Kezdőlap Címkék Czukor József

Címke: Czukor József

Pegasus ügy – minden titkos 2050-ig

Néhány dolog kiderült a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén, amelyen ezúttal ott voltak a kormánypárti képviselők és Pintér Sándor belügyminiszter is.

  • Nem cáfolták, de nem is erősítették meg, hogy a kormány is megvette a Pegasus kém szoftvert, és ezzel ellenzéki politikusokat, jogászokat és újságírókat figyeltek meg.
  • A nemzetbiztonsági bizottság tagjai látogatást tehetnek a nemzetbiztonsági szakszolgálatnál, ahol a megfigyeléseket végzik.
  • Nyilván arról sem nyilatkozhatnak majd hiszen a nemzetbiztonságra mindig hivatkozhat a kormány.

Nemzetbiztonság = Orbán Viktor érdeke?

Eziránt tudakozódott Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője. Molnár Zsolt, az MSZMP képviselője úgy fogalmazott, hogy a kérdésekre nyilvánvalóan csak akkor várható érdemi válasz, ha 2022 tavaszán kormányváltásra kerül sor.

Brüsszel is választ vár

Reynders uniós biztos többször is úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormánytól választ várnak arra, hogy valóban megfigyeltek – e ellenzéki személyiségeket, újságírókat? Varga Judit igazságügyi miniszter némi cinizmussal azt válaszolta a Pegasus kérdésre, hogy “minden kormány hajt végre megfigyeléseket nemzetbiztonsági okból”. Ami egyrészt igaz, de másrészt mind a magyar alkotmány mind pedig

az uniós jogszabályok tiltják, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokat belpolitikai célból felhasználják!

A magyar joggyakorlat olyan, hogy gyakorlatilag a hatalom bármikor elrendelheti bárkinek a megfigyelését “nemzetbiztonsági célból”.

Orbán személyesen irányít

A nemzetbiztonsági szolgálatokat a magyar miniszterelnök közvetlenül irányítja. A Pegasus ügy kirobbanása után leváltották azt az államtitkárt, aki a miniszterelnök irodáján ezekkel az ügyekkel foglalkozott. Orbán Viktor nemigen bízhat meg a titkosszolgálatokban hiszen azok tisztikarát korábban Moszkvában képezték ki, a rendszerváltás után pedig a NATO országokban mindenekelőtt az Egyesült Államokban. Ezért a szolgálatokat is figyeltetni kell hiszen a tisztikar egy része túlságosan is szoros kapcsolatban állhat azzal az állammal, ahol a kiképzését kapta.

A Pegasus szoftvert az a Czukor József tábornok vásárolta meg Izraelben, aki a Dzerzsinszkij akadémián diplomázott, majd sokáig diplomataként szolgált. A vásárlás idején Orbán Viktor diplomáciai főtanácsadója volt. Később kinevezték az Információs Hivatal élére, most pedig nagykövet Bernben.

Svájc a kémek paradicsoma. Ott működik a Berni Unió, ahol az USA európai szövetségesei egyeztetik azokat az elképzeléseiket, amelyekkel a titkosszolgálatokat bízzák meg.

Brüsszel várja a magyar Pegasus vizsgálat eredményét

Az Európai Unió igazságügyi biztosa szerint elfogadhatatlan, hogy egy tagállam nemzetbiztonsági szolgálatai kémszoftverrel követik ellenzéki politikusok, jogászok vagy újságírók tevékenységét.

“Minden gyanús ügyet ki kell vizsgálni és a felelősöket meg kell büntetni!” – hangsúlyozta Reynders uniós biztos.

Tudja, hogy ez a tagállamok felelőssége, de bízik benne, hogy azok komolyan veszik a jog állammal kapcsolatos kötelezettségeiket.

Az Európai Parlamentben nem fogalmaztak ilyen diplomatikusan az állampolgári jogokkal foglalkozó bizottságban. Miután a magyar kormány a füle botját sem mozdította a Pegasus üggyel kapcsolatban, ezért úgy döntöttek, hogy ők maguk kezdenek vizsgálatba! A francia Delbos-Corfield, aki az egyik jelentéstevő a magyar jogállamiság ügyében, nehezményezte, hogy semmilyen hivatalos dokumentumot sem kaptak a magyar kormánytól noha a leleplezés már hónapokkal ezelőtt megtörtént.

A jogállam rémálma avagy a Nagy Testvér figyel

A magyar kormány hallgatása egyáltalán nem véletlen hiszen a leleplezett Pegasus ügyek csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Az izraeli kémszoftvert Czukor József vásárolta meg Orbán Viktor megbízásából Izraelben, ahol fogadta őt Benjamin Netanjahu akkori miniszterelnök is. Czukor József a magyar hírszerzés veteránja, aki Moszkvában a Dzerzsinszkij Akadémián szerezte diplomáját. Majd sokáig diplomataként teljesített szolgálatot. A kulcsfontosságú berlini poszton is volt nagykövet, majd ezt követően Orbán Viktor diplomáciai tanácsadója lett. Később az Információs Hivatal igazgatójává nevezte ki őt a miniszterelnök. Hamarosan svájci nagykövet lett. Svájc közismerten a kémek paradicsoma. Itt működik a többi között a Berni Unió, amely az USA szövetséges európai hírszerző szolgálatok  szervezete.

A Pegasus kémszoftvert sok más uniós állam is megvette. Németországban a szövetségi rendőrség is használta annak “lebutított” változatát. A Bundestagban egy ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, hogy a Pegasus a jogállam rémálma!

Nem csoda, ha a sajtó leleplezései után a hivatalos vizsgálatok nem folynak rohamtempóban, és aligha valószínű, hogy hosszú listát közölne Orbán Viktor kormánya azokról, akiket a Pegasus kém szoftverrel megfigyeltek.

Orbán főtanácsadója vette a Pegasust?

Sok magyar cím  is szerepel abban a névjegyzékben, amelyet 17 újság oknyomozói szereztek meg – írja a Washington Post, mely maga is tagja ennek a csapatnak. Nekik különösen érdekükben állt a feltárás, mert az ő publicistájuk volt az a szaúdi újságíró, akit Pegasus figyelt egy darabig, majd Isztambulban Szaúd Arábia főkonzulátusán megfojtottak és feldaraboltak – Mohamed bin Szalman trónörökös parancsára.

Érthető, hogy a Washington Post vizsgálatot vár Magyarországon is, ahol a 444 kiderítette: Orbán főtanácsadója vehette meg a kémprogramot Izraelben. Czukor Józsefet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is fogadta. Viszonzásul azután Orbán Viktor is fogadta Benjamin Netanjahu nemzetbiztonsági főtanácsadóját Budapesten. Orbánt Netanjahu segítette hozzá ahhoz, hogy találkozhasson Donald Trumppal a Fehér Házban.

Czukor József főtanácsadó 2018 februárjában járt Izraelben, és a magyar ellenzékiek lehallgatása 2018-ban kezdődött meg a Pegasus szoftverrel. Czukor Józsefet ezt követően hamarosan kinevezték a hírszerzés élére, ahova régi motorosként érkezett.

Egy magyar főkém karrierje

Hol máshol kezdődhet egy magyar hírszerzői pályafutása a szocialista Magyarországon mint a Dzerzsinszkij akadémián Moszkvában? A Cseka alapítójáról elnevezett akadémia a polgári titkosszolgálat eljövendő hőseit képezte, akik azután hazájukba hazatérve nem feledkeztek meg a Szovjetunió érdekeiről sem.

1986-ban kezdte meg külszolgálati karrierjét Bécsben, ami akkoriban a kémek paradicsoma volt. 1988-ban folytatta Németországban.

A rendszerváltás után is visszatért Németországba, ahonnan hazatérve Medgyessy Péter miniszterelnök kinevezte az Információs Hivatal élére 2002-ben. Ezt követően Szlovéniában volt nagykövet. 2010 után az Orbán kormány Berlinbe küldte – immár nagykövetként. Kiváló kapcsolatot épített ki a német titkosszolgálat vezetőivel. Nagy szerepe volt abban, hogy Merkel kancellár igen elnézően ítélte meg Orbán Viktor pávatáncát, és fokozatos szembekerülését Brüsszellel. Czukor Józsefet itthon külpolitikai főtanácsadó poszt várta. Ebben a minőségében tárgyalt Izraelben is. Majd hamarosan újra az Információs Hivatal főnöke lett. Nem túlságosan sokáig. Nagykövetté nevezték ki Svájcban, amely két szempontból is fontos a magyar miniszterelnöknek.

Egyrészt, mert a Berni Unió, a nyugati világ hírszerzési főnökeinek “klubja” itt működik. Itt első kézből lehet fontos információkhoz jutni arról, hogy mit akar valójában az USA Európában?!

Kurz kancellár például innen értesült, hogy veszélyben Ausztria tagsága, mert akkori koalíciós partnere, a Szabadságpárt túl jó kapcsolatot ápol Putyin elnökkel. Kurz gyorsan meg is szabadult kínos partnerétől, melyet nagyban elősegített az Ibiza botrány.

A másik ok, ami miatt Svájc oly fontos Orbán Viktornak az az, hogy Zug kantonban van bejegyezve az az orosz-magyar földgáz kereskedelmi cég, amelyen keresztül Putyin pénzeli európai barátait. Czukor József tehát mindig mindenütt ott van, ahol Orbán Viktornak nagyon fontos a megbízható ember. Dehát mennyire lehet valaki megbízható, aki a Dzerzsinszkij akadémián végzett Moszkvában?!…

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK