Kezdőlap Címkék Gamer

Címke: gamer

Ahogy várni lehetett, a Sony is felvásárolt egy gaming stúdiót

0

Nem sokkal azután, hogy a Microsoft rekord összegért felvásárolta az Activision Blizzard gaming stúdiót, a Sony is bejelentette, hogy a Bungie csatlakozik a Sony Interactive Entertainment-hez.

A szóban forgó összeg, valamint az egyesülés mértéke jóval alulmarad attól, amit a Microsoft hajtott végre, viszont a Sony 3.6 millió dolláros beruházása valószínűleg megtérül a cég számára.

Ugyanis a Bungie az eredeti fejlesztője a mai Halo sorozatnak, valamint a manapság egyik legnépszerűbb online játéknak, a Destiny-nek is.

Az eredetileg 1991-ben alapított videójáték fejlesztő cég továbbra is egészen függetlenül fog működni, valamint megtarthatja a multiplatform mivoltát is, így az eddig fejlesztett és népszerű játékok továbbra is elérhetőek lesznek a különböző platformokon, nem csak a Playstation rendszereken. Ezt maga Jim Ryan, a Sony IE vezérigazgatója jelentette be a Playstation saját blogján.

A Bungie pedig a saját hivatalos honlapján is részletezte, hogy a stúdió csatlakozása a Sony-hoz nem azt jelenti, hogy az eddig megjelent, vagy az éppen fejlesztés alatt álló játékok Sony exkluzív státuszt vennének fel. Valamint azt is részeltezték, hogy a jelenleg elérhető játékok, mint például a jelenlegi zászlóshajó, a Destiny továbbra is ugyanolyan minőségben érhető el függetlenül attól, hogy milyen platformon használják azt a játékosok.

Ennek köszönhetően tehát lehet, hogy egy újabb nagy gyártó csatlakozik egy nagyobb platformhoz, de a legfontosabb, hogy egyelőre legalábbis biztosan megtartja a teljes cross-platform mivoltát a Bungie és nem lesznek nagyobb változások.

Természetesen ez a Sony-nak is érdeke, hiszen ez az egyik legjobb módja, hogy az eddig is jól kiépült gamer közösségét kibővítse, minél több harmadik párti játékost hozzon a Sony IE házhoz.

Érdekes tehát, hogy bő egy évvel az újabb generációs konzolok megjelenése a két nagy gaming óriás, a Sony és a Microsoft is egyre nagyobb területet próbál felvenni és alternatívabb úton bővíteni a felhasználói közösségüket.

Az egyik legfontosabb kérdés azonban az, hogy azok a Bungie által fejlesztett játékok, amik eddig Xbox, vagy Google Stadia platformon futottak, azok ezután is elérhetőek lesznek-e ezeken a platformokon, vagy a Sony igyekszik a játékosokat a Playstation, vagy a PC felé terelni.

Egy a közelmúltban kiadott Bungie nyilatkozat alapján egyelőre úgy néz ki, hogy a fejlesztő továbbra is fenntartja a teljes függetlenségét a fejlesztéseket illetően, így az eddigi Xbox játékosok továbbra is a megszokott minőségben férnek majd hozzá a kedvenc Bungie játékaikhoz, valamint az azokhoz tartozó kiegészítőkhöz.

Ami még további kérdéseket vethet fel, hogy az esport közösség, a nagyobb esport csapatok, versenyek és rendezvények, vagy éppen az esport sportfogadást előtérbe helyező oldalak hogyan reagálnak az egyes videojátékok lefedésére, vagy a nagyobb események szponzorálására. A közelmúltban ugyanis egyre több sportfogadó oldal szponzorként lépett fel olyan nagyobb gaming eseményeken, mint például a CS:GO világbajnokság, vagy éppen Unibet sportfogadó oldal külön csapatok is támogat.

Éppen ezért is lesz érdemes a jövőben figyelmet fordítani erre a gazdasági szektorra is, hiszen a gaming, valamint a videójátékok ma már sokkal nagyobb vizeket mozgatnak meg, mint mindössze néhány évvel ezelőtt.

Az e-sportok hamarosan a szerencsejáték-ipar szerves részévé válnak?

A szerencsejáték olyan tevékenység, amely egyre több ember napi időtöltésévé válik, és dollármilliárdos bevételt generál. Egyszerű kezdeti státuszából hamar komplex iparággá nőtte ki magát. Ez különösen igaz, ha az e-sport-szerencsejátékokat nézzük.

A szó valódi értelmében nem számít sportnak. Mégis maga köré gyűjtötte az újdonsült szerencsejátékosok teljes generációjának támogatását. Ez az egyik leggyorsabban növekvő online szerencsejáték-kategória, és az e-sportfogadás 2020-ban várhatóan eléri majd a 8 milliárd dolláros bevételt. De vajon elegendő ez ahhoz, hogy állandó helyet szerezzen magának az online szerencsejáték-iparban?

Hogyan illeszkedik az e-sport a kaszinó szerencsejátékok világába?

Az e-sport egyedülálló termék, mivel nem szigorúan vett sportesemény, és nem is kizárólag játék. A készség és a szórakozás kombinációja, amely egyre növekvő rajongói körrel rendelkezik a fiatalok körében. Szerencsejáték-szakértőnk, Deli Péter szerint minden kaszinójáték kezdi érezni az e-Games-fogadások hatását.

Írásában elmagyarázza, hogy miért jelenthető ki, hogy a láthatáron van a szerencsejátékosok új generációja. Ez a piac olyan fogadási lehetőségeket keres, amelyek bizonyos készségszintet is tartalmaznak, és nem csak a véletlenre támaszkodnak.

Ezek a tendenciák gondot jelenthetnek a hagyományos termékek, például a véletlenszerűségtől függő nyerőgépek számára, ezzel párhuzamosan a fiatal játékosok szívesen keresnek szórakozást a legjobb online kaszinókban. Ennek kihasználása érdekében az online szolgáltatók újfajta nyerőgépeket vezettek be.

Ezek nem élő e-sport fogadások, sokkal inkább e-sport utánzó szimulációk. Úgy működnek, hogy bizonyos szintű készségeket is igényel a játékmenet. Annak ellenére, hogy nem pont ugyanaz, mint a valós események, mégis azt mutatja, hogy a kaszinótulajdonosok figyelemmel kísérik azért az új generációs játékosokat.

FH

Az e-sport jövője az online szerencsejáték terén

Annak ellenére, hogy óriási piaci lehetőségek rejlenek benne, továbbra is bizonytalanok az e-sportok online szerencsejátékok terén ígérkező hosszú távú kilátásai. Az internetes fogadóirodák közül sokan továbbra is mellékágnak tekintik ezt a területet.

Ennek ellenére a szolgáltatók tudják, hogy az e-sport egyedülálló jellegű, és hogy egy teljesen új ügyfélkört fed le. Az E-sport fogadási szolgáltatók szórakoztató platformként kívánják magukat pozicionálni. Az iparág élő közvetítéseket és egyedülálló fogadási piacokat tervez kínálni.

Ily módon a szolgáltatók azt remélik, hogy az e-sportokkal magával ragadó környezetet teremthetnek azoknak a fogadóknak, akik szeretnék kihasználni az e-sportban rejlő szerencsejáték előnyeit. Meg szeretnék lovagolni az e-Gaming egyik kulcs trendjét, amikor is a játékosok gyakrabban használják az in-play fogadási lehetőségeket.

Az egész szegmens különösen akkor terjedt el egyébként, amikor a COVID-19 járvány felütötte a fejét, hiszen az az e-Gaming-ipar számára megadta a szükséges lendületet. A játékosok és az üzemeltetők egyaránt új piacokat és fogadási lehetőségeket kerestek. Az e-sportok pedig fantasztikus lehetőséget biztosítottak az online szolgáltatók számára olyannyira várt bevételekre.

Az e-sport kihívásai az online szerencsejátékban

Az e-sportok nem nélkülözik az online szerencsejáték-ipar kihívásait. Óriási mennyiségű e-Gaming létezik, és az online szolgáltatók nem tudják lefedni az összes eseményt. A sportfogadó irodák általában csak néhány sportversenyt kínálnak. Az erőforrások nagy részét más területek, például a baseball és a foci számára kell fenntartani.

Annak ellenére, hogy a fogadóirodáknak lehetőségük van arra, hogy pénzt keressenek ezen a piaci szegmensen, ez nem lesz elég jelentős mindaddig, amíg nem növelik az események számát. Ehhez úgy tűnik, hogy az e-Games az ázsiai piacokon a legnépszerűbb. Európában és Észak-Amerikában még mindig csak próbál teret hódítani.

A versenyképes játékok számának jelentősen meg kell nőnie, mielőtt az online fogadási piac felzárkózhatna. Meglepő tény azonban, hogy a Las Vegas-i luxus kaszinók nem számítanak újoncnak az e-sport események terén.

2015-ben a város adott otthont az Evolution Championship sorozatnak. Ez a harci játékverseny gyorsan növekedett, és egész biztosan újabb versenyek következnek hamarosan.

Záró gondolatok

Az e-sportok biztosan köztünk maradnak, függetlenül az online kaszinók véleményétől. A fiatalabb generáció úgy nő fel, hogy egyre növekvő termékportfólióhoz fér hozzá, és teljesen magáévá tette a videojáték kultúrát.

Ugyanezek az emberek lesznek a jövő játékosai. Az online szerencsejáték-ipar nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja ezt a közönséget. A figyelemfelkeltés érdekében a bukmékereknek bővíteniük kell a kínált események számát, hogy több lehetőség álljon rendelkezésre az e-sportok szerencsejátékosai számára.

Ami az e-games fejlesztőit illeti, mindenképp meg kell növelniük az e-sport szerencsejáték világméretű lábnyomát, ha piaci részesedést akarnak szerezni a bukmékerek platformjain.

Sok hűhó valamiért? A kormány felrakná Magyarországot az E-sport világtérképére

0

Valóságos földrengést idézett elő a hazai „gamer” közösségben, amikor a magyar kormány közölte, hogy legfeljebb két milliárd forinttal támogatná a E-sportot. Vajon ez ismét „ablakon kidobott pénz”, ami egyben tökéletes lehetőséget teremt az újabb „lenyúlásokra”, vagy inkább egy sikeres és többszörösen visszatérülő befektetést jelent a „jövő sportágába”?  

A Magyar Közlöny pénteki számából kiderült, hogy a magyar kormány egy elég különleges területre összpontosítana nagyobb figyelmet és több erőforrást: az elektronikus sport világába. A 1839/2017 (XI. 10.) Korm. határozat szerint

“… A magyarországi elektronikus sport (a továbbiakban: E-sport) sportágként történő elismerése, illetve az E-sport-világ támogatása, továbbá a visegrádi együttműködés elmélyítése érdekében a Kormány egyetért a visegrádi négyek országai közötti E-sport bajnokság és konferencia megrendezésével”

Ennél sokkal érdekesebb, hogy egy nappal később korrigálták a támogatás összegét is. Miközben először 2 milliárd forintos támogatást ígértek, addig a szombati számban már azt írták, hogy a magyar kormány dönthet egy

„legfeljebb majdnem kétmilliárd forint összegű támogatási szerződés megkötéséről”

Esportmilla emblémája. A kép forrása: Facebook.

Ezzel együtt a kabinet  elrendelte az „azonnali”, illetve „soron kívül intézkedést”, vagyis a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Miniszterelnökségnek lehetőleg már a 2017-es és 2018-as forrásokat kell felhasználnia egy bajnokság költségeinek fedezésére. A szervezési feladattal Magyarország vezető E-sport weboldalának és fő szervezőjének tartott Esport1 Kft-t bízták meg, amely már  évek óta azért lobbizik, hogy Magyarországon nagyobb hangsúlyt fektessenek a „jövő sportágának” tartott E-sportba. A mostani döntés előtt pedig a Facebookon indítottak egy kampányt, Egymillióan a Magyar Esportért Egyesület (Esportmilla) nevű kampányt.

Mi is az az E-sport?

„Fog of War” 

Kétségtelen, hogy egyelőre ezzel kapcsolatban még sok a bizonytalan elem: a határozat szövegéből ugyanis csak annyi derül ki, hogy közel két milliárd forint lehet a maximum támogatási összeg, így nem elképzelhetetlen, hogy a kabinet részéről végül csak pár tízmillióval járulnak hozzá az elektronikus sportág fejlődéséhez. Itt szükséges megjegyezni: a fórumok és a közösségi oldalak kommentjeit olvasva sokan úgy látják, hogy a maximálisan felajánlott összeg harmadából is meg lehetne rendezni sok versenyzővel tartott, regionális szintű bajnokságot. Sőt, a rossz nyelvek szerint – a magyarországi futballhoz hasonlóan – „lenyúlási lehetőséget”, „felesleges pénzkidobást” és „egy új korrupciós módszer megjelenését” látják a kormány támogatása mögött.

A másik nagy kérdőjelet a visegrádi négyek számára rendezett bajnokság jelenti, amelyről egyelőre nem tudni, hogy hol és mikor lesz. Kétségtelen, hogy egy ilyen rendezvény megtartására elsősorban amiatt kerülne sor, mert Magyarország most tölti be a V4-ek elnöki tisztségét és ezt egy nagyon fontos médiaeseményként és közép-európai országok által elért teljesítményként lehetne propagálni. Ezzel párhuzamosan a térség országai szintén befektetnének egy-két „helyi liga” felállításába, ráadásul ehhez akár az Európai Unió egyes alapjaiból is részesülhetnének, ami csak újabb eurómilliókat jelentenének Budapestnek.

Ugyanakkor a visegrádi négyekkel való összefogás korántsem hamvában holt elképzelés. A magyar piac illetve esportoló közösség túl kicsi (legalábbis a „hivatásosan, pénzért játszók” száma kb. 200 fő), ezért a kormány által elképzelt méretű rendezvény megtartásához mindenképp szükséges más szereplők bevonása. Az Esportmilla elnöke, Bíró „Drang” Balázs cikkében szintén azt hangsúlyozta, hogy

„ha komoly e-sportot szeretnénk, régiós szinten kell gondolkodnunk” és erre a szerepre a visegrádi négyek tökéletesek

A csehek vagy a lengyelek már komoly tapasztalatokkal, illetve nemzetközi versenyreferenciákkal rendelkeznek, így nagyon sok tanácsot adhatnak az E-sport bajnokságrendezés terén a (még) „kezdőnek” számító magyaroknak. Ugyanis bár vannak kiemelt tehetségű játékosaink, akik nemzetközi szinten is képviseltetik magukat („nickneveiken”: bluerzorra, Vizicsacsira, Deadfox, tomzeY), csapatszinten nem olyan jó a helyzet, elsősorban az infrastruktúrában lévő hiányok, az anyagi gondok és profi(bb) szintű versenyzés rendkívül körülményes megszervezése miatt. Végül amennyiben sikeres lenne a rendezvény és a gyümölcsözővé válna együttműködés, akkor azt ki lehetne terjeszteni a balkáni, balti, de akár a kelet-európai régióra is. Így pedig Magyarország ténylegesen is felkerülne a E-sport világtérképére.

Egy „átlagos” Esport-bajnoki meccs Dél-Koreában, óriási kivetítőkkel, szakkommentátorokkal, élő közvetítéssel, na és egy stadionnyi  szurkolóval. A kép forrása: Flickr.

Ez pedig komoly anyagi bevételekkel is járhat, hiszen a világunk egyik leggyorsabban fejlődő piacát a számítógépes és konzoljátékok jelentik. Egyes becslések szerint 2016-ban a világ PC-s és konzolipara közel 500 millió dollárnyi bevételt hozott és ennek több mint a fele az E-sport rendezvényekből és a reklámokból származott. Ugyanúgy kialakult az elektronikus sport globális közege és közönsége. Évenként millióan követik az interneten vagy az E-sportra szakaszosodott több száz (!) kábeles csatornán a legfontosabb döntőket, ahol a versenyek melletti műsoridőt – ahogy azt a sportcsatornáktól megszokhattuk – szakkommentátorokkal elemzésekkel, játékbemutatókkal, reklámokkal és „gamerekkel készített interjúkkal töltik ki.

Sőt, ebben az elektronikus sportban szintúgy megtalálhatóak a „sztárjátékosok”, akik lényegében abból élnek, hogy a versenyekre készülnek fel. Ez azt jelenti, hogy ők napi 10-12 órát gyakorolnak, megfelelően felszerelt „edzőtáborokban” képezik magukat. Nem szokatlan, hogy több százezer dollárt költenek el, hiszen minden számítógépes hardware eszközük vagy perifériájuk speciális, elbírva a nagy terhelést és szinte folyamatos használatot.  A bajnokságokon részvevő személyeket vagy csapatokat (játéktól függően 4-7 főről beszülünk) sportegyesületek karolnak fel, és gyakran egyfajta „reklámozó felületként” használja őket (saját mez, italok, ételek és számítógépes eszközök).

Ahol az E-sport, több mint játék

Női rajongók között. Természetesen ma már nők is szép számmal képviseltetik magukat az elektronikus sportok terén, akik szintén profi szinten űzik a sportot. Róluk bővebben lásd ezt a listát.

Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a világ E-sportjában óriási pénzek mozognak. 2001-ben megrendezték az első „E-sport Olimpiát” (World Cyber Games – WCG) a dél-koreai Szoülban. A helyszínválasztás korántsem volt véletlen: Dél-Korea az elektronikus sport hazája, ahol az egész sportág „nemzeti sporttá vált”, elsősorban az 1998-ban kiadott valós idejű stratégiai játéknak (RTS), a Starcraftnak köszönhetően. Azóta pedig több tízmillióan követték a legnagyobb bajnokságokat, amelyeket évekig fő műsoridőben, élőben közvetítettek és a legjobb játékosok körül valóságos kultusz alakult ki. Ez nemcsak azt jelenti, hogy több százezer dollárnyi összeget visznek haza egy megnyert bajnokság után, hanem széleskörű női rajongótáborral is büszkélkedhetnek.

Csakhogy az elmúlt években jelentős átalakulások történek ebben a szektorban is. A legutóbbi WCG-t 2013-ban rendezték meg, mivel a felhasználói, a jogdíjak körüli és  a közvetítőkkel kapcsolatos viták miatt nem tartották meg, bár úgy tűnik, hogy 2018-ban Bangkokban folytatni foglyák a korábbi „elektronikus olimpiákat”. Ennél sokkal hangsúlyosabb, hogy az egész ipar-és sportág nem maradt meg Dél-Koreán belül. 2014-től az Egyesült Államok és Kína fokozatosan átvette a kelet-ázsiai állam szerepét, egyre több versenyt rendeznek ebben a két országban, illetve több száz millió dollárral támogatják a megfelelő infrastruktúra kiépítését, a csapatok felkészítését, a közvetítést, de még külön egyetemi képzéseket és kutatásokat (!) is indítanak a témában.

Az E-sportok népszerűsége pedig megállíthatatlanul kúszik felfelé. Ahogyan növekszik a nézők száma (lásd az alábbi grafikont) úgy emelkedik a bevétel is.

Az E-sportrendezvényeket rendszeresen és alkalmakként követők számának változása 2015 óta, valamint az előrejelzés.  A statisztika forrása: Newzoo.

Az előrejelzések szerint  2017-ben az E-sportból származó bevétel egy év alatt a közel 42 százalékkal emelkedhet, ami azt jelenti, hogy elérheti

700 millió dollárt is, de 2020-ra ez az összeg akár 1,5 milliárd is lehet!

Sőt, ez a becslés még azelőtt készült, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportként ismerte el az E-sportot.

Igen, jól olvasta: október végén a svájci csúcson napirendre tűzték a videojátékok kérdését. Végül az a döntés született, hogy hivatalosan is sportnak minősítették az egész E-sportot, amelyet a jövő egyik fő, fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő és „megmozgató” sportágának tartanak.

“A kompetitív E-sport egy sporttevékenységnek tekinthető, mert a résztvevő játékosok felkészülésének és gyakorlásának intenzitása összemérhető más, tradicionális sportok képviselőivel”

-olvasható a hivatalos magyarázatban.

Kétségtelen, hogy azóta rendszeresen folyik a vita a sportolók és a sportszövetségek, de még a NOB-ban belül is, hogy vajon mennyire számít sportnak a bírálók szerint „seggen való ülés, billentyűzet és egér nyomogatása és a képernyő órákon keresztül történő bámulása”. (Ennek „cáfolására” lásd az alábbi videót, ami egyike a leggyakrabban hangoztatott ellenérvnek)

Ezen a videón látható a gamer számára az egyik legfontosabb tulajdonság: a magas APM (action per minute). Ez azt jelenti, hogy egy perc alatt mennyi parancsot ad ki valaki a billentyűzeten és az egeren keresztül. Az „átlagos” esportolók percenként 400-500 utasítást adnak ki . A világrekord rekord 818 APM!

Ugyanúgy sokan rámutatnak arra, hogy a határozat még nem jelenti azt, hogy közeljövőben a (nyári, téli?) olimpiai játékokon is felbukkannának a videojátékok. Még akkor is, ha 2019-től nyilvános vitát fognak folytatni arról, hogy a 2024-es párizsi olimpiai játékokon már esportolók is legyenek. Ám mások erre azt válaszolják, hogy korántsem reménytelen ezen a téren bizakodni: ugyanis 2022-es Ázsiai Játékokon az elektronikus sportban is megmérettethetik tudásukat és képességeiket a földrész játékosai.

Az E-sport sötét oldala

Csakhogy a „sportáavatással”  párhuzamosan komoly kötelezettségek hárulnak a versenyek szervezőire, mivel ezentúl ugyanúgy vonatoznak rájuk a NOB szigorú előírásai: vagyis ki kell szűrniük a csalásokat, meg kell akadályozniuk az eladott meccseket, az online fogadásokkal való visszaéléseket, illetve be kell vezetni a doppingvizsgálatokat is. Habár nincsenek a nemzetközi médiumok fő középpontjában, szinte minden évben óriási botrányok robbannak ki az elektronikus sportágban.

Az 2015-ös év volt az egyik kritikus esztendő, amikor – nemcsak Dél-Koreát – behálózták az illegális fogadások és emiatt egész bajnokságok eredményeit kellett törölni. (További botrányokról lásd ezt a cikket.) Sőt, 2016-ban a kelet-ázsiai országban még profi és díjat nyert játékosokat 20 hónapos börtönbüntetésre és több millió dolláros bírság kifizetésére ítéltek „bundázás” miatt. Ezzel párhuzamosan nem ritka a teljesítménynövelő (például Adderall nevű, koncentrációkészséget javító és ébren tartó gyógyszerek) tömeges szintű használta, a haláleset (túlhajszolás, kialvatlanság, kiszáradás) vagy a „hackeknek” nevezett segédprogramok használata, amelyekkel egy játékot tisztességtelen előnyökre (falon át lövés, több életerő, ellenfél mozgásának látása) tehet szert.

Tehát a magyar kormány lépése korántsem véletlen műve. Azonkívül, hogy most ebben a félévben Magyarország tölti be a visegrádi négyek soros elnökségét, a NOB döntése szintén hozzájárulhatott az elektronikus sportok nagyobb szponzorálásához.

Végére maradt a legfontosabb érv a hazai E-sport fejlesztés mellett: egy 2017-es kutatás szerint a megkérdezettek magyar fiatalok 16 százaléka versenyszerűen játszik, de további 28-an jelezték, hogy szívesen megmérettetnék magukat a bajnokságokon, ha ehhez megkapnák a szükséges anyagi és egyéb keretet. Ennél még érdekesebb, hogy a hivatásos esportolók harmada 18 év alatt, illetve 25 év felettiek döntő többsége már „nyugdíjba vonul”, ami tényleg azt az érzetet kelti, hogy valóban ez a „jövő sportága”, amelyet ügyesen kihasználva Magyarország komoly nemzetközi hírnévre és anyagi bevételre tehetne szert.

UI: A Fühü a felmerült kérdésekkel megkereste az Esportmilla-t is, de a cikk megírásáig nem reagáltak.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK