackertámadás

Címke: hackertámadás

Évek óta folytatnak hackertámadásokat az oroszok

0

Amerikai és brit szakértők szerint az oroszok által támogatott hackerek 2015 óta fertőznek meg világszerte különböző eszközöket. Figyelmeztetésük szerint Oroszországból globális kibertámadások indulhatnak ki.

A brit Országos Kiberbiztonsági Központ (NCSC), az amerikai FBI és az amerikai Belbiztonsági Minisztérium közös felhívása szerint államilag támogatott orosz hackerek aktívan igyekeznek aláásni a virtuális tűzfalakat és egyéb olyan behatolásjelző rendszereket, amelyeket a célba vett szolgáltatók a rosszindulatú tartalmak kiszűrésére használnak, még mielőtt e tartalmak elérnék a felhasználókat.

Ciaran Martin, az NCSC vezetője azt mondta:

az oroszok által használt módszerek jelentős része a hálózati rendszerek gyengeségeit használja ki.

A brit kormány elektronikus kommunikációfigyelő szolgálata (GCHQ), amelyhez az NCSC is tartozik, már több mint húsz éve figyeli az orosz hackerbandák jelentette fenyegetést. A felhívás szerint az elsődleges célpontok közé tartoznak az internetszolgáltató cégek, a kritikus fontosságú infrastrukturális rendszereket működtető társaságok, kormányhivatalok és nagyvállalatok.

A Deutsche Welle által idézett figyelmeztetésben azt is írják:

a támadások 2015-ben kezdődtek és már további támadások alapjait is megteremtették.

Az FBI szerint a fertőzött hálózatokat kémkedésre és szellemi tulajdon ellopására is használják.

Martin szerint Nagy-Britannia az Egyesült Államokkal és más szövetségeseivel, valamint a technológiai szektorral együttműködve igyekszik feltárni az orosz hackerek tevékenységét, hogy a felelősökön számon lehessen kérni cselekedeteiket.

Az oroszok nem reagáltak a vádakra. Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium szerint viszont a támadássorozat egy nagyobb, „Grizzly Steppe” nevű művelet része volt.

Közben

Ausztrália is kibertámadások elkövetésével vádolta meg Oroszországot.

Marise Payne védelmi miniszter közleménye szerint a 2017-ben elkövetett számítógépes támadásokért az orosz állam által támogatott hackerek voltak felelősek. Körülbelül 400 céget támadtak meg akkor.

Korábban egyébként már kiderült, hogy oroszok álltak egy 2017-es, Ukrajna elleni kibertámadás mögött, megtámadták a német kormány informatikai rendszerét, beavatkoztak több európai választásba és a brit brexit-népszavazásba, arról pedig hosszú ideje vizsgálat folyik Amerikában, hogy mennyiben segítették Trump megválasztását.

Orosz hackerek támadtak a német kormányra

0

Ugyanaz az orosz hackercsoport támadta meg a német kormány informatikai rendszerét, amelyik 2015-ben a Bundestagot is.

A dpa hírügynökség biztonsági forrásai szerint az APT28 nevű csoport, ismertebb nevén a Fancy Bear áll a támadás mögött, amely szakértők szerint

szoros kapcsolatban áll az orosz kormánnyal.

Most rosszindulatú szoftverekkel támadták a védelmi és a külügyminisztériumot, a kancellári hivatalt és a számvevőszéket.

A németek még decemberben vették észre a támadást, amely valószínűleg már

több mint egy éve tartott.

Most azt próbálják kideríteni, milyen mélységben fertőzték meg a hackerek a kormányzati hálózatokat.

A Fancy Bear volt az a csoport, amely 2015-ben megtámadta a német parlamentet és a CDU-t, de ők által a NATO elleni kibertámadás mögött, és ők voltak azok is, akik meghackelték a Demokrata Pártot az amerikai elnökválasztási kampányban. De 2014-ben Magyarországot is célba vették: a Honvédelmi Minisztérium hálózatát támadták.

Az amerikai szenátus lehet az orosz hackerek új célpontja

0

Ugyanazok az orosz hackerek készítettek elő támadást az amerikai szenátus ellen, akik kapcsolatban állnak az orosz kormánnyal, és a 2016-os elnökválasztás előtt feltörték a Demokrata Párt levelezőrendszerét.

Az AP-nek a Trend Micro nevű kiberbiztonsági cég vezetője beszélt erről. Több olyan internetes oldalt fedeztek fel, amelyek

ránézésre hasonlítanak a szenátus belső levelezőrendszerére.

Ezeken az oldalakon a Fancy Bear nevű orosz hackercsoport nyomait találta meg.

Ugyanez a cég fedezte fel, hogy az orosz titkosszolgálatokhoz köthető csoport tavaly a francia elnökválasztás előtt hasonló módszerrel Emmanuel Macron kampánycsapatának emailjeit is fel akarta törni.

Macron stábjából később ki is került kilenc gigabájtnyi adat, amelyet a vádak szerint egyre inkább orosz befolyás alatt álló WikiLeaks is közzétett. Az oroszok Macron ellenfelét, a szélsőjobboldali Marine Le Pent támogatták a francia elnökválasztáson.

Az orosz kormány folyamatosan tagadja, hogy hackerek állnának a szolgálatában, ugyanakkor a Trend Micro (és más cégek is)

biztosak benne, hogy a Fancy Bear orosz érdekeket szolgál.

Az AP azt is írja: egy másik cég, a Secureworks már 2015-16-ban felfedezte, hogy a szenátus bizonyos munkatársait orosz hackerek támadták.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK