Kezdőlap Címkék Dawn Sturgess

Címke: Dawn Sturgess

„Miért ölték meg a barátnőmet?”

Ezt kérdezte Oroszország londoni nagykövetétől az a brit férfi, aki maga is majdnem a titokzatos orosz idegméreg, a Novicsok áldozata lett Nagy Britanniában. A találkozót a londoni Sunday Mirror szervezte meg, mely azután beszámolt a másfél órás beszélgetésről.

„Az orosz nagykövet igen barátságos és udvarias volt, de lényegében nem mondott semmit. Csak megismételte az orosz propaganda frázisait a Novicsok üggyel kapcsolatban. Alekszandr Jakovenko nagykövet azt ismételgette, hogy nem lehetett Novicsok a mérgezés oka, mert akkor nem tudnánk beszélgetni erről! A Novicsok ugyanis megöl mindenkit!” – mesélte a Sunday Mirrornak a 45 éves Charlie Rowley. Akinek az élete tavaly változott meg amikor talált egy parfümös üveget Salisburyben. Abban a brit kisvárosban, ahol az orosz katonai hírszerzés két ügynöke megpróbálta megölni Szergej Szkripal ex titkosszolgálati ezredest és a lányát, Júliát.

Az angol orvosok szerint Novicsok idegméreggel akarták eltenni láb alól a GRU híres árulóját. Szergej Szkripal ezredes százezer dollárért eladta a katonai hírszerzés külföldi hálózatát a brit illetve az amerikai kémelhárításnak. Cserébe nyugodt életet kért magának az USA-ban vagy Nagy Britanniában. A letartóztatott GRU ügynökökért cserébe az oroszok futni hagyták Szergej Szkripalt. Később azonban a brit hírszerzés szerint Putyin elnök kiadta a parancsot: végezzetek az árulóval! Az akció felemás eredményt hozott, mert sem Szkripal ezredes sem pedig a lánya nem halt meg.

Az orosz akció egyetlen halottja a 44 éves Dawn Sturgess volt. A háromgyermekes családanya együtt élt Charlie Rowley-val, aki neki ajándékozta az utcán talált parfümös üveget. Ebben volt a Novicsok, mely végzett a szerencsétlen nővel. Maga Charlie Rowley is majdnem meghalt: tíz napig volt kómában! Végül magához tért, de az egészsége súlyosan károsodott. Most alig lát, és más panaszai is vannak. Szergej és Julia Szkripal azóta is védőőrizetben van Nagy Britanniában.

A brit kormány kiutasított több orosz diplomatát és más NATO államokat is ugyanerre kért meg. Ezért Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát. Az oroszok mindmáig tagadják, hogy a GRU hajtotta volna végre az akciót, és annak célja Szkripal ezredes meggyilkolása lett volna. A GRU ügynökök azonban sok hibát követtek el: a brit és az amerikai kémelhárítás kezébe került egy egész lista a Nyugaton működő orosz hírszerzőkről. Putyin állítólag őrjöngött. Behívatta a titkosszolgálat főnökét, aki „idegösszeomlást kapott”. Szabadságra ment, majd pár nappal később a halálhírét jelentették Moszkvából.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK