Kezdőlap Címkék Hackerek

Címke: hackerek

Az informatikai háború fenyegeti a legjobban a világot

Erről Ed Royce, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke beszélt egy nemzetközi konferencián Kaliforniában. 

A Milken konferencián befolyásos politikusok és gazdasági vezetők mondják el a véleményüket a világ helyzetéről. Ed Royce többek között azt mondta:

az oroszok tudatosan fegyverként használják fel az informatikát,

és beavatkoznak más államok legfontosabb belügyeibe. Beszélt arról, hogy az oroszok beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba, amit az FBI és Robert Mueller különleges ügyész is vizsgál.

A külügyi bizottság azt is mondta:

Oroszország a kelet-európai országokban informatikai eszközökkel támadja a demokráciát.

Szerinte ezt meg kell állítani és Oroszországgal meg kell fizettetni ennek az informatikai háborúnak az árát.

Más felszólalók elsősorban a populizmus növekvő befolyása miatt aggódtak. Peter Mandelson volt brit munkáspárti gazdasági miniszter, majd uniós biztos arról beszélt, hogy a politikai változások destabilizálják a globális rendszert, mert a populisták többnyire nacionalista alapon ellenzik a nemzetközi együttműködést.

A felszólalók a harmadik nagy problémának azt nevezték, hogy túlságosan nagy az optimizmus a globális gazdaságban. Ez is veszélyes lehet, mert a legutóbbi nagy pénzügyi válság előtt is majdnem mindenki azt jelezte: remekül mennek a dolgok. Aztán elég volt egy-két rossz hír, és megkezdődött az összeomlási folyamat, melyet csak hatalmas állami pénzekkel sikerült megállítani tíz évvel ezelőtt.

Néhány felszólaló látott némi párhuzamot a tíz évvel ezelőtti helyzet és a mai között.

Abban szinte mindenki egyetértett, hogy az emberi tényező a meghatározó a válságok esetében, és ezért nem túlságosan szerencsés, ha az amerikai elnök is egy olyan populista politikus, akinek a lépései kiszámíthatatlanok.

Az amerikai szenátus lehet az orosz hackerek új célpontja

0

Ugyanazok az orosz hackerek készítettek elő támadást az amerikai szenátus ellen, akik kapcsolatban állnak az orosz kormánnyal, és a 2016-os elnökválasztás előtt feltörték a Demokrata Párt levelezőrendszerét.

Az AP-nek a Trend Micro nevű kiberbiztonsági cég vezetője beszélt erről. Több olyan internetes oldalt fedeztek fel, amelyek

ránézésre hasonlítanak a szenátus belső levelezőrendszerére.

Ezeken az oldalakon a Fancy Bear nevű orosz hackercsoport nyomait találta meg.

Ugyanez a cég fedezte fel, hogy az orosz titkosszolgálatokhoz köthető csoport tavaly a francia elnökválasztás előtt hasonló módszerrel Emmanuel Macron kampánycsapatának emailjeit is fel akarta törni.

Macron stábjából később ki is került kilenc gigabájtnyi adat, amelyet a vádak szerint egyre inkább orosz befolyás alatt álló WikiLeaks is közzétett. Az oroszok Macron ellenfelét, a szélsőjobboldali Marine Le Pent támogatták a francia elnökválasztáson.

Az orosz kormány folyamatosan tagadja, hogy hackerek állnának a szolgálatában, ugyanakkor a Trend Micro (és más cégek is)

biztosak benne, hogy a Fancy Bear orosz érdekeket szolgál.

Az AP azt is írja: egy másik cég, a Secureworks már 2015-16-ban felfedezte, hogy a szenátus bizonyos munkatársait orosz hackerek támadták.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK